Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με την ανίχνευση του ιου του Δυτικού Νείλου σε άλογο στο Βρυότοπο του δήμου Τυρνάβου, με αρκετές ιστοσελίδες κυρίως της πρωτεύουσας να εκμεταλλεύονται το θέμα και να προσπαθούν να σπείρουν τρόμο και πανικό στον κόσμο.
Τί όμως πραγματικά συμβαίνει με το συγκεκριμένο κρούσμα, αλλά και γενικά με την εμφάνιση του ιού σε ιπποειδή;
Σύμφωνα με κτηνιάτρους της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας, το κρούσμα εντοπίστηκε πριν από 20 ημέρες σε ένα από τα άλογα ντόπιας ράτσας που διατηρεί κτηνοτρόφος στο Βρυότοπο, και ο εντοπισμός έγινε στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιεί η διεύθυνση Κτηνιατρικής σε ιπποειδή σε διάφορα σημεία του νομού και της Θεσσαλίας γενικότερα, γιατί σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε άλογο τότε σημαίνει ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιο από πτηνά σε ιπποειδή και άνθρωπο και θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί κωνωποκτονίας.
Με τον εντοπισμό του κρούσματος ειδοποιήθηκαν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστό, έγιναν σε στενή συνεργασία με το δήμο Τυρνάβου ψεκασμοί στην ευρύτερη περιοχή, ενώ υπήρξε και επιτήρηση επικίνδυνων για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών περιοχών και όπου χρειάστηκε έγιναν και άλλοι ψεκασμοί.
Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε ότι περιφέρεια και δήμος Τυρνάβου έχουν υπογράψει εδώ και καιρό σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος κωνωποκτονίας στο πλαίσιο απόφασης που είχε πάρει το δ.σ. του δήμου Τυρνάβου τον Δεκέμβριο του 2018.
Μάλιστα ο δήμος Τυρνάβου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα έχει ήδη καταβάλει βάσει της σύμβασης, το ποσό των 4.700€.
Τόσο οι κτηνίατροι, όσο και ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για το θέμα της διάδοσης του ιού, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν όλοι οι παραίτητοι ψεκασμοί, οι οποίοι και θα συνεχιστούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το paidis.com είχε επικοινωνήσει χθες με τον καθηγητή Κτηνιατρικής στο ΑΠΘ και ιππίατρο Νίκο Διακάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άλογο σε άνθρωπο, από άλογο σε άλογο, από άνθρωπο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε άλογο, αφού είναι τελικοί ξενιστές και η μετάδοση γίνεται μόνο από κουνούπι που μεταφέρει τον ιό από πτηνά σε άνθρωπο ή άλογο.