ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΕΔΩ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΦΩΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ…ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ!

«Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο συστήματα είναι τεράστιες. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η φοίτηση σε ένα δημοτικό σχολείο της Νορβηγίας διαρκεί 7 χρόνια. Η βασική διαφορά με ένα ελληνικό σχολείο είναι πως τα παιδιά δεν έχουν αυτόν τον τεράστιο φόρτο εργασιών για το σπίτι. Διαθέτουν…ελεύθερο χρόνο.

Έχουν βέβαια και τα νορβηγόπουλα μαθήματα για το σπίτι, αλλά ο/η δάσκαλος/α τους δίνει εργασίες για ένα μόνο μάθημα. Π.χ, μαθηματικά. Θα έχουν να ολοκληρώσουν 2-3 ασκήσεις και μετά είναι ελεύθερα. Δεν έχουν εργασίες για 5-6 μαθήματα όπως γίνεται στην Ελλάδα.

Στην Νορβηγία απεχθάνονται την «παπαγαλία» και δίνουν προτεραιότητα στην κριτική σκέψη. Τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται. Θυμάμαι από τα δικά μου σχολικά χρόνια στην Ελλάδα, πως έπρεπε όλα να τα μαθαίνω μέσω «παπαγαλίας». Για αυτό και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα. Μαθαίναμε τα μαθήματα λες και ήταν «ποιηματάκια». Δεν έμαθα να σκέφτομαι. Χρειάστηκε να έρθω στην Νορβηγία για να μάθω να χρησιμοποιώ το μυαλό μου σωστά.

Οι ώρες διδασκαλίας και στα δύο δημοτικά, ελληνικά και νορβηγικά, είναι πάνω κάτω οι ίδιες. Ένα από τα φοβερά πλεονεκτήματα των νορβηγικών σχολείων πάντως είναι πως ενώ τα ελληνόπουλα θα γυρίσουν σπίτι τους την Παρασκευή το μεσημέρι με ένα… «τόνο» μαθημάτων, ασκήσεων και επαναλήψεων, στην Νορβηγία το Σαββατοκύριακο είναι..homework free για τους μαθητές. Μπορούν να ασχοληθούν με ότι επιθυμούν, αξιοποιώντας τον ελεύθερο τους χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι και αλλιώς, ο τρόπος εκμάθησης των μαθημάτων στην Νορβηγία μόνο πιεστικός δεν είναι.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι και ειλικρινείς με την χώρα μας, ένας καλός έλληνας μαθητής είναι πιο δυνατός στα μαθηματικά από τον αντίστοιχο νορβηγό. Ο γιος μου τελείωσε την Τρίτη Δημοτικού στην Ελλάδα και εντάχθηκε στην Τετάρτη της Νορβηγίας. Μπορεί άνετα να παρακολουθήσει τα μαθήματα που διδάσκονται στην Έκτη Δημοτικού. Αλλά ακόμη και σε αυτό, οι Νορβηγοί είναι ένα βήμα μπροστά γιατί έχουν προσαρμόσει την διδασκαλία των μαθηματικών ανάλογα με το επίπεδο του μαθητή.

Υπάρχουν 3 βιβλία για τα μαθηματικά. Από άλλο εγχειρίδιο θα διδαχθεί ο «δυνατός» μαθητής και από άλλο ο «αδύνατος». Να σας πω και το καλύτερο; Στο δημοτικό δεν υπάρχει βαθμολογία μαθητών! Δεν υπάρχει άγχος για τους βαθμούς. Οι μαθητές μιλάνε στον ενικό τους δασκάλους και παρά την οικειότητα αυτή, αναπτύσσουν βαθιές σχέσεις βασισμένες στην κατανόηση και την ευγένεια. Στα σχολεία υπάρχουν επίσης και κοινωνικοί λειτουργοί, επιφορτισμένοι με την ψυχολογική φροντίδα των παιδιών. Βρίσκονται εκεί για να λύνουν τα προβλήματα των μαθητών» δηλώνει στο bangladeshnews.gr, η 37χρονη Παναγιώτα Αρβανίτη, κάτοικος Νορβηγίας εδώ και 1ο χρόνια. Παντρεμένη με 2 παιδιά. Σπουδάζει στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Vestfold νηπιαγωγός. Σε δύο εβδομάδες ξεκινά την πρακτική της σε δημοτικό σχολείο της περιοχής Horten. Και ανυπομονεί…

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ