Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή του νόμου 4820/2021, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποφάσισε την άμεση πληρωμή προκαταβολών σε δικαιούχους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό Άνοιξη 2021», στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Οι προκαταβολές θα ευρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός των επόμενων ημερών.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός ανέφερε:
“Στόχος μας είναι η ταχύτατη καταβολή των προκαταβολών στους δικαιούχους στο σύνολο των περιοχών της χώρας που επλήγησαν από το παγετό καθώς και η πλήρης εξόφληση των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα χρονικά όρια που προδιαγράφει λεπτομερώς ο νόμος 4820/2021.
Για ακόμα μια φορά βεβαιώνω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες παραγωγούς ότι δεν θα επιτρέψω κανείς να αδικηθεί ούτε να αδικήσει. Ακόμα και εάν μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί κάποιο λάθος, αυτό θα αντιμετωπιστεί άμεσα με δικαιοσύνη και ισονομία.
Για ακόμα μια φορά ευχαριστώ την Διοίκηση του ΕΛΓΑ και τους υπαλλήλους, για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία στην αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων και προκλήσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης μας με την Ελληνίδα και τον Έλληνα αγρότη, με εντιμότητα, ειλικρίνεια και αξιόπιστη συνεργασία”.
ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως προκαταβολή για τον παγετό, κάτι που θα εξαρτηθεί λένε οι πληροφορίες από τα χρήματα που θα πάρει ο ΕΛΓΑ από το Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ, η πληρωμή προκαταβολής του 40% θα αρχίσει από τις εκμεταλλεύσεις με μεγάλα ποσοστά ζημιάς, για να συνεχιστεί ακολούθως. Στόχος του ΕΛΓΑ, παραμένει η εκκαθάριση των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Τα ποσά αποζημίωσης ανά καλλιέργεια
Για μέσο ποσοστό ζημίας 80% θα δοθούν για το επιτραπέζιο βερίκοκο 300 ευρώ ανά στρέμμα, για το δαμάσκηνο 230 ευρώ ανά στρέμμα, για το βιομηχανικό βερίκοκο 180 ευρώ ανά στρέμμα, για τα κεράσια 420 ευρώ ανά στρέμμα, για το συμπύρηνο ροδάκινο 180 ευρώ ανά στρέμμα, για τα νεκταρίνια 240 ευρώ ανά στρέμμα και για τα επιτραπέζια ροδάκινα 180 ευρώ ανά στρέμμα.
Για χαμηλότερο μέσο ποσοστό ζημίας (65%), το βιομηχανικό βερίκοκο θα λάβει 135 ευρώ ανά στρέμμα, το δαμάσκηνο 170 ευρώ ανά στρέμμα, το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο 135 ευρώ και το νεκταρίνι 175 ευρώ ανά στρέμμα.