ΈΝΤΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφωνα Τσάτσαρου

Τις θέσεις του για τη στήριξή των νέων δικηγόρων καταθέτει ο υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσάτσαρος τονίζει τα εξής:

“Ο νομικός κόσμος της χώρας μας πλήρωσε βαρύ το τίμημα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών αλλαγών την τελευταία δεκαετία. Όμως εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο, είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι νέοι – ηλικιακά – δικηγόροι.

Εκείνοι που ξεκίνησαν τις σπουδές τους με όνειρα, δαπάνησαν χρόνια από τη ζωή τους για να φθάσουν στο πολυπόθητο πτυχίο, «έχτισαν» με θυσίες αξιοζήλευτα βιογραφικά, αλλά εν τέλει δυστυχώς βγήκαν σε μία αγορά στην οποία επικρατούν συνθήκες ασφυξίας.

Αποτελεί λοιπόν κατ’ αρχάς, ηθική υποχρέωση να τους κάνουμε να νιώσουν πως δεν βρίσκονται μόνοι τους, αβοήθητοι και χωρίς σωσίβιο, στον ωκεανό.
Να σταθούμε δίπλα τους με κάθε θεσμικό τρόπο, να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο και να συνδράμουμε στο σημαντικό στάδιο της επαγγελματικής τους εκκίνησης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι εκείνοι που αποτελούν το αύριο του νομικού κλάδου. Είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τη δημοκρατία, να διασφαλίσουμε πως σ’ αυτό τον πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της απονομής της δικαιοσύνης, θα παραμείνουν και θα εργάζονται όλοι, με ίσες ευκαιρίες ανέλιξης.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτουμε τις εξής προτάσεις και δεσμεύσεις:

Αμειβόμενη απασχόληση όλων – εκ περιτροπής – των νέων συναδέλφων που το επιθυμούν, σε ομάδες εργασίες του ΔΣΛ.

Σύσταση μόνιμης ομάδας εμπείρων συναδέλφων, με σκοπό τη δομημένη, υπεύθυνη και διαρκή συμβουλευτική συνδρομή στους νέους συναδέλφους, επί νομικών θεμάτων.

Δημιουργία ουσιαστικών προϋποθέσεων αύξησης του μερίσματος από τον Ειδικό Διανεμητικό Λογαριασμό, με τη θέσπιση πόρου.

Συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς για την ενεργοποίηση επιδοτούμενων επιμορφωτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή νεότερων δικηγόρων .

Ένταξη των νέων συναδέλφων σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα η παρούσα δυσμενής συγκυρία επιβάλει, μέσα από διαβούλευση με την πολιτεία.

Εκσυγχρονισμός του θεσμού της δικηγορικής άσκησης και συμπόρευσή του με τις πρακτικές των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξεύρεση και αξιοποίηση χώρου, για τη διευκόλυνση επαγγελματικών αναγκών νέων δικηγόρων που δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Εισαγωγή του θεσμού του «βοηθού δικαστή» που θα συνδράμει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και θα ενισχύσει οικονομικά τους νέους δικηγόρους .

Παροχή κάθε εχέγγυου για τον εμπλουτισμό του γνωστικού επιπέδου των νέων συναδέλφων, μέσα από τη διαρκή επικαιροποίηση των συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης του ΔΣΛ και την κάλυψη συνδρομής σε όλες τις αξιόλογες νομικές πλατφόρμες.

Άσκηση συντονισμένης θεσμικής πίεσης στην πολιτεία για την εξάλειψη του φαινομένου της καθυστέρησης πληρωμής των δικηγόρων που διορίζονται αυτεπαγγέλτως ή στα πλαίσια του προγράμματος νομικής βοήθειας.

Το μέλλον των νέων συναδέλφων, αποτελεί ευθύνη όλων μας”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ