ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση η έκθεση πεπραγμένων Οικ. Επιτροπής

Με θέμα “Έκθεση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Α’ εξαμήνου 2021” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων, ενώ αμέσως μετά το Δ.Σ. συνεδρίασε με θέματα ημερήσιας διάταξης, όπου κυριάρχησε η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας από τον δήμο Λαρισαίων.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε σε μια Επιτροπή με αυξημένες αρμοδιότητες, ευχαριστώντας για τη συνεργασία όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν σ’ αυτή, ενώ όπως σημείωσε η εν λόγω Επιτροπή πήρε συνολικά 429 αποφάσεις για σημαντικά θέματα.

«Τα οικονομικά του δήμου είναι υγιή», υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της εισήγησής του ανακοίνωσε πως εντός του Αυγούστου θα καταβληθούν τα πρώτα ποσά, ύψους έως 6.000 ευρώ, που αφορούν σε συντηρήσεις και αντικαταστάσεις οικοσκευών λόγω των σεισμών του περασμένου Μαρτίου.

«Υπάρχει μια υπερβολή ως προς τις αρμοδιότητες της Επιτροπής», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, σημειώνοντας παράλληλα πως έχει παραχθεί τεράστιο έργο από πλευράς της.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας από τον δήμο Λαρισαίων με στόχο τον οικολογικό τρόπο παραγωγής ενέργειας, την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της πόλης και τη βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου.

«Πρόκειται για ένα σύνολο ενεργειών που σε ορίζοντα 25ετίας στοχεύει στο να είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις, να ασκούμε κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα ο δήμος να γίνει “παραγωγός” προσπορίζοντας οικονομικά οφέλη», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων, προσθέτοντας πως θα στηριχθούν ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και θα ρευματοδοτηθούν οι ιεροί ναοί του δήμου.

«Η εξοικονόμηση θα αγγίξει τις 500.000 ευρώ, ενώ το έργο είναι προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ με απόσβεση σε βάθος 4ετίας», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, κάνοντας γνωστό πως βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης διαγωνισμός για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 20 μεγαβάτ σε μη καλλιεργήσιμη έκταση, όπως και πάρκου 8 μεγαβάτ για τη ρευματοδότηση των δομών του δήμου Λαρισαίων.

Ιδρυτικά μέλη και συνεταίροι της Ενεργειακής Κοινότητας Μη Κερδοσκοπικού Σκοπού «Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων Περιορισμένης Ευθύνης» είναι ο Δήμος Λαρισαίων, το ΝΠΔΔ του Δήμου, Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το ΝΠΔΔ του Δήμου, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το ΝΠΙΔ του Δήμου, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ) και το ΝΠΔΔ Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Το καταστατικό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (32 ναι, 2 όχι και 1 παρών), με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης, που έκανε λόγο για «εξαπάτηση του λαού με στόχο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» και τον επικεφαλής της Π. Κρίκη να δηλώνει πως η παράταξη δεν θα μετέχει στη γενική συνέλευση, ενώ «παρών» ψήφισε η παράταξη του Κ. Βαϊούλη.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ