ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΕΡΜΑ ΟΙ “ΑΝΟΙΧΤΕΣ” ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Πριμοδότηση του ποιοτικού βαμβακιού ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου

Με τη χαρακτηριστική φράση «τέρμα οι “ανοιχτές” τιμές στο βαμβάκι» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον ισόγειο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών την υπογραφή

υπουργικής απόφασης που κυριολεκτικά αλλάζει το τοπίο για τους παραγωγούς-βαμβακοκαλλιεργητές.

«Μετά τη χθεσινή υπογραφή της απόφασης οδηγούμαστε στην επίλυση σοβαρότατων θεμάτων που ταλανίζουν χρόνια τη βαμβακοκαλλιέργεια καθώς θα είναι υποχρεωτική η σύμβαση πώλησης με την παράδοση του βάμβακος στα εκκοκκιστήρια, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται πριμοδότηση του ποιοτικού βαμβακιού ως επιβράβευση του ποιοτικού παραγωγού», σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Όπως ανακοινώθηκε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος θα καθορίζονται από συμφωνημένους παράγοντες όπως το μήκος της ίνας, η υγρασία, οι ξένες ύλες κλπ., ενώ τον έλεγχο της ποιότητας θα αναλάβει ειδική ομάδα εργασίας που θα προκύψει από προσλήψεις στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως υπάρχει πρόταση του υπουργείου που δίνει τη δυνατότητα προπώλησης βάμβακος μελλοντικής παράδοσης για όσους καλλιεργητές το επιθυμούν, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται ευρωπαϊκό σήμα βάμβακος που αφορά στο εκκοκκισμένο βαμβάκι.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και μέλος της διεπαγγελματικής Γ. Καραΐσκος αναφέρθηκε σε μια συνεργασία που δίνει κύρος και ταυτότητα στο βαμβάκι στις διεθνείς αγορές, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος των Λαρισαίων Αγροτών Φ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «πλέον αλλάζουν πολλά και διορθώνονται άλλα τόσα προς όφελος των παραγωγών».

«Βάζουμε κανόνες αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη, αφού όποιος παράγει ποιοτικό βαμβάκι θα αμείβεται», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης, προσθέτοντας πως η απόφαση που υπογράφηκε θα βελτιωθεί περαιτέρω μετά από τροποποιήσεις που προέκυψαν σε διάλογο με τους παραγωγούς και τη διεπαγγελματική και υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως αν από οποιαδήποτε πλευρά δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη διεπαγγελματική βάμβακος η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει σημαντικές κυρώσεις.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ