ΛΑΡΙΣΑ, ΝΕΑ ΠΟΛΗ

Κείμενο του ομίλου πολιτικού διαλόγου «ΛΑΡΙΣΑ» για την πόλη*

Ο όμιλος πολιτικού διαλόγου «Λάρισα», ως πρωτοβουλία ενεργών Λαρισαίων πολιτών, μορφοποιήθηκε και ζητά μία νέα πολιτική θεώρηση για την πόλη. Ζητά προσέγγιση των προβλημάτων εκτός του συγκυριακού τους  χαρακτήρα. Ζητά πολιτική στο δήμο. Χωρίς κλισέ και σκοπιμότητες. Με συγκλίσεις και με νέα πολιτική προοπτική για την πόλη μας.

Μιλώντας για νέα έργα προτάσσουμε την προσβασιμότητα, το αναλογικό κόστος, τον κατάλληλο χρόνο και τις προτεραιότητες.

Μιλώντας για νέες υποδομές εκκινούμε από την καταλληλότητα των υπαρχουσών, χωρίς το θεαθήναι και την αποσπασματικότητα.

Ταυτίζουμε τη λειτουργικότητα της πόλης με τα επίπεδα θορύβου, το σεβασμό του δημοσίου χώρου, την αισθητική και την ατομική ευθύνη.

Προχωράμε πέρα από αυτό.

Πολιτευόμαστε για το καλό της πόλης και δεν αναλαμβάνουμε συμπολιτευόμενους ή αντιπολιτευόμενους στερεοτυπικούς ρόλους. Δεν ακολουθούμε την επικοινωνία της συγκυρίας και την εργαλειοποίηση της πολιτικής παρουσίας. Δεν μας εκφράζει η  πολιτική τακτική ευκαιριακών συμμαχιών με α-πολιτικό ρόλο και λόγο.

Έχουμε σαφές πολιτικό και όχι κομματικό πρόσημο. Αυτό δεν σημαίνει πως υποτιμούμε τα κόμματα. Τα κόμματα αποτελούνε πυλώνες της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Μας αφορά ο ρόλος τους και το στίγμα τους. Επιδιώκουμε τον επαναπροσδιορισμό τους στο κοινό υποσυνείδητο των δημοτών.

Δεν θέλουμε ΟΤΑ με μορφή «παρασκηνιακού τοπικισμού». Οι ΟΤΑ πρέπει να υπηρετούν τον εκδημοκρατισμό, όχι τον συγκεντρωτισμό. Θέλουμε ένα διοικητικό μοντέλο με συντονισμό και ενίσχυση του ρόλου των επιτροπών. Θέλουμε ένα διοικητικό μοντέλο με επανεξέταση του οργανογράμματος διευθύνσεων. Στόχος η συνοχή και η αποτελεσματικότητα, ένα άλλο μοντέλο ποιότητας.

Γνωρίζουμε ότι απαιτείται ο άρτιος συσχετισμός της διοίκησης με τις υπηρεσίες εποπτείας του κράτους, δηλαδή μεταξύ τοπικών και κρατικών αρμοδιοτήτων. Γνωρίζουμε τους περιορισμούς, θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία για το καλό των δημοτών. Θα δουλέψουμε για τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτονομία, προτάσσοντας την ορθολογική κατανομή και το άρτιο οργανόγραμμα.

Εμβληματικό παράδειγμα το οποίο συμπυκνώνει την προβληματική αυτή, είναι ο ρόλος του δήμου στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πολλά εξαρτώνται από την αποφασιστικότητα της διοίκησης. Οι εξειδικεύσεις επί των επιμέρους θεμάτων είναι αυτονόητες.

«Λάρισα, Νέα Πόλη» χωρίς νέα οπτική δεν μπορεί να υπάρξει. Επιμένουμε και επενδύουμε στη νέα αυτή οπτική, επιμένουμε και επενδύουμε στην πολιτική. Προσβλέπουμε σε μία «Λάρισα, Νέα Πόλη».

*Εκ μέρους του Ομίλου, Νίκος Ντόλας και Θωμάς Ρετσιάνης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ