ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Ο ΕΟΠΥΥ

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 30/10 υποστηρίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ με παρέμβαση του υπουργείου χάνει την αυτονομία του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα εντελώς αιφνιδιαστικά με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (121, ΦΕΚ 148/Α 9.10.2017) συστήνεται εντός του Υπουργείου Υγείας Αυτοτελές Τμήμα Εποπτείας Ανάπτυξης και Λειτουργίας ΕΟΠΥΥ με πολλές, σοβαρές αρμοδιότητες. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε Τμήμα του Υπουργείου Υγείας, καθώς οι περισσότερες εγκρίσεις θα περνούν εφεξής από τον υπουργό, ενώ έως σήμερα οι αποφάσεις λαμβάνονταν με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ και στη συνέχεια απλώς επικυρώνονταν από τον υπουργό.

Η απόλυτη αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ αλλάζει το ρόλο για τον οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο Οργανισμός επρόκειτο να εξελιχθεί σε μία απολύτως αυτόνομη μονάδα, διοικητικά και οικονομικά. Θα μετατρεπόταν σε μονοψώνιο και θα είχε τη δυνατότητα να ασκεί πίεση στην αγορά για τις τιμές, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα αγόραζε. Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει διοικητικά και οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ, τον αποδυναμώνει, μετακυλώντας βασικές του αρμοδιότητες στον Υπουργό Υγείας, καθιστώντας τον όργανο χωρίς καμία δύναμη και επιρροή. Σημειωτέον ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τέτοια συγκεντρωτική, διαρθρωτική λειτουργία σε Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα: 1) Ήταν οι δραστικές αλλαγές σε γνώση του Προέδρου και του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ; Προηγήθηκε ενημέρωση-διαβούλευση; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την εξέλιξη του ΕΣΥ; Πως θα εξελιχθεί η ΠΦΥ με τη μετατροπή του ΕΟΠΠΥ και την διαφαινόμενη αποτυχία των ΤοΜΥ; 2) Ποια η σκοπιμότητα των αλλαγών; Είναι ο απόλυτος συγκεντρωτισμός η ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού; Θα υπάρξουν λόγω των αλλαγών περαιτέρω καθυστερήσεις σε πληρωμές παρόχων και σε εξυπηρετήσεις ασφαλισμένων; Θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι πια δεν θα υπάρχει αντικείμενο για πολλά τμήματα του Οργανισμού;

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.