ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Γ. Μουζάλας: Στόχος να κλείσουν οι δομές σε Τρίκαλα και Βόλο

Στην υλοποίηση εθελοντικού προγράμματος μετεγκατάστασης σε διαμερίσματα των προσφύγων που αιτούνται ασύλου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών στη χώρα.

Όπως τονίστηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Philippe Leclerc κύρια στόχευση παραμένει η μείωση των εγκατεστημένων προσφύγων στη δομή του Κουτσόχερου στα 500 περίπου άτομα, καθώς και το κλείσιμο των δομών στα Τρίκαλα και το Βόλο.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΔ για την ανάλυση του προγράμματος θετική υπήρξε η ανταπόκριση των δημάρχων που μετείχαν σ’ αυτή καθώς το πρόγραμμα «θα αποφέρει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας παράλληλα στην αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, αλλά και την αρμονική τους συμβίωση και συνύπαρξη με το ντόπιο στοιχείο».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την εθελοντική μετεγκατάσταση 10.000 προσφύγων σε διαμερίσματα σε ολόκληρη τη χώρα μέσα στο 2017, ενώ άλλοι 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία και για το 2018.

Σημειώνεται πως από 31 Μαΐου προχωρά η κατάργηση των συσσιτίων στους καταυλισμούς και η καταβολή μετρητών, ενώ με αφορμή σημερινή διαμαρτυρία των προσφύγων του Κουτσόχερου ο κ. Μουζάλας γνωστοποίησε τη λύση του θέματος των μετακινήσεων που προέκυψε, με την επαναχρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των δρομολογίων.

«Δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι μεταφοράς προσφύγων από περιοχή σε περιοχή και στόχος είναι η διάλυση των δομών, στο πλαίσιο πάντα και της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας», ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας, ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Philippe Leclerc στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόζεται ήδη για 16.000 πρόσφυγες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λειβαδιά.

«Η Τ.Α έδειξε εμπράκτως την ευαισθησία και τη στήριξή της στο προσφυγικό και πλέον σε συνθήκες ηρεμίας είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το πρόγραμμα επ’ ωφελεία των προσφύγων αλλά και των τοπικών κοινωνιών», υποστήριξαν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ