ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΗ ΛΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟυ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεπορταζ – Φωτογραφία : Δημήτρης Καστανάρας

Η παράδοση θέλει να ιδρύθηκε το μοναστήρι τη βυζαντινή περίοδο με αυτοκρατορική χορηγία του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου στο μέρος όπου άλλοτε υπήρχε ναός του Δία, πράγμα που δε μπορεί να αποδειχτεί σήμερα. Οι παλαιότερες επιγραφικές μαρτυρίες του αναφέρουν τοιχογράφηση που είναι δείγμα ύψιστης βυζαντινής τέχνης κατά τα έτη 1632 και 1646, με δαπάνες του ηγουμένου Κοσμά και άλλων μοναχών  από τον ζωγράφο Νικόλαο Λινοτοπίτη.

Το μοναστήρι αυτό καταστράφηκε και διαλύθηκε το 1897 από τους Τούρκους, κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου.

Είναι τρίκλιτη βασιλική, τρίκογχη, με θολοσκέπαστα κλίτη και υπερυψωμένο κεντρικό τρούλο.

Από παλιά, αλλά και τώρα, εδώ οι Τυρναβίτες υποδέχονταν την άνοιξη, εδώ γιόρταζαν με χορούς τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, εδώ ξεφάντωναν την Καθαρά Δευτέρα.

Σιγά σιγά άρχισε να το μαθαίνει και ο κόσμος της Λάρισας και να πηγαίνει  και να απολαμβάνει την υπέροχη θέα και το όμορφο εκκλησάκι.

Τα μυστήρια γάμου και βάπτισης σ αυτό το υπέροχο μέρος όλο και γίνονταν περισσότερα.

Υπήρχαν τώρα τελευταία και πολύ κακές στιγμές για αυτό το υπέροχο μέρος, για αυτόν τον όμορφο χώρο αναψυχής.

Γέμιζε ο τόπος από σκουπίδια επισκεπτών, τα βράδια ο κόσμος φοβόταν να πλησιάσει στον χώρο και στην εκκλησία γιατί γινόταν διάφορα αλισβερίσια. Τον σκεπαστό χώρο απέναντι από το εκκλησάκι τον είχαν γεμίσει με μουτζούρες και συνθήματα.

Εδώ και δύο εβδομάδες κάτι άρχισε να αλλάζει.

Τρείς ιερομόναχοι (π. Ιάκωβος, π. Τιμόθεος, π. Μελέτιος ) πήγαν στον χώρο μετά από συνεννόηση με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τύρναβου και ο χώρος άρχισε να παίρνει τη μορφή του μοναστηριού.

Οι ιερομόναχοι με προσωπική εργασία και με την βοήθεια πολιτών άρχισαν να κάνουν διάφορες εργασίες στον αύλειο χώρο και άρχισε να ομορφαίνει και πάλι.

Μέσα από πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στο διάστημα 2022 – 2027, θα γίνουν κελιά, υπολογίζουν γύρω στα 10, τουαλέτες και ότι άλλους χώρους χρειάζεται ένα μοναστήρι.

Για την ώρα οι ιερομόναχοι δεν μπορούν να μείνουν εκεί μιας και δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τουαλέτα μα ούτε και κελί. Ένας ιερομόναχος μόνο μένει ο οποίος και κοιμάται μέσα στο Αρχονταρίκι σε παγκάκι.

Ο κόσμος του Τυρνάβου το αγκάλιασε και κάθε ημέρα πρωί και απόγευμα ( 9:00 – 12:00 και 18:00-20:30 ) Δευτέρα έως Πέμπτη πηγαίνει είτε για να βοηθήσει τους ιερομόναχους είτε για να προσευχηθεί στις θείες λειτουργίες και τον εσπερινό που γίνονται.

Για την ώρα δεν θα γίνεται λειτουργία το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί,  καθώς οι Πατέρες εξυπηρετούν  τους ενοριακούς ναούς του Τυρνάβου.

Μια ακόμη αλλαγή ήρθε στο εκκλησάκι του Αη Λιά, τα μυστήρια γάμου και βάπτισης σταματούν καθώς έγινε και πάλι μοναστήρι.

Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πατέρες π. Ιάκωβο, π. Τιμόθεο, π. Μελέτιο για την τόσο όμορφη και κατατοπιστική κουβέντα που κάναμε και να τους ευχηθώ καλή δύναμη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ