HANNIBAL ANTE PORTAS

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ, Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α., π. Παντείου

Το τελευταίο -ιδιαίτερα- χρονικό διάστημα , η χώρα μας δέχεται ποικιλότροπες απειλές από τη …”φίλη” μας Τουρκία η οποία ευθέως αμφισβητεί Ελλαδικό χώρο και όπως όλα δείχνουν καταστρώνει επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πράξεις τις οποίες πιθανότατα θα εκτελέσει απροειδοποίητα στον κατάλληλο χρόνο

που η ίδια θα επιλέξει.Είναι γνωστές ”τοις πάσι” οι μέχρι τώρα προσχεδιασμένες απειλές και ενέργειές της και δεν κρίνω σκόπιμο να αναλωθώ στην αποτύπωσή τους.Θα ήθελα να επισημάνω και να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις και προτάσεις μου,μέσα από την εμπειρία της πρότερης υπηρεσιακής μου σταδιοδρομίας και της μετεκπαίδευσής μου στις Η.Π.Α. σε θέματα ”Διαχείρισης Κρίσεων”.

  1. Στις προηγμένες στρατιωτικά χώρες με εθνικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό,λειτουργεί το ”Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας”,το οποίο είναι αρμόδιο για την μελέτη,σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση αποφάσεων για κάθε προκύπτουσα ”εν δυνάμει” εθνική απειλή.Στην παρούσα περίπτωση επιθετικής ενέργειας και επικείμενης προσβολής σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων καθίσταται αρμόδιο για την τάχιστη υλοποίηση της αντίδρασής μας.Η μη ύπαρξη ενός τέτοιου στρατηγικού οργάνου δημιουργεί προβλήματα συντονισμού των εμπλεκομένων παραγόντων,αντιπαράθεση,καθυστέρηση στη λήψη απόφασης,η και λανθασμένη αντίληψη του επερχόμενου κινδύνου από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις και το θάρρος λήψης μιας τέτοιας πολιτικής απόφασης. [Βλέπετε τα συμβάντα στα Ίμια και βέβαια και τα πρόσφατα γεγονότα]. Στην αναφερόμενη περίπτωση ακόμη και η Τουρκία λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σχέση με τη χώρα μας.[ ατυχώς].
  2. Επειδή η χώρα μας μαστίζεται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ”ζορίζεται” να διαθέσει τα ανάλογα κονδύλια για την αγορά και συντήρηση του πολεμικού υλικού και των τεχνικών μέσων, θα μπορούσε να θεσπισθεί η καθιέρωση ειδικού λαχείου [όπως λ.χ. ήταν το λαχείο Συντακτών],για την ενίσχυση των αμυντικών μας δαπανών και η επιβολή ενός ”τέλους” στους οικονομικά έχοντες.[ Δεν μπορεί να επιβάλλεται ”τέλος” για τα ..κατοικίδια και να μην επιβληθεί ένα έκτακτο ”τέλος” για την Εθνική Άμυνα στους οικονομικά δυνατούς, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς] και προαιρετικά με κατάθεση ”οβολού” από τους επιθυμούντες λοιπούς Έλληνες -εντός και εκτός Ελλάδος-,οι οποίοι θέλουν να συμβάλουν στην ενίσχυση αυτού του σκοπού,γιατί ”αν δεν έχουμε νύχια να ξυθούμε μόνοι μας,δεν…
  3. Η στρατιωτική θητεία είναι εκ των πραγμάτων και των καταστάσεων επιβεβλημένη να αυξηθεί,–όσο και αν αυτό δεν είναι αρεστό–.Η Τουρκία με σχεδόν οκταπλάσιο πληθυσμό έναντι της χώρας μας έχει μεγαλύτερη στρατιωτική θητεία….

Δεν ”κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας”,Είναι επιτακτικό και αναγκαίο να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε πέσει και τη …”φιλοσοφία του φραπέ” και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε ”να θωρούμε τα άστρα” και να συνέλθουμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία γιατί ”Ηannibal ante portas”,η διαφορετικά ”ουαί τοις ηττημένοις”…..

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.