ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑΣ

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Τουρισμού – Επισιτισμού Λάρισας

Την παραμονή της πανελλαδικής απεργίας των εργαζόμενων στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού, το μονομελές εφετείο Λάρισας, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση, με την οποία επικύρωσε, όπως και το μονομελές πρωτοδικείο Λάρισας, πριν 2 χρόνια περίπου, παράνομη απόλυση συνδικαλίστριας

από την εταιρεία «ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΜΠΩΝ Α.Ε.» (Goodys) το 2013, καταργώντας έτσι στην πράξη την προστασία των εκλεγμένων συνδικαλιστών, με βάση τον νόμο 1264/82, που με σαφήνεια προβλέπει την προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Για την ιστορία θυμίζουμε, πως η εταιρεία «ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΜΠΩΝ Α.Ε.» (Goodys) που ανήκει στη Vivartia μεγάλο ποσοστό της οποία πλέον κατέχει η Marfin Investment Group,  το 2013, απέλυσε παρανόμως και εκδικητικά, 13 εργαζομένους στη Λάρισα, μεταξύ αυτών και την Ταμία του Δ.Σ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Λάρισας, που σημειωτέον δεν επιτρέπεται να απολυθεί από το νόμο 1264/82, γιατί αρνήθηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους με χειρότερους όρους.

Η συναδέλφισσα Ταμίας του Δ.Σ του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Λάρισας, προσέφυγε τότε δικαστικά για την ακύρωση της απόλυσης, η οποία ήταν πέρα για πέρα παράνομη, όπως ήταν και των άλλων εργαζομένων.

Παρά την σαφήνεια του Ν. 1264/82, που απαγορεύει την απόλυση συνδικαλιστή, εκτός από περιπτώσεις που έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή του άρθρου 15, με την κατηγορία της βιαιοπραγίας, εξύβρισης η κλοπής εναντίον του εργοδότη, το μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, απέριψε την αγωγή της συνδικαλίστριας και θεώρησε ότι καλώς η επιχείρηση την απέλυσε για οικονομικούς λόγους, κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά.

Προχθές και μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το μονομελές εφετείο Λάρισας, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, αποδεχόμενο την παράνομη ενέργεια της επιχείρησης, ως νόμιμη, θεωρώντας μάλιστα στην απόφαση «αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις». Δηλαδή να μειώνει μισθούς, ωράρια, να διατηρεί ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους για τη ζωή των εργαζομένων όρους, να απολύει για τα κέρδη της.

Επιπλέον, με την απόφαση αυτή, υποχρεώνει την παρανόμως απολυμένη εργαζόμενη-συνδικαλίστρια να πληρώσει και 400 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της εταιρείας «ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΜΠΩΝ Α.Ε.» (Goodys)!!!

Η συγκεκριμένη απόφαση, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης τους.

Έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με την στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, πέρα από τους νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, διαλύουν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προωθεί παράλληλα για λογαριασμό των εργοδοτών τις ομαδικές απολύσεις και αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος του δικαιώματος στην απεργία, επαναφορά του λόκ-αουτ, γενικότερα στην συνδικαλιστική δράση. Η νομοθεσία με ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων γίνεται ακόμα πιο αντεργατική.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου που δέχονται άγρια αντεργατική επίθεση από εργοδοσία και κυβερνήσεις καθημερινά, να μην νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους αποφάσεις, που ακυρώνουν το δικαίωμα στη δουλειά και στην συνδικαλιστική δράση. Να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να αγωνιστούμε, για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, ενάντια στην ακύρωση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, για να ανοίξουμε το δρόμο της ικανοποίησης όλων των αναγκών μας, κόντρα στα κέρδη των καπιταλιστών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ