Καταγγελία για την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να «κλείσει» χωρίς διερεύνηση την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάνοντας λόγο και για συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης, έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του παραρτήματος Τηλέμαχος Καλόγερος υποστήριξε ότι “το μέγα θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εδώ και 70 χρόνια απασχολεί το λαϊκό αντιστασιακό κίνημα. Με πρωτοβουλίες του ΕΑΜ – ψυχή και ραχοκοκαλιά του οποίου υπήρξε το ΚΚΕ- από το 1946 έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η ΠΕΑΕΑ από την ίδρυσή της το 1964, από κοινού με το ΚΚΕ, αγωνίζονταν για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος του λαού μας που έδωσε ανυπολόγιστες θυσίες και αίμα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πάμπολλες φορές έχει καταγγείλει τη στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, διαδοχικά, να διεκδικήσουν τις οφειλές – επανορθώσεις από τη Γερμανία”.
Σύμφωνα με τον κ. Καλόγερο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τα μεγάλα λόγια συνεχίζει την ίδια τακτική, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκή διεκδίκηση.
Κάνοντας μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης ο πρόεδρος του παραρτήματος τόνισε ότι στις 27 Ιούνη 2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από κοινού με την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απευθύνθηκε Προς:
Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της.
Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τις Πρεσβείες των κρατών-μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.
Στην Κοινή αυτή Δήλωση- Αναφορά, μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «70 χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
“Η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών κ. Cecilia Wikstrm, με επιστολή της στις 3 Νοεμβρίου 2015 μας πληροφορούσε ότι η Επιτροπή Αναφορών εξέτασε την Αναφορά μας και αποφάσισε ότι τα θέματα που θίγουμε στην Κοινή Δήλωση – Αναφορά μας «είναι παραδεκτά σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εφόσον το αντικείμενο της αναφοράς εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Με την ίδια επιστολή η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών μας πληροφορούσε ότι η Επιτροπή άρχισε να εξετάζει την Αναφορά μας και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος. Έκτοτε δεν είχαμε καμία άλλη πληροφόρηση για το πώς πάνε οι έρευνες. Και ως απάντηση σ’ αυτό, πληροφορηθήκαμε ότι η Επιτροπή Αναφορών του ευρωκοινοβουλίου χωρίς καμία διερεύνηση, αποφάσισε να «κλείσει » το θέμα παρά το γεγονός ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ είχε προσκομίσει στην Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλόγερος υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της ΕΕ, αποτελεί πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική ΕΑΜική Αντίσταση και τις βαριές θυσίες του λαού μας στην πάλη κατά του φασισμού και προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Και σαν τέτοια την καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο.
“Απαράδεκτη είναι επίσης, και η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ ΕΛ που, αντί να τοποθετηθεί και να στηρίξει το δίκιο του λαού και της χώρας μας, στην ουσία, αρνήθηκε να υποστηρίξει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τη διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών οφειλών και αποζημιώσεων.
Θυμίζουμε ότι η Γερμανία οφείλει προς την Ελλάδα τα παρακάτω ποσά.
Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία με τη συμφωνία της 14-3-1942 για την κάλυψη των εξόδων των κατοχικών δυνάμεων, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1938 και Θα το επέστρεφε με το τέλος του πολέμου.
Τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις που επιδίκασε υπέρ της Ελλάδας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων το 1946 για τις επιτάξεις, τις αρπαγές και καταστροφές που προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον υλικό και τεχνικό πλούτο της χώρας, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για τις οποίες δεν έχει δώσει ούτε ένα μάρκο. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίστηκαν ούτε η ληστεία με το πλαστό γερμανικό μάρκο, ούτε το 1,5 τόνος ασήμι και οι 3,3 τόνοι νικέλιο από το λιώσιμο των κερμάτων, ούτε ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τις αποζημιώσεις προς τους έλληνες πολίτες για την αφαίρεση ή καταστροφή της περιουσίας τους και την αφαίρεση της ανεκτίμητης ανθρώπινης ζωής. Σε περίπου 100 ανέρχονται τα ολοκαυτώματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Σε εκατοντάδες οι εκατόμβες των θυσιών στα σκοπευτήρια του θανάτου και στα στρατόπεδα της φρίκης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Πολωνία.
Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν από τα Μουσεία και από τους Αρχαιολογικούς χώρους.
Κατάλογοί τους έχουν δημοσιευθεί και υπάρχουν στη Αρχαιολογική Υπηρεσία και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, όσον αφορά τις καταστροφές στην οικονομική υποδομή της χώρας και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, έχουν υπολογιστεί με αγοραστική αξία δολαρίου ΗΠΑ του 1938, που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 162 δισεκατομμύρια Ευρώ χωρίς τους τόκους. Αν οι οφειλές αυτές υπολογιστούν με το κατώτατο επιτόκιο 3%, που ορίζουν τα Διεθνή Δικαστήρια, τότε το μέγεθος των οφειλών ανέρχεται στο ύψος του 1,5 τρισεκατομμυρίων Ευρώ.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με κάθε ευκαιρία και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (ΡΙΚ), τονίζει ότι τα εγκλήματα του ναζισμού δεν παραγράφονται. Η πληρωμή των αποζημιώσεων, του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και η επιστροφή των αρχαιοτήτων που άρπαξαν είναι διεκδίκηση εθνική και δεν έχει δικαίωμα καμία κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα κάτω από το βάρος μιας ρουτίνας που επιφέρει η μεγάλη χρονική απόσταση.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θεωρεί επίσης, ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού και πολύ περισσότερο να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, αποκρύπτοντας τους πραγματικούς υπευθύνους της υπόθεσης αυτής.
Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για συμψηφισμό, διότι άλλο ζήτημα είναι το αστικό χρέος και άλλο ζήτημα είναι το θέμα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των αποζημιώσεων για τις καταστροφές, τα ανθρώπινα θύματα και η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών”, τόνισε ο κ. Καλόγερος ο οποίος κλείνοντας, επεσήμανε ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μαζί με το ΚΚΕ, το ΕΣΔΟΓΕ, τη ΡΙΗ, θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές τους, για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα και προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ελπίζοντας ότι στον αγώνα αυτό, θα έχουν και τη συμπαράσταση του λαού και του Τύπου.