ΣΤΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΚΥΦΤΟΙ

Το μήνυμα που στέλνει το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Λάρισας ενόψει των γιορτών

«Οι ουρανοί αγάλλονται… χαίρει η φύσις όλη» Ένα χαρμόσυνο μήνυμα κατακλύζει κάθε γωνιά της χώρας.  «Βγαίνουμε από το μνημόνιο, τέρμα τα βάσανα, επιστρέφουμε στην κανονικότητα».

Μια κανονικότητα που γίνεται πλέον μονιμότητα. Γεμάτη εξαθλίωση και απελπισία. Με πλειστηριασμούς ,ανεργία , μισή δουλειά, μισή ζωή ,μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα. Με χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους και με συντάξεις πείνας. Με ανθρώπους που δε μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και στις ιατρικές εξετάσεις ενώ πρέπει να περιμένουν μήνες για να εξυπηρετηθούν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τις ρημαγμένες δομές δημόσιας υγείας.

Οι ελλείψεις ανέρχονται  περίπου σε 6000 σε ιατρικό και σε 20000 σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στο ΠΕΔΥ υπηρετούν 2500 γιατροί ενώ οι ανάγκες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 7500. Η κατάργηση των βιβλιαρίων πρόνοιας και η αύξηση της συμμετοχής, εκτόξευσε την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη από το 15,7% στο 26,5 % ενώ  τέλος δεν έχει η λίστα που συνοδεύει τους πανηγυρισμούς  της σωτηρίας.

Όμως «άστρο λαμπρό τους οδηγεί» παλιούς και νέους κυβερνήτες . Το άστρο των αγορών και των συμφερόντων τους. Είναι αυτό που βάζει πάνω από τις ζωές μας τα κέρδη των λίγων. Είναι αυτό που δείχνει το δρόμο για τους φορολογικούς παραδείσους ενώ η πλειοψηφία του λαού ζει στην επίγεια κόλαση. Ρίχνει στην πανευρωπαϊκή προκρούστεια κλίνη τα κοινωνικά αγαθά. Μετατρέπει την υγειά σε εμπόρευμα και τον πολίτη σε καταναλωτή. «Ωσαννά» φωνάζει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και καλεί στην πλήρη εφαρμογή των ιδιωτικοοικονομικών όρων στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Με απλά λόγια: « αν έχεις λεφτά ψώνισε υγεία, αν πάλι όχι σε περιμένει ο επουράνιος παράδεισος, ο επίγειος ανήκει σε αυτούς»

Αυτό είναι το όραμά τους που διαπερνά όλες τις πολιτικές που εφαρμόζονται και τα τελευταία χρόνια στην υγεία. Συμπυκνώνονται στα απανωτά μνημόνια , στην τελευταία αξιολόγηση και με την επιβολή «κόφτη» στις κοινωνικές δαπάνες, κλειστών νοσηλίων στα νοσοκομεία και αξιολογήσεων για το αν το «μαγαζί» υγεία συμφέρει να λειτουργεί. Λιγότερα κατά 350 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018 η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και μηδενική κρατική στήριξη στον ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα με τροπολογίες και επείγοντα νομοσχέδια που φέρνουν μόλις πέσει το σκοτάδι , φτιάχνουν συνθήκες γαλέρας για το ιατρικό και άλλο προσωπικό της δημόσιας υγείας. Με εξαντλητικά ωράρια , καταπάτηση ακόμα και των ανθρώπινων και όχι μόνο των επιστημονικών ορίων ,δημιουργούν  τους όρους για την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας από εξουθενωμένους εργαζόμενους.

Βέβαια δε χρειάζεται ανησυχία. Έρχονται οι «μάγοι με τα δώρα». Τι μερίσματα, τι επιδόματα, τι συσσίτια και άλλα καλούδια! Αρκεί να μένουμε βουβοί και ήρεμοι. Μη χαλάσουμε το εορταστικό κλίμα , ανησυχήσουν οι αγορές και ρίξουν αλλού  το φιλεύσπλαχνο βλέμμα τους. Κάτι ψίχουλα θα περισσεύουν φτάνει να μην αμφισβητούμε το φαγοπότι τους.

Και στο τέλος «όπου δεν πίπτει λόγος , πίπτει ράβδος». Λίγα δάκρυα από τα χημικά θα συμβάλλουν και στο κλίμα συγκίνησης. Και αν αύριο νομίζεις ότι θα αυθαδιάσεις και θα ζητήσεις κάτι από αυτά που μας κλέβουν, υπάρχει το χέρι του νόμου που θα κάνει το δικαίωμα στην απεργία άπιαστο όνειρο και τη διεκδίκηση παράνομη πράξη διώκοντας ακόμη και την αντίσταση στους πλειστηριασμούς.

Εμείς σαν ΚΙΦΛ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε την αλληλεγγύη των καταπιεσμένων όχι για να μείνουμε σκυφτοί και σιωπηλοί  περιμένοντας την ελεημοσύνη ούτε για να γίνουμε θεραπαινίδα κάποιας εξουσίας προσμένοντας καρέκλες και προβολή. Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές , όποιος και αν τις εφαρμόζει , που στερούν από την πλειοψηφία του λαού το δικαίωμα στη δημόσια υγεία αλλά και στην ίδια τη ζωή του. Σπάμε το φόβο και την απογοήτευση γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες αλλά μόνο η μαζική, οργανωμένη συλλογικά από τα κάτω και αποφασιστική, ανατρεπτική δράση των πολλών.

Στους δρόμους αυτούς ελπίζουμε να συναντηθούμε τη νέα χρονιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ