ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!!

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στον ΣΕΠΕ και στην ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εδώ και λίγες μέρες μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία του υγειονομικού χάρτη της χώρας, όμως για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής μας βρίσκεται στο «κόκκινο» από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Παιδείας και στα πλαίσια των τελευταίων μέτρων προσπαθούν να παρουσιάσουν κυριολεκτικά το άσπρο-μαύρο! Μιλούν για ασφαλή σχολεία, για πολύ χαμηλή μετάδοση. Ωστόσο, όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλαπλάσια, αλλά δε φαίνονται, γιατί με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιούνται τεστ, δε γίνονται ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών. Και έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί αφήνονται αβοήθητοι να ψάχνουν μόνοι τους για τεστ με δικά τους έξοδα.

Η κατάσταση αυτή επιτείνεται και από το μπάχαλο που προκαλείται από τις αμφισημίες των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, που γίνονται κυριολεκτικά ΛΑΣΤΙΧΟ, με μοναδικό σταθερό τελικά κριτήριο την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων!
Και πώς να μην ανησυχήσει ένας εκπαιδευτικός ή ένας γονέας όταν επιστρέφουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί από αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου ή καραντίνα και δεν βεβαιώνει κανένας αν είναι υγιείς; Πώς να μην υπάρχει καθημερινός φόβος στη σχολική κοινότητα , όταν κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο και δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για να διαπιστωθεί η διασπορά, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλά τους είναι κομμένα και ραμμένα με βάση την ατομική ευθύνη;

Με βάση τα παραπάνω, μόνο ως «ανέκδοτο» μπορεί να ληφθεί η ρήση του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του, ότι «στα σχολεία τηρούνται αυστηρά τα μέτρα, γι΄αυτό δεν έχουμε κρούσματα» και ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος!!. Αλήθεια, τα δεκάδες τμήματα που έχουν κλείσει μέχρι σήμερα στον νομό είναι ασήμαντος αριθμός που δεν εμπνέει ανησυχία;

Κανένας εφησυχασμός. Απαίτηση εδώ και τώρα μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις κινητοποιήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων με απαίτηση τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εκπαίδευσης. Κυβέρνηση και δήμος δεν ικανοποίησαν ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Για παράδειγμα:
• Στον τομέα της καθαριότητας στο δήμο Λαρισαίων προσλήφθηκαν 135 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου για πάνω από 140 σχολεία, για περίπου 20000 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς πανδημία.
• Δεν «έσπασαν» υπουργείο και διευθύνσεις εκπαίδευσης ούτε ένα από τα υπερπληθή τμήματα. Οι 41 κενές αίθουσες σε σχολεία της α/θμιας εξακολουθούν να είναι κενές παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην αρχή του σχολικού έτους, δεν αξιοποιήθηκε κανένα από τα κλειστά σχολεία που υπάρχουν σε όλο το νομό , δεν αξιοποιήθηκαν δημοτικοί χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν. Έτσι ακόμη και σήμερα υπάρχουν 27άρια τμήματα στην α/θμια και 28άρια στη β/θμια.
• Οι μεταφορές των μαθητών ακόμα και σήμερα γίνονται με 100% πληρότητα.
• Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας περιορίζονται στη μάσκα (που στα περισσότερα σχολεία ακόμη τις περιμένουν), το αντισηπτικό και τη χλωρίνη.

Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά λοιπόν το γεγονός ότι, σε αυτές τις συνθήκες τα σχολεία λειτουργούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για τους όρους και τις συνθήκες λειτουργίας τους και με βάση τα συνολικότερα μέτρα.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Πάρτε μέτρα πριν να είναι αργά!
ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΜΕ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Εδώ και τώρα απαιτούμε :

 Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
 Πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών για τρεις μήνες, των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών, εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους συναδέλφους.
 Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
 Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι υποκριτικό να κλείνει ένα τμήμα μόνο, όταν εκπαιδευτικοί διδάσκουν μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.
 Να υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια για τους μαθητές που μεταφέρονται με 50% πληρότητα στα λεωφορεία και τα ταξί.
 Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία .
 Να δοθούν άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ