ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις τη λειτουργία όλων των τμημάτων που δημιουργήθηκαν στο σχολείο τους εμφανίζονται γονείς και μαθητές του Γυμνασίου Αμπελώνα, μετά την απόφαση μείωσης του αριθμού των τμημάτων.

Ηδη γονείς και μαθητές συναντήθηκαν για το φλέγον θέμα με τον διευθυντή β/βαθμιας εκπαίδευσης Γιάννη Καψάλη ο οποίος εφαρμόζει τον ισχύοντα από το 2013 νόμο για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και μετά την άκαρπη συνάντηση, έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο Τρίτη με τηνΠ.Δ.Ε. Θεσσαλίας Ελ. Αναστασοπούλου αλλά και νέο κύκλο κινητοποιήσεων αν και η αυριανή συνάντηση αποβεί άκαρπη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Εν τω μεταξύ ο σύλλογος γονέων του σχολείου σύνταξε επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Με την  επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας  ενημερώσουμε σχετικά με το πρόβλημα  που έχει προκύψει λόγω σύμπτυξης των τμημάτων της Α και Β τάξης  στο Γυμνάσιο του Αμπελώνα.

Την Τρίτη 26/09/2017μετά το Σχολικό Συμβούλιο τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και όλοι οι γονείς ενημερώθηκαν  από τον Διευθυντή του σχολείου, σχετικά με το πρόβλημα της σύμπτυξης των τμημάτων της Α΄και Β΄τάξης από τέσσερα σε κάθε τάξη  σε τρία τμήματα των 27 μαθητών .

Η παιδαγωγική επιστήμη επιτάσσει το ανώτερο 20 μαθητές ανά τμήμα, συνεπώς  η ύπαρξη τμημάτων με 27 μαθητές (την οποία προβλέπει το υπουργείο κόντρα στις επιταγές της επιστήμης ) δημιουργεί  προβλήματα στη μαθησιακή διαδικασία. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει  αναταραχή στην μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου, ανησυχία στους γονείς των μαθητών, στην τοπική κοινωνία του Αμπελώνα και των κοντινών χωριών από όπου προέρχονται οι μαθητές.

Θεωρούμε  ότι το κύριο μέλημα μιας δημοκρατικής χώρας, άρα και της παιδείας της, είναι πρώτα το παιδί – μαθητής και όχι η τήρηση του γράμματος του νόμου, ο οποίος είναι κόντρα στις επιταγές της επιστήμης και στις ανάγκες των παιδιών και προφανώς εξυπηρετεί τις πολιτικές των περικοπών και της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού (ήδη μετακινήθηκαν εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας ως πλεονάζοντες προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε άλλα σχολεία).

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αμπελώνα,  ως θεμελιακός θεσμός, εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα της τοπικής  κοινωνίας και παίζει επικουρικό ρόλο  στην αμφίδρομη σχέση σχολικής  κοινότητας – οικογένειας  με μοναδικό σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Για τον λόγο αυτό με την παρούσα επιστολή:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κύριο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει είναι οι μαθητές και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων υποστηρίζει ομόφωνα πως για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού παραγωγικού έργου και όχι η μείωση των δαπανών ούτε του  έμψυχου εκπαιδευτικού δυναμικού.

Η παρούσα νομοθεσία με την αδιάκριτη εφαρμογή της καταδεικνύει την προχειρότητα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, αφού δεν θεωρεί σημαντικό πως:

Για κάθε μαθητή αναλογεί 1,5 τ.μ., άρα για 27 μαθητές αναλογούν 40 τ.μ. περίπου.

Αυτός ο αριθμός και μέσα σε τόσα λίγα τ.μ τάξης σημαίνει πως καθίσταται δύσκολη η εκπαιδευτική διαδικασία και η αμφίδρομη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικών – μαθητών.

Το  ακατάλληλο χωροταξικό πλαίσιο αυτόματα προκαλεί και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης  με αποτέλεσμα να εκθέτει μαθητές – καθηγητές  σε διάφορες ασθένειες και ιώσεις.

Τέλος, τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν να τύχουν της ανάλογης φροντίδας από τους εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής, με  άμεση συνέπεια η εκπαιδευτική διαδικασία γι΄αυτά να κρίνεται δυσχερής.

Θεωρούμε πως οι αντιδράσεις τόσο μέσα από την μαθητική κοινότητα όσο και από αυτή των γονέων και κηδεμόνων είναι μεγάλες. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να επανεξετάσετε αρχικά και να συμβάλετε να αποσυρθεί  τελικά η εν λόγω εγκύκλιος.

Δηλώνουμε  πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα συνεχίσει τον αγώνα, μέχρι να ανακληθεί αυτή αντιπαιδαγωγική απόφαση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ