ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΛΙΣΤΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Κάνοντας λόγο για «λίστα ντροπής» και περιγράφοντας την απόφαση για την υποθήκευση ακινήτων στο υπερταμείο για 99 χρόνια ως «μνημείο συσκότισης», η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης σχετική συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας ζητώντας «τη συστράτευση όλων για να επιστραφεί η περιουσία στον τόπο μας».

Σε μια τοποθέτηση-ποταμό η βουλευτής στάθηκε και στα 157 ακίνητα της Λάρισας αναφέροντας τα εξής:

Το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε κάτι που δεν είχε αποδεχθεί καμία προηγούμενη κυβέρνηση, όσο κι αν «πιεζόταν» από τους εταίρους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια, ως ενέχυρο στους δανειστές, κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε το λεγόμενο «Υπερταμείο».
Ο κ. Τσακαλώτος, στην Υπουργική Απόφαση της ‘’μισής σελίδας’’ που τότε εξέδωσε, πρόσθεσε δεκάδες σελίδες με χιλιάδες ΚΑΕΚ – ‘’αριθμοποιημένα σανσκριτικά της υποτέλειας’’ – προκειμένου να μην καταλάβει κανείς ποτέ, ποια είναι τα ακίνητα που αντιστοιχούν στα 511.357.451 τετραγωνικά μέτρα, που υποθηκεύτηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια, μεταξύ των οποίων και 22.601 τετραγωνικά μέτρα οικισμών.
Κανείς να μην γνωρίζει ποια ακριβώς είναι τα 157 ακίνητα της Λάρισας.
Επρόκειτο κυριολεκτικά για μια απόφαση μνημειώδους συσκότισης!
Υπενθυμίζεται, ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το αποκαλούμενο και Υπερταμείο, έχει ως θυγατρικές το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ και όλες σχεδόν της ΔΕΚΟ, ενώ η διάρκειά του είναι για 99 χρόνια με τη διοίκησή του να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δανειστών (με Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου τον κ. Λε Παπέ).
Η ιστορία, ωστόσο, ενός τέτοιου οργανισμού, παρότι βρήκε εφαρμογή με τον «συριζαϊκής εμπνεύσεως» ν. 4389/2016 και την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς», δεν έπεφτε πρώτη φορά στο τραπέζι.
Τον Φεβρουάριο του 2011, τόσο ο κ. Τόμσεν, όσο και οι λοιποί της Τρόικα απαίτησαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να θεσμοθετήσει Ταμείο 50 δισ. €, με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, με τους τότε αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό, να απορρίπτουν κατηγορηματικά το σχετικό αίτημα. Αντί αυτού ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, Ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με διάρκεια ζωής 6 χρόνια, στο οποίο μεταβιβάστηκαν σταδιακά 24 ακίνητα προς αξιοποίηση.
Ακολούθως, 5 χρόνια αργότερα, με την ίδρυση της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΤΑΙΠΕΔ πέρασε στον έλεγχο των δανειστών, όπως επίσης η ΕΤΑΔ με 72.000 ακίνητα, όπως και βέβαια και το ΤΧΣ που κατέχει τις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, καθώς και όλες οι ΔΕΚΟ.
Επιπλέον, στην παρ. 4 του άρθρ. 196 του ν. 4389/2016 αναφέρεται ότι μεταβιβάζεται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ.
Παράλληλα, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται, ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο, υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, το οποίο και καθίσταται αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.
Πρόσφατη, απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ήρθε να ακυρώσει την μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και να αποκαλύψει την απόλυτη παρανομία και την εξαπάτηση που υπέστη ο ελληνικός λαός.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση του κ Τσακαλώτου έπασχε από σοβαρές νομικές πλημμέλειες και πως η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε αρχικούς Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρ. 19 του ν. 4389/2016 και μάλιστα κατά τρόπο πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά, αφού δεσμεύθηκαν τα ακίνητα στις 19/06 και ο έλεγχός τους ξεκίνησε στις 28/06, όπως αποκαλύπτει η απόφαση του ΣτΕ !
Με απλά λόγια, έβαλαν στο υπερταμείο «τα πάντα όλα», αρχαιολογικούς χώρους, τα ποτάμια, τα λιμάνια, τις αιγιαλίτιδες ζώνες, τα δάση, τις όχθες των ποταμιών, το εθνικό οδικό δίκτυο, τα στρατόπεδα, τα πεδία βολής, τα κτήρια των αστυνομικών διευθύνσεων, πυροσβεστικής , τους φάρους και ό,τι άλλο υπάρχει καταγεγραμμένο.
Όπως –όπως λοιπόν, χωρίς κανένα έλεγχο, σε μια νύχτα δέσμευσαν όλη την περιουσία της χώρας και τα πιο σπουδαία ακίνητα της Λάρισας.

Αναγκαίο είναι επίσης να αναφερθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος, ουδέποτε ήρθε στη Βουλή να απαντήσει, ως όφειλε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο, διότι όπως τώρα αποκαλύφθηκε τώρα, τουλάχιστον το 90% αυτών των ακινήτων είναι μη μεταβιβάσιμα.
Γι’αυτό κρύφθηκε και δεν ήρθε ποτέ!

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μιλώντας για τα ακίνητα που αφορούν στη Λάρισα η κ. Λιακούλη περιέγραψε χιλιάδες εκτάσεις, κτίρια, οδικό δίκτυο κλπ., τονίζοντας τα εξής:

Όπως ενημέρωσα τους πολίτες της Λάρισας, προσεγγίζοντας το θέμα, ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα πουθενά να βρω τα 157 ακίνητα της Λάρισας, να διαπιστώσω ποια είναι, να βρω τί είδους ακίνητα έχουν δεσμευθεί .
Ερεύνησα για εβδομάδες, αλλά δεν μπορούσα να βρω ποια είναι αυτή η λίστα που φανταζόμουν ότι σίγουρα υπήρχε, τουλάχιστον στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υπήρχε…
Προσπάθησα να ταυτοποιήσω τα ακίνητα με τους αριθμούς ΚΑΕΚ, αλλά πολλά από αυτά, δεν αντιστοιχούσαν σε ακίνητα.
Αντιλήφθηκα γιατί αυτό συμβαίνει, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μου απάντησε πρόσφατα στην επίκαιρη ερώτησή μου, ότι ακόμη προσπαθεί να ταυτοποιήσει τα ακίνητα –γι’αυτό θα διαπιστώσετε και πολλά να αναγράφουν «πιθανώς»!
Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε όλα τα ακίνητα μεγάλης αξίας και τα έβαλαν σε υποθήκη για 99 ολόκληρα χρόνια, χωρίς ποτέ να ενημερώσουν ούτε τους Δήμους για τα ακίνητα που δέσμευσαν.
Παρέθεσαν στο ΦΕΚ μόνο τους αριθμούς, για να μην μπορεί κανένας πολίτης να διαβάσει και να ενημερωθεί για το ποια ακίνητα ακριβώς , έχουν υποθηκευθεί.
Ενεργώντας κατά τον τρόπο αυτό, παραβίασαν κατάφορα το δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών για τη δημόσια περιουσία και τη διαχείρισή της.
Στο νομό μας λοιπόν, μεταξύ πολλών χιλιάδων εκτάσεων, έχουν εξαρχής δεσμευθεί:
Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, Δημοτικά Σχολεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ίδρυμα «ΑΡΙΣΤΕΑΣ», το Τελωνείο, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Κολυμβητήριο Λάρισας, το Κλειστό Γυμναστήριο Τυρνάβου, το Πεδίο βολής Αμπελώνα, ΟΛΑ τα Στρατόπεδα του νομού μας (Στρατόπεδο Μπουγά κλπ) , δασικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, όλα τα ελεύθερα οικόπεδα και οικοδομικά τετράγωνα της πόλης.
Και αν αυτά τα θεωρούμε απίθανα, υπάρχουν και τα …απίστευτα!
Δεσμεύθηκε ο Πηνειός ποταμός, η δεξιά και η αριστερή όχθη του και ρητά η κοίτη του Πηνειού ποταμού, καθώς και τα αναχώματά του !!!
Επίσης, όλα τα τμήματα της τάφρου Χατζηχαλάρ…
Και αν αυτά είναι τα απίθανα και απίστευτα, σας ενημερώνω ότι υπάρχουν και τα …εξωπραγματικά: το οδικό δίκτυο!
Όπως η υποθήκη της οδού Σαρίμβεη, του οδικού δικτύου από γέφυρα Κοζάνης μέχρι τον κόμβο Νέας Σμύρνης, το οδικό δίκτυο από τις φυλακές προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο …
Σε ό,τι αφορά τα 27 ακίνητα που ήδη εξαιρέθηκαν από το Υπουργείο (αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura κλπ) μετά την τεράστια κατακραυγή και τον αγώνα των αρχαιολόγων και ομάδων πολιτών, βρίσκονται αυτή την στιγμή σε επεξεργασία και ο έλεγχος συνεχίζεται, καθώς ούτε το ίδιο το Υπ.Οικ. γνωρίζει σήμερα ποια είναι αυτά ακριβώς και με ποια διαδικασία θα αποδεσμευθούν οριστικά.
Παραδίδω όλη τη λίστα της ντροπής, την οποία αναζήτησα και διασταύρωσα με επιμονή, γιατί είμαι της αντίληψης ότι έχουν όλοι δικαίωμα να γνωρίζουν.

Πλέον όμως , τα ψέματα τέλειωσαν και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανένα.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, με την υποθήκευση όλης της περιουσίας της χώρας μας για 99 χρόνια, θα μείνει στην πολιτική ιστορία, ως μια από τις πρωτοφανείς πράξεις υποταγής και υποτέλειας ελληνικής Κυβέρνησης.
Σήμερα όμως, κυβερνά μια νέα Κυβέρνηση, που ο ελληνικός λαός την εμπιστεύθηκε και της έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία της .
Η τωρινή Κυβέρνηση, οφείλει τώρα να μιλήσει καθαρά, να αφήσει τις «μισές κουβέντες» και να προβεί στην αποδέσμευση όλων των ακινήτων, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Δυστυχώς, στην απάντηση που πρόσφατα έλαβα στην επίκαιρη ερώτησή μου, δεν υπήρξε από το Υπουργείο Οικονομικών σαφής απάντηση για το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ της αποδέσμευσης των ακινήτων της Λάρισας μετά την απόφαση –βόμβα του ΣτΕ και αυτό μας βάζει σε σοβαρές υποψίες , ότι δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη η Κυβέρνηση να λύσει οριστικά και άμεσα το ζήτημα, όπως οφείλει, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν μας, ότι ούτε κουβέντα δεν ακούσαμε στην προεκλογική περίοδο ή στο πρόγραμμα της ΝΔ για το ζήτημα του υπερταμείου.
Και τώρα ακόμη, δυστυχώς πολύ λίγα νιώθω ότι ακούμε…
Το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, δεν έπαψε να αναδεικνύει ως μείζον εθνικό ζήτημα την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας.
Είναι ευθύνη όλων μας να επιστρέψουν τα 10.119 ακίνητα στους πραγματικούς κατόχους τους, δηλαδή στον Ελληνικό Λαό και τα 157 ακίνητα του ν. Λάρισας στην τοπική κοινωνία.
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων που ζητά πίσω τα ακίνητα της Λάρισας.
Η δέσμευση των ακινήτων ήταν μια απολύτως παράνομη πράξη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η παραμονή στο ίδιο καθεστώς δέσμευσης, είναι απολύτως παράνομη και την ευθύνη θα φέρνει πλέον ακέραια, η Κυβέρνηση της ΝΔ .

“Απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους φορείς της περιοχής μας, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και στους συναδέλφους βουλευτές όλων των κομμάτων, να παλέψουμε μαζί, να διεκδικήσουμε για να επιστρέψουν άμεσα τα 157 ακίνητα στο νομό μας.
Καλώ στον αγώνα αυτό, να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .
Αναλαμβάνω σήμερα την πρωτοβουλία με την σύμπραξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και όλων των Δήμων του νομού μας, να οργανώσουμε την συστράτευση και την κοινή παρέμβαση όλων των φορέων μας, με διατυπωμένο ρητά το αίτημά μας προς το αρμόδιο Υπουργείο, να ξεκινήσει η αποδέσμευση και η επιστροφή των ακινήτων της Λάρισας, στην πόλη και στο νομό μας.
Είναι ιστορικό και θεσμικό καθήκον μας.
Γιατί αυτά είναι ο Τόπος μας, η ταυτότητά μας, η περιουσία μας και η περιουσία των παιδιών μας”, κατέληξε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ