Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού απέρριψε την άδεια για έναν αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό που διασχίζει τη Βόρεια Ντακότα, μια νίκη για τους ιθαγενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ακτιβιστές υπέρ του κλίματος που έχουν διαδηλώσει εναντίον του έργου για αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.
Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline, ιδιοκτησίας της εταιρείας Energy Transfer Partners LP με έδρα το Τέξας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εκτός από ένα τμήμα του που θα περνούσε κάτω από τη Λίμνη Οάχε, ενός ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Μιζούρι.
“Ο Στρατός δεν θα χορηγήσει το δικαίωμα διάβασης για να διασχίσει τη Λίμνη Οάχε στον προτεινόμενο πετρελαιαγωγό Dakota Access”, είπε στη δήλωσή του ο αμερικανικός Στρατός.
Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού και οι οικολόγοι διαδηλώνουν για το έργο αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,56 δις ευρώ), καταγγέλοντας ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους. Η διαδήλωση έχει προσελκύσει την υποστήριξη χιλιάδων που έχουν σπεύσει στη Βόρεια Ντακότα για να διαδηλώσουν εναντίον της ολοκλήρωσης του αγωγού.
“Σήμερα, το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει άδεια διάβασης για να διασχίσει τη Λίμνη Οάχε ο προτεινόμενος αγωγός Dakota Access”, δήλωσε ό πρόεδρος της φυλής Standing Rock Ντέιβ Άρτσαμπολτ ο νεότερος, σε ανακοίνωσή του. “Αντίθετα, το Σώμα θα αναλάβει δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές οδούς”, πρόσθεσε.
Η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικών Σάλι Τζούελ είπε σε γραπτή δήλωσή της χθες για τους μηχανιμούς του στρατού ότι “η συνετή αντιμετώπισή τους (…) εγγυάται ότι θα υπάρξει μια εκ βάθους αξιολόγηση εναλλακτικών οδών για τον αγωγό και μια πληρέστερη ματιά στις πιθανές επιπτώσεις”.
Το έργο της εταιρείας Energy Transfer Partners έχει πυροδοτήσει τους τελευταίους μήνες ένα κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, ειδικά από μέρους φυλών ιθαγενών, οικολόγων και υπερασπιστών των δικαιωμάτων των Αμερινδών. Τον Νοέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε να παγώσει το έργο, σε μια απόπειρα κατευνασμού των αντιδράσεων, κρίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες αναλύσεις και διάλογος.
Ο πετρελαιαγωγός Dakota Access Pipeline διαπερνά τέσσερις αμερικανικές πολιτείες, έχει μήκος 1.885 χιλιομέτρων και ο σκοπός του έργου είναι η μεταφορά πετρελαίου που εξορύσσεται στη Βόρεια Ντακότα, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, στο Ιλινόι, νοτιότερα.
huffingtonpost.gr