ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Το πρόβλημα των εκατοντάδων εργαζομένων στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ που από τα τέλη Μάη παραμένουν απλήρωτοι έθεσε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και εκτός ημερήσιας διάταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Θανάσης Γκώγκος.

Πρόκειται για εργαζόμενους με 8μηνη σύμβαση και μηνιαία αμοιβή μόλις 330 ευρώ, των οποίων η μισθοδοσία βρίσκεται «στον αέρα», εξαιτίας δικαστικής διένεξης μεταξύ του Οργανισμού και εργολαβικών εταιρειών.

Επισημαίνοντας τον γνωστό άθλιο ρόλο των εργολαβικών εταιρειών, ο Θανάσης Γκώγκος κατήγγειλε παράλληλα το γεγονός πως αντί κυβέρνηση και ΟΑΕΔ να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα, στοχοποίησαν απλήρωτους εργαζόμενους που τόλμησαν να ξεστομίσουν ή να σκεφτούν μία διαφορετική μορφή πάλης ή έναν διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, πέρα και έξω από το δρόμο της «υπομονής», της «κατανόησης», στη λογική «δίκιο έχετε αλλά…».

Μια τέτοια φωνή ακούστηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου η Βούλα Γαλάνη, εργαζόμενη στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πήγαμε να δουλέψουμε για 330 ευρώ και για κάποιους από μας είναι τα μόνα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι». Όμως, από το Μάη που ξεκίνησαν να δουλεύουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ μόλις χτες και μετά την έκταση που πήρε το θέμα, μπήκαν τα ένσημα του Ιούνη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΟΑΕΔ, ο Θ. Γκώγκος μετέφερε την αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι σε πολλές πόλεις, αναμεσά τους και στη Λάρισα, απευθύνθηκαν σε κλαδικά σωματεία και σε Εργατικά Κέντρα, προσπαθώντας να οργανωθούν για να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους το αυτονόητο, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Όπως τόνισε, αρκετοί εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας ποιος μπορεί να τους στηρίξει ειλικρινά στις αγωνίες τους, απευθύνθηκαν στα σωματεία τους, μπουχτισμένοι από την κοροϊδία και κουρασμένοι από την απληρωσιά. Ο στιγματισμός αυτών των εργαζομένων τάχα ως «κομματικών» ή «στημένων», επισήμανε, είναι ενδεικτικός για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί του κράτους συνολικά, μέχρι πού φτάνει η δημοκρατία τους προκειμένου να αποκρουστούν οι δίκαιες εργατικές διεκδικήσεις.

Στη χτεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κατέφυγαν στις ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Έδωσαν μαθήματα για την αστική δικαιοσύνη και τα όριά της, έκαναν λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» και έφτασαν στο σημείο να παρομοιάσουν τις αναφορές για τους απλήρωτους εργαζόμενους με φωνές που επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν κομματικά την τραγωδία στο Μάτι!. Παρέπεμψαν εκ νέου στις αποφάσεις της δικαιοσύνης – όπου έχει προσφύγει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ – ενώ, νίπτοντας τας χείρας τους ως Πόντιοι Πιλάτοι, «δεσμεύονται» πως με τη θετική δικαστική απόφαση που αναμένει ο Οργανισμός οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τον Οκτώβρη!

Στην πράξη, δηλαδή, η διοίκηση του ΟΑΕΔ τους λέει, ή δουλεύετε απλήρωτοι για τέσσερις και πέντε μήνες και περιμένετε τα άμεσα εντάλματα πληρωμής με την αναμενόμενη δικαστική δικαίωση του ΟΑΕΔ, ή, αν επιλέξετε άλλο δρόμο διεκδίκησης, έχετε την αποκλειστική ευθύνη της επανεισόδου των εργολάβων στον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι όταν υπέγραφαν τη σύμβασή τους με τον ΟΑΕΔ δεν υπέγραφαν παράλληλα και την απληρωσιά τους για τους πρώτους μήνες.

Το ΠΑΜΕ, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται σε αυτό, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπου του στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το απαράδεκτο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και διατύπωσε προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει κάθε εργαζόμενο που μέσα από την ίδια του την πείρα, μέσα από τη δική του ματιά, μέσα από τις δικές του παρεμβάσεις και συζητήσεις, κατανοεί «τι παίζεται», διακρίνει την κοροϊδία και τα ψέματα, διεκδικεί, δεν φοβάται, δεν χειραγωγείται.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει πως «ανεξαρτήτως του πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και της προσωπικής υπομονής που έχει ο καθένας τους, πιστεύοντας ή όχι τα λόγια της διοίκησης και της κυβέρνησης, όλοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί μέχρι σήμερα, και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών, είναι απαράδεκτοι και ντροπιαστικοί. Τα δεδουλευμένα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον πρώτο μήνα δουλειάς και όχι να συζητάμε αν θα πληρωθούν τον Οκτώβρη, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι υπόχρεοι και ευχαριστημένοι. Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή!».