ΚΑΤΩ ΤΑ  ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Ανακοίνωση του συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου νομού Λάρισας

Στέγαση, τροφή, υγεία, δουλειά, παιδεία  είναι  αναφαίρετα  δικαιώματα για όλο  το λαό. Είναι τα ελάχιστα που χρειάζεται να διασφαλίζονται, ώστε να πληρούνται αξιοπρεπείς όροι διαβίωσης, όροι που δεν διαπραγματεύονται.

Όμως, η επίθεση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ συνεχίζεται κατεδαφίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκε η λαϊκή κατοικία, το μαγαζάκι του επαγγελματία, το χωράφι του αγρότη. Με κύριο μέλημα τη σωτηρία των τραπεζών η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ   καθιέρωσε   από   τις   21   Φλεβάρη   τους ηλεκτρονικούς   πλειστηριασμούς   ως αποκλειστική διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών μεταξύ τραπεζών και ιδιωτών .

Μακρόπνοο σχέδιο καθώς προβλέπουν 130.000 πλειστηριασμούς μέχρι το 2021. Ενώ, μετά την 1η Μάη ξεκινάνε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για χρέη άνω των 500 € προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους.

Μεθοδικά τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών μπαίνουν σε κίνδυνο. Η στέγαση κοστίζει όλο και πιο ακριβά. Ο λαός φορτώθηκε πάνω από 200 δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες μέσω   των   ανακεφαλαιώσεών   τους   και   αποπληρώνει   μέσω   της   φορολεηλασίας,   που εκτοξεύτηκε με τον ΕΝΦΙΑ. Και τώρα απειλείται να χάσει και την κατοικία του καθώς βρίσκεται σε αδυναμία να πληρώσει τα τοκογλυφικά δάνεια των τραπεζών και την εφορία, αφού είδε το μισθό του να μειώνεται δραματικά, να διώχνεται από τη δουλειά του, να μένει απλήρωτος, να ακριβαίνουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, να κλείνει το μαγαζάκι του, να μετατρέπεται η σύνταξη του σε προνοιακό επίδομα.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας , τσάκισε τους μισθούς   των   εργαζομένων,   διέλυσε   τις   εργασιακές   σχέσεις,   έστειλε   στην   ανεργία εκατοντάδες   χιλιάδες   εργαζόμενους,   οδήγησε   στην   πτώχευση   εκατοντάδες   χιλιάδες επαγγελματίες, ξεπούλησε την δημόσια περιουσία . Σήμερα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση να   ολοκληρώσουν   το   έργο   τους,   με   τη   φορομπηχτική   πολιτική   αναγκάζοντας   τη φτωχολογιά   να   πληρώνει   ουσιαστικά   νοίκι   για   το   σπίτι   που   με   αίμα   κατάφερε   να αποκτήσει. Η στέγη του λαϊκού νοικοκυριού έφτασε πλέον να θεωρείται προνόμιο.

Τώρα ολοκληρώνουν το σχεδιασμό για να μεταφερθεί το εναπομείναν λαϊκό εισόδημα από το λαό στο κράτος και τις τράπεζες κι από εκεί να καταλήξει στις εταιρείες ντόπιων και ξένων αρπακτικών, για να αναστυλωθεί ο καπιταλισμός και το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Απαιτούμε:

  • Πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας  με   μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία.
  • Κατάργηση όλου του   νομοθετικού   πλαισίου   για   τους   ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.   Όχι   στο   νέο   Ιδιώνυμο,   τις   διώξεις   των   αγωνιστών   και   την καταστολή του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων από λογαριασμούς εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.
  • Να σταματήσει κάθε δίωξη που ξεκίνησε με το “ιδιώνυμο” που ψήφισε η κυβέρνηση για τους αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών, όπως του προέδρου του εργατικού κέντρου Λάρισας,.
  • Αγώνας για την   κατάργηση   των   μνημονίων,   τη   διαγραφή του χρέους   και   την   απαλλαγή   από   τη   θηλιά   της   Τρόικας   και   των δανειστών.

Στηρίζουμε τις  κινητοποιήσεις των  φορέων,  επιτροπών αγώνα  και Συντονισμών  που παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς. Καλούμε τους συνταξιούχους του Δημοσίου να   συμμετάσχουν   στις   κινητοποιήσεις   για   να   δυναμώσει   το   κίνημα   κατά   των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και των εξώσεων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ