ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Λαρισαίων

Έναν ακόμη αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τον τέταρτο στη σειρά, αλλά και ένα ακόμη τεχνικό πρόγραμμα «κομμένο και ραμμένο» στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ψήφισε χθες η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. συνεπικουρούμενη από τις παρατάξεις των κκ Τζανακούλη και Διαμάντου στο δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων.  

Έναν προϋπολογισμό που τα έσοδα του προέρχονται κατά 70% από την κάθε λογής φορολεηλασία και ξεπερνούν τα 45εκ ευρώ, ενώ  αφαιρώντας κανείς από τον προϋπολογισμό τους πόρους από τα προνοιακά επιδόματα (14εκ ευρώ) και τη μισθοδοσία των εργαζόμενων (26εκ ευρώ) γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που μένει για να λειτουργήσει ο δήμος στη ουσία είναι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, φόρους και εισφορές των λαϊκών νοικοκυριών του δήμου.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (14εκ ΚΑΠ) που φτάνουν ίσα για τη στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων «ιδίων εσόδων» είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Επιβεβαιώνεται και από αυτά τα μεγέθη ποιος είναι ο χαρακτήρας των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στην τοπική διοίκηση, τι μηχανισμός είναι  και για ποιον δουλεύει!

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή «ποιεί τη νήσσαν», ενώ στην προσπάθειά του να ψελλίσει κάτι ο δήμαρχος κατέληξε κι’ αυτός, όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλής των γαλαζοπράσινων παρατάξεων, με την ταυτότητα του «αυτοδιοικητικού», στην αναγκαιότητα της αποκέντρωσης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο ο κ. Καλογιάννης προκαλώντας και εμπαίζοντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης να ισχυρίζεται ότι η ανταποδοτικότητα στην καθαριότητα αποτελεί την δικλίδα ασφάλειας για να μην πέσουν στα χέρια των ιδιωτών αυτές οι υπηρεσίες.

Συγκαλύπτοντας ότι υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την παράδοση αυτών των υπηρεσιών στους ιδιώτες, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε. Όλες αυτές οι δυνάμεις χρόνια τώρα προωθούν την διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, την διεύρυνση της ανταπόδοσης στο όνομα της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, γεγονός που κάνει τους επιχειρηματίες να εποφθαλμιούν την καθαριότητα ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Ενώ με απύθμενο θράσος αυτός και η δημοτική του αρχή απαιτούσε «ευγνωμοσύνη» από τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, που δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες, γιατί  «ταΐζει τα νοικοκυριά τους»!  Αναρωτιόμαστε άραγε από την τσέπη τους πληρώνουν;

Όπως και να’ χει αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ήθος αλλά και την βρώμικη αποστολή αυτής της δημοτικής αρχής, ακολουθώντας καθώς φαίνεται «τα χνάρια» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να καλλιεργεί  μ’ αυτό τον τρόπο την υποταγή στο λαό, με στόχο να παραιτηθεί από τις ανάγκες του και να προσαρμόσει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών του στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να αποδεχθεί ως μονόδρομο τη φτώχεια, την εργασιακή ζούγκλα, την απληρωσιά, την ανέχεια, τη φοροληστεία και την παραίτηση από δικαιώματα και όποιες κατακτήσεις του έχουν απομείνει.

Γι’ αυτό καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής. Μ’ αυτό το σκεπτικό καλούμε το λαό της πόλης να οργανώσει την πάλη του και τη διεκδίκηση μέσα από τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος, απέναντι σε κυβέρνηση και δημοτική αρχή, αλλά και τις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου που παρά τις όποιες παραλλαγές και ενστάσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, στηρίζουν αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ