ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Το πρότυπο ελαιοτριβείο του κ. Κων/νου Τσακιρίδη που βρίσκεται στο Πουρνάρι Λάρισας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαθητές της Δ΄ και της Ε΄΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους κ. κ. Πετρούλα Πονηρού, Αντιγόνη Τζιούφα, Αθανάσιο Γκρόζο.

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για τα είδη της ελιάς, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής λαδιού. Συγκεκριμένα, τα στάδια επεξεργασίας και παραγωγής λαδιού είναι τα εξής:

Παραλαβή των ελαιοκάρπων και ζύγισμα. Αποφύλλωση. Πλύσιμο των καρπών. Σπάσιμο και άλεση των καρπών. Μάλαξη, όπου μαλάσσεται η “ελαιοζύμη”. Φυγοκεντριστήρας, όπου διαχωρίζεται το κουκούτσι. Παραλαβή του ελαιολάδου από την ελαιοζύμη. Τελικός διαχωρισμός όπου διαχωρίζεται το λάδι από το νερό. Καθαρισμός του ελαιολάδου, και τέλος τυποποίηση.

Ο κ. Τσακιρίδης υποδέχθηκε τους μαθητές για τους οποίους είχε κερασματάκια, και σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης εξηγούσε την διαδικασία,  ενώ τέλος τόνισε τη σημασία των μηχανημάτων υψηλής δυναμικότητας που επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη απόδοση λαδιού και των συνθηκών καθαριότητας που επικρατούν σε ένα ελαιοτριβείο, καθώς οι θερμοκρασίες είναι καθοριστικές για την ποιότητα και διατήρηση των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com