ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ

Υπόμνημα της ΕΛΤΕΕ νομού Λάρισας

Πολλές διαμαρτυρίες δέχθηκε η Ένωσή  μας, γιατί μαθητές οι οποίοι το Σεπτέμβρη εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γραφτούν σε τμήματα των ΕΠΑΛ που έχουν χαρακτηρισθεί “ολιγομελή”, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους, αφού αυτά  δεν πήραν έγκριση κατά την πρώτη φάση.

Πολλοί  μαθητές και οι γονείς τους δεν γνώριζαν ότι η έγκριση και η οριστικοποίηση του αριθμού των τμημάτων θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι. Αν το ήξεραν θα έσπευδαν να γραφτούν στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους.

Κάποιοι μαθητές ανέβαλαν την επιλογή για τον τομέα που θα ακολουθήσουν για τον Σεπτέμβρη,  γιατί δεν είχαν πάρει οριστικές αποφάσεις για το τόσο σημαντικό για το μέλλον τους θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες οικογένειες έχουν περιέλθει σε τέτοια κατάσταση οικονομικής ένδειας, που κύριο μέλημα τους είναι η επιβίωση τους αφήνοντας για την τελευταία στιγμή άλλες υποχρεώσεις, όπως η εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο.

Συχνό ήταν και το φαινόμενο μαθητών που δεν πήγαν να προεγγραφούν ηλεκτρονικά,  γιατί πρόσφατα ενηλικιώθηκαν και δεν είχαν δικούς τους κωδικούς του TAXIS ή δεν διέθεταν τα μέσα να το πράξουν. Είναι τέλος γνωστό ότι στα ΕΠΑΛ, γράφονται στην Β’ τάξη ενήλικες μαθητές, οι οποίοι δεν γνώρισαν στη σχολική τους ζωή, ούτε  ηλεκτρονικές προεγγραφές, ούτε εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων εν μέσω θέρους και φυσικά ήταν συνηθισμένοι σε άλλα χρονικά διαστήματα εγγραφών.

Ζ η τ ο ύ μ ε :

Να επιτραπούν οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, και κατά την περίοδο του  Σεπτέμβρη και μετά να γίνουν οι «χαρακτηρισμοί τους», όπως γινόταν για δεκαετίες στη χώρα μας, αλλιώς θα έχουμε καρατομήσει άδικα πολλά τμήματα και θα έχουμε στείλει πολλούς μαθητές για σπουδές μακριά από το σπίτι τους.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αν γινόταν αποδεκτές οι επιθυμίες των μαθητών για εγγραφή τον Σεπτέμβρη στα ΕΠΑΛ, στα αντίστοιχα τμήματα, κάποια από αυτά δεν θα ήταν «ολιγομελή». Αντιλαμβανόμαστε την πρόθεση του Υπουργείου για την αρτιότερη οργάνωση της νέας σχολικής χρονιάς αλλά δεν βρίσκουμε για ποιο λόγο αυτό δεν έγινε δεκτό αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκύπτει δαπάνη και υπάρχει διδακτικό προσωπικό που πλεονάζει.

Στο νομό Λάρισας δεν δόθηκε έγκριση λειτουργίας σε τμήματα του 1ου ΕΠΑΛ, του 2ου ΕΠΑΛ, του 7ου ΕΠΑΛ, του ΕΠΑΛ Αγιάς και του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ. Χαρακτηριστική  περίπτωση είναι το τμήμα της Α΄ τάξης  του 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας (Εσπερινό), στο οποίο έχουν εκδηλώσει επιθυμία για εγγραφή συνολικά 17 μαθητές. Το τμήμα είχε χαρακτηριστεί ολιγομελές το καλοκαίρι λόγω μειωμένου αριθμού προεγγραφών. Το τμήμα αυτό δεν εγκρίθηκε στη Β΄ φάση χωρίς να ληφθεί η επιθυμία αλλά και η ιδιαιτερότητα των μαθητών.

Άλλη περίπτωση είναι το τμήμα Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ με 11 μαθητές, που επίσης δεν πήρε έγκριση.

Όλη αυτή η παράλογη αυστηροποίηση  της λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για κάθε αλλαγή πρέπει να προβλέπεται και ένα διάστημα προσαρμογής αλλά και η κατά περίπτωση διορθωτική παρέμβαση. Τα πεπραγμένα υποδεικνύουν  ακριβώς το αντίθετο. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και να διορθωθούν αυτές οι αδικίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ