ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Ελασσόνας

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού άρδευσης του Δήμου Ελασσόνας, εφόσον είμαστε στα μέσα Μαΐου και διανύουμε παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας θα έπρεπε οι αγρότες να έχουν την δυνατότητα να ποτίσουν. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μόλις την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει οι επιδιορθώσεις των βλαβών σε δίκτυο και γεωτρήσεις, με τις καλλιέργειες να βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης με επακόλουθο να ζημιώνονται δραστικά από την έλλειψη νερού και τους παραγωγούς να δοκιμάζονται περισσότερο σε μια ήδη δύσκολη χρονιά.

Αποδεικνύεται ότι αυτό είναι το νόημα των εξαγγελιών της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας, «για έναν Δήμο με σύγχρονες υπηρεσίες σε ανταποδοτική βάση» και «για έναν Δήμο υπέρ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας». Για τους μεγάλους επιχειρηματίες όλα γίνονται με διαδικασίες fast track, ενώ για τους βιοπαλαιστές αγρότες για παράδειγμα δεν υπάρχει τίποτα το σύγχρονο και προχωρημένο για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους στην άρδευση παρά μόνο άδικη και δυσβάσταχτη τιμολόγηση.

Κάποιοι μάλιστα καλλιεργητές προκειμένου να έχουν την άρδευση στον κατάλληλο χρόνο για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους, έσπευσαν να πληρώσουν τα τέλη  χωρίς να αποκομίσουν βέβαια και αυτοί το ανάλογο όφελος από τις αρδευτικές υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους παρέχει ο δήμος. Επιπλέον αν οι αγρότες αρδεύσουν τρεις εβδομάδες αργότερα από ότι θα έπρεπε, θα μειωθεί και η απόδοση της καλλιέργειας τους σε ένα σημαντικό ποσοστό, χάνοντας έτσι και το όποιο περιθώριο κέρδους θα μπορούσαν να έχουν.

Αυτές είναι οι συνέπειες λοιπόν μιας πολιτικής που από τη μια χαρατσώνει και φορτώνει βάρη στα λαϊκά στρώματα στο όνομα της ανταποδοτικότητας και από την άλλη δεν αναλαμβάνει μια σειρά  μέτρων εξυπηρέτησης τους όπως τώρα με το δίκτυο άρδευσης και τις γεωτρήσεις που δεν συντηρούνται ποτέ και οι καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των βλαβών τους αποδεικνύονται επιζήμιες για το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.

Γι’ αυτό το λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνα απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιδιορθώσεις των βλαβών συνολικά στο αρδευτικό δίκτυο του δήμου.

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ