ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

O φημισμένος Ασπροπόταμος, το άγριο ποτάμι των ορεινών Τρικάλων, κυλάει σε ένα από τα πιο πλούσια και εντυπωσιακά τοπία της Πίνδου. Ο Ασπροπόταμος είναι ο Αχελώος, ή καλύτερα, οι αρχές του Αχελώου. Η λαϊκότερη ονομασία του ποταμού είναι Άσπρος, ενώ στα βλάχικα ονομάζεται Αράου Άλμπου. Οι πιο διαδεδομένες εκδοχές για την ονομασία του, έχουν να κάνουν είτε με τα άγρια αφρισμένα του νερά, είτε με το λευκό χρώμα των βότσαλων που βρίσκονται στις όχθες του. Ο Ασπροπόταμος πηγάζει από τα αλπικά του Λάκμου, κοντά στο χωρίο Χαλίκι και διασχίζει στη πορεία του τα Βλαχοχώρια που είναι ανάμεσα στον Κόζιακα και τα Τζουμέρκα.

Το ποτάμι κινείται από τα βόρεια προς τα νότια, σε μια απόσταση 25 χλμ., όπου συναντάει το Κρανιώτικο ρέμα, στη θέση Τρία Ποτάμια, και μετατρέπεται στον κυρίως Αχελώο. Σε όλη τη πορεία του δέχεται νερά από δεκάδες μικρά ποτάμια και ρυάκια που κατεβαίνουν από τον Λάκμο, τα Τζουμέρκα, τον Κόζιακα και τα υπόλοιπα ορεινά των Τρικάλων. Από αυτά τα σημαντικότερα είναι ο Λεπενίτσας, ο Νέγκρης, η Βάλια Σάκα, το Κοπράου και το Ασπρόρεμα. Για πολλούς ο Ασπροπόταμος συνεχίζει και μετά τα Τρία Ποτάμια μέχρι που συναντάει τον Καμναίτικο ποταμό, λίγο μετά το Γαρδίκι. Η περιοχή του Ασπροποτάμου πέρα από την άγρια φυσιογνωμία της αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες του Βλάχικου πολιτισμού της Πίνδου. Πολλά όμορφα χωριά είναι χτισμένα στις απότομες πλαγιές γύρω από τον Ασπροπόταμο, δημιουργώντας ένα μοναδικό πάντρεμα φύσης και λαϊκού πολιτισμού. Τα πυκνά μεικτά δάση και το άγριο ποτάμι, συναγωνίζονται και συμπληρώνουν σε ομορφιά τις παλιές εκκλησίες, τα πέτρινα γεφύρια και τις αρχαίες στράτες των ντόπιων.

Οι καταρράκτες του Άσπρου. Κοντά στο χωριό Χαλίκι συναντάμε τις πηγές του ποταμού Αχελώου όπου οι ντόπιοι τον ονομάζουν Ασπροπόταμο. Κατά τη διαδρομή από το Χαλίκι προς τις τοποθεσίες Ρόνα και Βουρτόπα (προς Μέτσοβο) θα συναντήσετε τις πηγές του ποταμού που καθώς κατεβαίνει το βουνό δημιουργούνται εντυπωσιακοί καταρράκτες. Μερικοί από αυτούς ξεπερνάνε τα 5 μέτρα, η προσέγγισή τους είναι σχετικά εύκολη, και το θέαμα που προσφέρουν εντυπωσιακό.

Για να επισκεφτείτε την περιοχή του Ασποποτάμου μπορείτε να καταλύσετε σε πολλά από τα διάσημα χωριά του (Χαλίκι, Ανθούσα, Καλλιρρόη, Πολυθέα, Μηλιά, Αγία Παρασκευή και Γαρδίκι). Τα Βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου βρίσκονται περίπου 60-80 χλμ. από τα Τρίκαλα, και 25 χλμ. από το Μέτσοβο. Είτε έρχεστε από τα νότια, είτε από τον βορρά, θα θαυμάσετε τον πλούτο της περιοχής του Ασπροποτάμου.

 

Επιμέλεια – Φωτογραφίες : Δημήτρης Καστανάρας

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ