ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αθανάσιος Αγγέλης, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ

Πολύς λόγος γίνεται τούτη τη χρονική περίοδο  , για τις αλλαγές που προωθεί στην Παιδεία το αρμόδιο υπουργείο. Και είναι πολλές οι αντιδράσεις, από  κόμματα , Νομάρχες , Δημάρχους , επαγγελματίες , εκπαιδευτικό προσωπικό και προπαντός τους φοιτητές ΑΕΙ –ΤΕΙ που τους αφορά άμεσα , με κατάθεση συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων

επιχειρημάτων.

Δικαιολογημένα. Ο Ενιαίος Χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης  προχωράει χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας , της αγοράς εργασίας και μελετών σκοπιμότητας- βιωσιμότητας . Θα πρέπει να αντιληφθεί η εκάστοτε κυβέρνηση και ιδιαίτερα η σημερινή , ότι η παιδεία είναι εθνικό κεφάλαιο και μάλιστα κορυφαίο και ως τέτοιο επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται . Πέρα και πάνω από χρώματα , κόμματα , ιδεοληψίες και πολιτικές αποχρώσεις .

Όλο το πολιτικό φάσμα από την Αριστερά μέχρι τη δεξιά – θα μου πείτε εδώ τα πράγματα είναι συγκεχυμένα , ποιος είναι αριστερός και ποιος δεξιός , τι είναι προοδευτικός και τι συντηρητικός – να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να χαράξουν ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία  και να δεσμευτούν – η κάθε αλλαγή θα γίνεται με ισχυρή πλειοψηφία όπως γίνεται και με το σύνταγμα   –  ότι θα το υλοποιήσουν σε βάθος χρόνου , όπως γίνεται σε όλες τις  ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες  . Και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό  ? Μα φυσικά μέσα από εθνικό ,ακαδημαϊκό ,  κοινωνικό διάλογο ,   με μέγιστη δυνατή συναίνεση  και επιστημονική τεκμηρίωση , τα αποτελέσματα να γίνουν  νόμος μέσα από την    Ελληνική βουλή . Εκεί ψηφίζονται οι νόμοι , εκεί παίρνονται αποφάσεις για τα μεγάλα εθνικά  θέματα και όχι μόνο .

Τούτο , όπως απέδειξε  το παρελθόν είναι αδύνατο να μην πω ακατόρθωτο να γίνει . Μια φορά έγινε προσπάθεια το 2011 , για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης , επί υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου ,  ο νόμος του 2011 για την Παιδεία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές που εξέφραζαν τότε το 80% του εκλογικού σώματος , ουδέποτε όμως εφαρμόστηκε , ξεκίνησε η αμφισβήτηση του με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά και  καταργήθηκε ολοσχερώς από το σημερινό υπουργό κ Γαβρόγλου .

Ο νόμος Διαμαντοπούλου όπως ονομαζόταν δεν ήταν και ο τέλειος νόμος κατά την άποψη πολλών ακαδημαϊκών και επιστημονικών επιτροπών  , υπήρχαν όμως περιθώρια βελτίωσης . Απ`ότι φαίνεται ο κ Γαβρόγλου επιχειρεί να εξυπηρετήσει την αριστερή ιδεοληψία του στενού κομματικού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συναίνεση των ΑΝΕΛ . Η εκπαίδευση δέχτηκε τα ισχυρότερα πλήγματα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ,για να τη θεραπεύσουν.

Παρότι ,  είναι βαθιά ριζωμένη  στους πολίτες  της πατρίδας  μας – και λιγότερο στους πολιτικούς μας – η πεποίθηση ότι η παιδεία και η εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν  την κοινωνία μας να βγει από τη σημερινή  κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο τελευταίος υπουργός παιδείας , ο τρίτος κατά σειρά της σημερινής κυβέρνησης , με προσχηματικό διάλογο με κατ`εφημισμό διαβούλευση και τελικά με « fast trak» διαδικασίες και με το γνωστό  «αλισβερίσι» με τους Βουλευτάς , τους περιφερειάρχες , τους δημάρχους , τους εκπαιδευτικούς τους κοινωνικούς φορείς , προωθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο .

Με τους σπουδαστές του ΤΕΙ (όχι μόνο ) Λάρισας  να βρίσκονται σε επ`αόριστον κατάληψη , και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου ,  με το γενικό σύνθημα μην αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς .

Η αντιμεταρρύθμιση Γαβρόγλου ξηλώνει  το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ – πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επέρχονται Ριζικές αλλαγές , στην ανώτατη εκπαίδευση με σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ . Άμεσα θύματα τα ΤΕΙ , όπου αναμένεται πολλά τμήματα να απορροφηθούν από τα πανεπιστήμια και συντριπτική πλειοψηφία παραδοσιακών και καταξιωμένων σχολών όπως η ΣΤΕΦ και όχι μόνο να καταργηθούν .

Στόχος είναι η εξαφάνιση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και συγχρόνως μείωση των δαπανών για την παιδεία . Φαίνεται το ξέχασαν εκείνο που διαδήλωναν παλαιότερα , αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία στο 10%,  έχουν κοντή μνήμη . Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν αντιμετωπίζεται το εθνικό κεφάλαιο που λέγεται παιδεία με τη λογική «δώσε και μένα μπάρμπα»  .

Οι πολιτικοί να αποβλέπουν στα ψηφαλάκια  , οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε οικονομικά συμφέροντα , και οι εκπαιδευτικοί (ΑΕΙ –ΤΕΙ) σε συντεχνιακά οφέλη. Τα ΤΕΙ και ιδιαίτερα της Λάρισας δεν πρέπει να κλείσουν , δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους στα 45 χρόνια περίπου που λειτουργούν , πετυχημένους κατά κανόνα , έχουν καταξιωθεί στη κοινωνία , στην επιστήμη στην επιχειρηματικότητα και στον τεχνολογικό τους ρόλο παρότι πολεμήθηκαν μέσα και έξω από τα ιδρύματα .

Να περιοριστούν στα υψηλού επιπέδου τμήματα των ΤΕΙ, που αναμφισβήτητα υπάρχουν (πχ Λάρισας ) , και να συνοδευθούν από καταργήσεις τμημάτων χωρίς επαγγελματική προοπτική με επανίδρυση και αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.  Τέλος , χρειάζεται απόφαση να στηρίζει την αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό που θα επιτρέπει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπουν με αξιώσεις και δυναμισμό στη νέα εποχή που διανύουμε .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ