ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΣΗΜΑΝΤΑ…

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών

 Στην πρωτόγνωρη αυτή παγκόσμια συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας  παρακολουθούμε  με προβληματισμό, αγωνία και σκεπτικισμό τις εξελίξεις σχεδόν άφωνοι. Οι τραγικές συνέπειες ενός εξωγενούς παράγοντα, του κορωνοϊού, έρχονται να αναστείλουν και να αναδιαμορφώσουν με ολέθριο δυστυχώς τρόπο ό,τι η ανθρωπότητα θεωρούσε μέχρι χθες μοντέλα ανάπτυξης, προόδου ή εξέλιξης.

Τις δυσμενείς επιπτώσεις της όλης κατάστασης καλείται νʾ αντιμετωπίσει κυρίως το δημόσιο σύστημα κάθε χώρας παρά τις επιθέσεις και την παραμέληση που αυτό δέχτηκε τα τελευταία χρόνια. Το δημόσιο σύστημα, πρωτίστως της υγείας, της διοίκησης, των μέσων συγκοινωνίας και επικοινωνίας, των δυνάμεων ασφαλείας για το μεταναστευτικό και βεβαίως το εκπαιδευτικό.

Έτσι και η δημόσια εκπαίδευση καλείται, αν και χρόνια παραμελημένη και υποχρηματοδοτούμενη να σηκώσει το βάρος της διδασκαλίας γνώσεων, της υπεύθυνης πληροφόρησης της νέας γενιάς και της εξ αποστάσεως παιδαγωγικής κοινωνικοποίησης (στο μερίδιο που την αφορά) των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών με τις συμβατές δυσκολίες που γνωρίζουμε όλοι μας, με βασικούς βέβαια πρωταγωνιστές εμάς τους εκπαιδευτικούς, που για άλλη μια φορά καλούμαστε να βάλουμε και θα βάλουμε πλάτη γιατί όχι μόνο αυτό επιτάσσει το υπηρεσιακό μας καθήκον αλλά πρωτίστως η παιδαγωγική μας ευαισθησία και το ανθρώπινο φιλότιμό μας, που σε συνδυασμό με την επαγγελματική μας ευσυνειδησία μας δίνει δύναμη κάθε μέρα στο έργο μας. Βέβαια, με την ανάλογη προσοχή στα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών στα ζωτικά θέματα της υγείας που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Τώρα, κοντά σε όλα αυτά, τα σοβαρά, υπάρχουν και τα λιγότερο σημαντικά, όχι όμως ασήμαντα, θέματα που αντιμετωπίζει το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. του Ν. Λάρισας. Η συνεχιζόμενη εδώ και 4 μήνες μη συγκρότηση κυρίως βαρύνει τη Δ.Α.Κ.Ε. και τα εσωπαραταξιακά της θέματα με τα οποία δηλώσαμε εδώ και καιρό ότι δεν ασχολούμαστε. Σίγουρα, μας απασχολεί όμως η εφαρμογή της αντιπροσωπευτικής και αναλογικής συγκρότησης του Δ.Σ. την οποία χρόνια τώρα υποστηρίζουμε ως δίκαια και αντικειμενική λύση.

Δεν θέλουμε να κάνουμε μαθήματα συνδικαλιστικής δεοντολογίας σε κανέναν αλλά το ότι συμπίπτουμε με τη Δ.Α.Κ.Ε. και τις ΣΥΝ.Ε.Κ. στην υιοθέτηση της αρχής αυτής δεν επιτρέπει στην Τ.Ε.  Δ.Α.Κ.Ε. να θεωρεί ότι είμαστε εκ των προτέρων υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον προτεινόμενό της για πρόεδρο, ξεπερνώντας  με ραγιαδίστικο τρόπο τις προσβλητικές για μας φράσεις περί φαιδρής και αστείας στάσης της Π.Ε.Κ. Αν δεν δείχνεις σεβασμό και δεν αντιμετωπίζεις με ισοτιμία κάθε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. πώς θα εμπεδωθεί η συνεργασία με όλους που προϋποτίθεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των συναδέλφων ;  Η μία αρχή προϋποθέτει την άλλη αλλά εδώ δεν τηρείται καμία.

Έτσι εξηγείται και το λευκό που ψήφισε η εκπρόσωπός μας στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Και αυτή θα συνεχίσει να είναι η στάση μας (το δηλώνουμε ξεκάθαρα) αν δεν ανακληθούν οι προσβλητικές προς εμάς εκφράσεις της Δ.Α.Κ.Ε. Δεν είναι θέμα προσωπικού καπρίτσιου αλλά θέμα αυτονόητης συνδικαλιστικής δεοντολογίας και συνδικαλιστικού πολιτισμού, έννοιες που πρέπει να επανέλθουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. Λάρισας, μία από τις μεγαλύτερες Ε.Λ.Μ.Ε. της χώρας. Το βάρος της εκπροσώπησης 2.500 περίπου καθηγητών πρέπει να συναισθανθούν όλοι.

Με ειλικρίνεια δηλώνουμε ότι μας ενδιαφέρει να επιτευχθεί η συγκρότηση του Δ.Σ. αλλά στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Θεωρούμε ότι η « λειτουργική » πρόταση της Αγ. Παρέμβασης ήταν λειτουργική μόνο για την ίδια ενώ ήταν ατελής και ανολοκλήρωτη για όλους τους άλλους, χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η αποχή που δηλώνουν οι ΣΥΝ.Ε.Κ. τώρα, μήνες μετά τις εκλογές, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα και λειτουργεί ως υπεκφυγή.

Ευχόμαστε υγεία σε όλους και θετική συμβολή σε κάθε εξέλιξη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ