ΓΡΑΦΕΙ Ο Διονύσης Βασ. Φερφέλης*
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι ιδιαίτερα συχνές κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πλειονότητά τους οφείλονται σε ιούς, από τους οποίους ο ιός της γρίπης θεωρείται ο πλέον παθογόνος και με την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Mεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων ή μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Eίναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης A και B, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και επιπλοκές. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο,
έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα. Αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές όπως πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή απορρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Στην Ελλάδα, η περίοδος που διαδράμει η γρίπη είναι από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου έτσι ώστε ο οργανισμός να προλάβει να δημιουργήσει αντισώματα για τη γρίπη. Τα άτομα που πρέπει να εμβολιαζονται είναι αυτά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (άσθμα, καρδιοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, ανοσοκαταστολή), έγκυες και θηλάζουσες, όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70–90% των ατόμων που εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι από τις επιπλοκές αυτής.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσούν από γρίπη συστήνεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Υυπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες αντιϊικών φαρμάκων:
Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης (μιας βασικής πρωτεΐνης του ιού της γρίπης), κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β.
Τα παλαιότερα φάρμακα, αμανταδίνη και ριμανταδίνη, που είναι όμως δραστικά έναντι μόνο του ιού της γρίπης τύπου Α.
Τόσο η ζαναμιβίρη όσο και η οσελταμιβίρη μπορεί να ελαττώσουν τη διάρκεια της ανεπίπλεκτης γρίπης κατά περίπου μία ημέρα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως, δηλαδή μέσα στις δύο πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, όπως την πνευμονία. Για ασθενείς υψηλού κινδύνου, η θεραπεία με αντιϊικά μπορεί να αποτρέψει βαρύτερη νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία. Τα φάρμακα αυτά, όπως όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται με συνταγή γιατρού και υπό προσεκτική ιατρική παρακολούθηση.
*Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος
Λάρισα, Μεγάλου Αλεξάνδρού 4 (3ος Όροφος) , 2410-533633
Αμπελώνας, Αγίου Κωνσταντίνου 42 (έναντι Δημαρχείου) , 24920-33222
Κινητό: 6944786011