Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΝΕΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΕ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΛΓΑ

Παρέμβαση και από τον πρώην δήμαρχο Τεμπών Κ. Κολλάτο

Την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών, οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες που επικράτησαν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως σε αμύγδαλα και βερίκοκα. Ο υδράργυρος δυστυχώς έπεσε μέχρι και το -5 σε πολλές περιοχές κοντά στο Συκούριο και το Μακρυχώρι, με αποτέλεσμα να «καούν» και άλλα φυτά, όπως καρπουζιές που μάλιστα προστατεύονταν κι από ειδικό νάιλον. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αναφερθεί και στους δήμους Ελασσόνας και Αγιάς, χωρίς όμως να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.

Το χειρότερο είναι όμως πως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρίσκονται υπό συνεχή πίεση καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις, θα έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειές τους για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2017 μέχρι και σήμερα.

Καλώ την ηγεσία του ΕΛΓΑ να σπεύσει άμεσα με εκτιμητές για να αποτυπωθεί το συντομότερο δυνατό το μέγεθος του προβλήματος και να δρομολογηθούν τα απαιτούμενα μέτρα στήριξης. Τα προβλήματα τέλος στα καρπούζια επαναφέρουν το επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ θέμα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης, αφού με βάση τα τωρινά δεδομένα η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν καλύπτεται για συμβάντα που προηγούνται ημερολογιακά της 1ης Απριλίου».

Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Την άμεση αυτοψία κλιμακίου του ΕΛΓΑ και την στήριξη των πληγέντων από τη Δημοτική Αρχή ζητάει με ανακοίνωση της η παράταξη του Κώστα Κολλάτου με την παρακάτω ανακοίνωση:

Καταστροφικός για 5η συνεχόμενη χρονιά αποδείχθηκε για τον Δ.Τεμπών ο ανοιξιάτικος παγετός της εβδομάδας  25-26 Μαρτίου και με θερμοκρασίες υπό το -3  με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου μας.
Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση δεδομένου ότι είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν από την αυτοψία των ίδιων παραγωγών  είναι  μεγάλες, καταστρέφοντας σχεδόν το 100% της αναμενόμενης παραγωγής στις καλλιέργειες Αμυγδάλου, Βερίκοκου και Ροδακινιάς, συνολικής έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων.
Η παράταξη «Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης» σε ανακοίνωση της ζητά να επισκεφθεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις περιοχές των πρώην δήμων Νέσσωνος, Μακρυχωρίου όπως και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναγγελίας των ζημιών απο το ΕΛΓΑ .
Για το λόγο αυτό κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής του Κανονισμού αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ και την δημιουργία ενός προγράμματος άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεων των παραγωγών του Δήμου Τεμπών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, να δει στα μάτια των παραγωγών την απόγνωσή τους και να πάρει τέτοια μέτρα που θα στηρίξουν την αγροτική οικονομία, η οποία, όπως όλοι, γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ