ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ – ΑΣΘΕΝΗΣ COVID ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

30 νέα κρούσματα έδωσαν οι δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ

Σε υγειονομικό συναγερμό παραμένουν οι δικαστικές φυλακές Λάρισας, με το Κατάστημα Κράτησης να συνεχίζει να δίνει κρούσματα κορωνοϊού, καθώς μετά και τις σημερινές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν ακόμη 30 περιπτώσεις μεταξύ των κρατουμένων, ενώ μεσήλικας κρατούμενος που διαγνώστηκε θετικός στον ιό ξεκίνησε από την Παρασκευή απεργία πείνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paidis.com ανησυχητική είναι η διασπορά που καταγράφεται στη Δ’ πτέρυγα των φυλακών, με τα συνεργεία του ΕΟΔΥ να συνεχίζουν τις δειγματοληψίες στη φυλακή με τη μορφή των rapid tests, ενώ εφαρμόζοντας το σχέδιο 0-7-14 προχώρησαν σήμερα και στη διενέργεια μοριακών τεστ σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που έχουν συμπληρώσει 14 ημέρες καραντίνας, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι φυλακές Λάρισας έχουν δώσει συνολικά 155 θετικά κρούσματα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη σημερινή δειγματοληψία δεν εντοπίστηκαν θετικά δείγματα ανάμεσα στους εργαζόμενους του Καταστήματος.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

Εξάλλου διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες διαβίωσης και με κύριο αίτημα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο κρατούμενος των φυλακών Λάρισας που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό ξεκίνησε από την Παρασκευή απεργία πείνας.

Πρόκειται για κρατούμενο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζοντας καρδιολογικά προβλήματα, με τον ίδιο να διαμαρτύρεται και για τη διακοπή της παρακολούθησης των μαθημάτων του στο ΕΑΠ, καθώς τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της διασποράς που έχουν επιβληθεί στη φυλακή δεν επιτρέπουν πρόσβαση σε υπολογιστές και λάπτοπ στους χώρους εκπαίδευσης του 2ου ΣΔΕ, του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί.

Η περίπτωσή του απασχόλησε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

“Από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου ο φυλακισμένος Κώστας Λιόγκας πραγματοποιεί απεργία πείνας. Την ίδια ημέρα του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός στην Covid-19. Ο ίδιος είναι στη φυλακή εδώ και εννέα χρόνια καταδικασμένος πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη.

Εδώ και εννέα χρόνια δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία (δικαίωμα) να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεσή του καθώς το εφετείο αναβάλλεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, λόγω της νέας πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και της χρόνιας πολιτικής της συγκεκριμένης φυλακής, απορρίφθηκε και το αίτημά του να μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή παρότι πληροί όλα τα κριτήρια.

Μέχρι πρότινος λάμβανε και τακτικές άδειες οι οποίες κόπηκαν λόγω κορωνοϊού. Δήθεν για την ασφάλεια των φυλακισμένων από τον ιό… Που τελικά οι ανθρωποφύλακες μετέδωσαν στη φυλακή.

Ο Κώστας ως άνθρωπος που έχει και καρδιολογικά προβλήματα ανήκει σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αλλά η φυλακή, παρά την ενημέρωση για την έναρξη της απεργίας και τη γνώση της κατάστασης της υγείας του, δεν έχει προχωρήσει καν στα στοιχειώδη, δηλαδή στη μέτρηση των ζωτικών (πίεση, βάρος, παλμοί) αφήνοντάς τον σε θάλαμο με άλλους κρατούμενους με κορωνοϊό, παρότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα απεργίας. Εδώ να σημειωθεί ότι αυτό το Σ/Κ δεν μέτρησαν ούτε καν το οξυγόνο από όσους είναι θετικοί στην Covid-19.

Ο Κώστας ζητάει καταρχήν το προφανές, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι συνθήκες θα του επιτρέψουν να επιβιώσει. Ζητάει επίσης να του δοθεί ξανά η δυνατότητα να παρακολουθεί τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, που και αυτά ακόμη του τα έχουν στερήσει λόγω των συνθηκών κράτησης. Να σημειωθεί εδώ ότι εάν δεν περνάει τα μαθήματα δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Άρα έχουμε έναν φυλακισμένο που στερείται το δικαίωμα να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό επί εννιά χρόνια, στερείται δικαιώματος να συνεχίσει τις σπουδές του, είναι καρδιοπαθής, διαγιγνώσκεται θετικός στην Covid και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνει απεργία πείνας.

Απεργία πείνας για να επιβιώσει γιατί η φυλακή της Λάρισας στερεί και το δικαίωμα στην επιβίωση. Η υπηρεσία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τύχη του αλλά και όλων των φυλακισμένων.

Η ζωή των φυλακισμένων μετράει.

Άμεση μεταφορά του Κώστα Λιόγκα στο νοσοκομείο”.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ