Μόλις δύο 24ωρα πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε να διαφοροποιηθεί για μια ακόμη φορά από την κομματική γραμμή, δείχνοντας ότι η «βεντέτα» με τον Κυριακό Μητσοτάκη καλά κρατεί.
Με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει ανοιχτά αντίθετος με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι συζητήσεις θα περιοριστούν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η μόνη επιλογή θα είναι η προσφυγή στη Χάγη, ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι η έναρξη των διερευνητικών «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
Επίσης, αντιτίθεται στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».
Επιπλέον προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχει κάνει στροφή επί του θέματος, καλλιεργώντας τη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα.
«Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα», λέει για τις Πρέσπες. «Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;».
Πάντως η στάση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι σχετικά συνεπής από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχυμένος μέσα στο κόμμα και έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη, γύρισε την πλάτη στον πρώην αρχηγό του κόμματος, που έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Novartis, και ουσιαστικά είναι επικεφαλής της ακροδεξιάς τάσης.
Το αντάρτικο του πρώην πρωθυπουργού έχει ήδη δύο σημαντικά γεγονότα. Το ένα ήταν όταν δεν πήγε στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Το άλλο και ίσως σημαντικότερο, ότι δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές, καθώς ήταν προφανής η πικρία του ότι δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα.
efsyn.gr