Ενας Τυρναβίτης στα «άδυτα» της Apple. Ο λόγος για τον συντοπίτη μας Dr. Δημήτρη Σιαφαρίκα, γιο των εκπαιδευτικών Παύλου και Γούλας, ο οποίος σε ηλικία μόλις 28 ετών επελέγη από την εταιρία Apple, στη Silicon Valley (Cupertino) της California, στο κεντρικό ερευνητικό κέντρο της εταιρίας, ως μηχανικός ασύρματων συστημάτων, με αντικείμενο την έρευνα σε μελλοντικά ασύρματα δίκτυα και προϊόντα τεχνολογίας αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Δημήτρης, αφού αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Τυρνάβου, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης (κατεύθυνση «τηλεπικοινωνίες»), όπου το αντικείμενο της διπλωματικής του αφορούσε τα ραντάρ ανίχνευσης υπόγειων στόχων, με λογισμικά οριζόμενο ράδιο. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές του στις Η.Π.Α. σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο φημισμένο ElectroScience Lab του Ohio State University, με πλήρη υποτροφία, μεταξύ άλλων από το Γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Μαϊάμι (Florida International University), με αντικείμενο τηλεπικοινωνιακά συστήματα υψηλής συχνότητας και εύρους δεδομένων που δεν παρεμβάλλονται, καθώς και συστήματα ανίχνευσης στίγματος αγνώστου πομπού υψηλού εύρους ζώνης. Ηταν εισηγητης σε παγκόσμια συνέδρια (Σαν Ντιέγκο, Κολοράντο, Βοστώνη, Ουάσιγκτον, Πουέρτο Ρικο).
Στο ερευνητικό του πεδίο περιλαμβάνονται πολλές δημοσιεύσεις με τελευταία αυτή σε συστήματα 5ης και 6ης γενιάς (5G, 6G), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Αμερικής (NSF). Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 48 gigabits per second σε ασύρματη μεταφορά δεδομένων στην μπάντα D (160 GHz).
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό στην Αμερική (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και ηλεκτρονικών μηχανικών, IEEE Microwave magazine). Στην ερώτηση μας ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του μας απάντησε “πρέπει να ασχολείσαι με κάτι που θα σε ξυπνάει το πρωί και θα σε κρατάει ξύπνιο το βράδυ…με λίγα λόγια πρέπει να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα»
Τον συγχαίρουμε και του ευχόμαστε να συνεχίσει να διαπρέπει είτε στο εξωτερικό είτε -μακάρι κάποτε- και στην Ελλάδα. Μας κάνει περήφανους!