Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου διοργάνωσε με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά μια εκδρομή στα πλαίσια υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Σπήλαια –Ένας μαγευτικός υπόγειος κόσμος» και πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Προϊστορία –Σπήλαια –Μορφές Τέχνης».
Φέτος επισκέφθηκε αρκετές περιοχές των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας. Πιο συγκεκριμένα μαθητές της Α , Β και Γ τάξης του σχολείου πραγματοποίησαν στις 18-19-20 Απριλίου 2019 εκπαιδευτική εκδρομή σε Πύλο, Καλαμάτα , Σπήλαιο Δυρού , Μυστρά, Σπάρτη, Τρίπολη και Σπήλαιο Κάψια. Ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή με στάσεις στο Γαλαξείδι, στην Πάτρα και την Πύλο έφτασαν την πρώτη μέρα στην πόλη της Καλαμάτας. Πρώτη περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παραδοσιακών πύργων, χαρακτηριστικό δείγμα του αυστηρού και αμυντικού χαρακτήρα του μανιάτικου πολιτισμού( Καρδαμύλη). Ακολούθησε επίσκεψη στα Σπήλαια του Δυρού .
Εκεί οι μαθητές πραγματοποιώντας την περιήγηση με βάρκες και με ξεναγό τον βαρκάρη στο θαλάσσιο τμήμα αλλά και στο χερσαίο τμήμα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον πλούσιο πολύχρωμο διάκοσμο και τα παιχνιδίσματα των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, γεγονός που έκανε το ταξίδι μέσα στο σπήλαιο , μαγευτικό και συναρπαστικό. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την καστροπολιτεία του Μυστρά, ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Πελοποννήσου. Η «νεκρή» πολιτεία «κρύβει» πλούσια σε ιστορία γεγονότα και είχαν με την ευκαιρία να «ζήσουν» κάποια από αυτά, περπατώντας στα σοκάκια της . Ο επόμενος σταθμός ήταν η Σπάρτη, μια επίσης εντυπωσιακή πόλη, με μακραίωνη ιστορία και ένδοξο παρελθόν.
Την επόμενη μέρα, επισκέφθηκαν, το Σπήλαιο του Κάψια στην Τρίπολη, το οποίο κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο αυτό , ήταν μια επίσης ευχάριστη έκπληξη για τα παιδιά. Η ξενάγηση από τους υπεύθυνους του σπηλαίου στην αίθουσα των «θαυμασίων» με τους σπάνιους χρωματισμούς λιθωματικών υλικών προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης στους μαθητές. Εντυπωσιακή επίσης και η αίθουσα των «οστών». Στο τέλος της περιήγησης οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενημερωτική βιντεοπροβολή σε ειδικό χώρο του σπηλαίου. Η εκδρομή τελείωσε με μικρή στάση στην πόλη της Κορίνθου και επιστροφή μέσω του Ισθμού.
Τους μαθητές συνόδευσαν ο δ/ντης του σχολείου κ. Ν. Πορτέσης και οι καθηγήτριες κ. Μαγαλιού Ε. και κ. Νικοπούλου Ε. , υπεύθυνοι όλοι των δυο προγραμμάτων.
Η εκδρομή αυτή, που οργάνωσε το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό πρόγραμμα αντίστοιχα , θα μείνει αξέχαστη απ’ όλα τα παιδιά. Όχι μόνο γιατί τους έδεσε περισσότερο, αλλά για τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που τους προσέφερε καθώς επίσης και για την ευκαιρία που τους έδωσε, να γνωρίσουν περισσότερα για τον τόπο μας, την Ελλάδα, που για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ξεχωριστός.