Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επίσκεψη στη Λάρισα πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος για την Εργατική δουλειά, ως κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το τοπικό ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος σε πυκνό ακροατήριο ο κ. Πρωτούλης μίλησε με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας», ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Εμπορικό Επιμελητηρίου, έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και παρουσίασε αποκαρδιωτικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

«Την περίφημη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας επιβεβαιώνουν για έναν ακόμα μήνα τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Σύμφωνα με αυτά, τον περασμένο Νοέμβρη στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 42,42% ήταν με πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιπες ήταν με μερική απασχόληση (44,63%) και εκ περιτροπής εργασία (12,95%).

Τον ίδιο μήνα χάθηκαν 30.559 θέσεις εργασίας, καθώς έγιναν 208.583 προσλήψεις και 239.142 απολύσεις. Συνολικά, το 11μηνο Γενάρη – Νοέμβρη 2019 στις νέες συμβάσεις εργασίας μόνο το 45,3% ήταν με πλήρη απασχόληση, το 42,48% ήταν με μερική και το 12,22% με εκ περιτροπής εργασία. Επίσης μεγάλο μέρος των συμβάσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου, έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης. Και αυτά με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν ένα μικρό μέρος της αγριότητας που ζουν και δουλεύουν οι νέοι και οι νέες και μάλιστα εξωραϊσμένα. Είναι επομένως ζούγκλα ή όχι; Γιατί ίσως ορισμένοι θεωρούν ότι είμαστε υπερβολικοί.

Η τεράστια «κινητικότητα» και προσωρινότητα στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται επίσης στο γεγονός ότι το ίδιο 11μηνο έγιναν 2,5 εκατομμύρια απολύσεις, ενώ οι προσλήψεις ανήλθαν σε 2,63 εκατομμύρια!

Αυτή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, εκθειάζει με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ακολουθώντας τις συνταγές των προκατόχων του από τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτούλης.

Στηλιτεύοντας τις πολιτικές που εφαρμόζονται για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και κάνοντας λόγο για «εργοδοτικό -κυβερνητικό συνδικαλισμό και συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ που έχουν αναλάβει τη βρώμικη δουλειά» ο κ. Πρωτούλης αναφέρθηκε και στη στάση του ΚΚΕ, καταλήγοντας πως «το ΚΚΕ  συνδυάζοντας την επαναστατική δράση με την επαναστατική θεωρία, χτίζοντας γερές βάσεις στην εργατική τάξη, σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας κι  ενισχύοντας την παρέμβασή του στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, μπορεί να θέσει τις βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας, που αποτελούν και την αναγκαία προϋπόθεση στην πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ