ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Εγκρίθηκε όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα με 21 υπέρ και 18 κατά

Για ρεαλιστικό προϋπολογισμό, με κοινωνικό πρόσημο, με βασικό άξονα την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στόχο πάντα την υλοποίηση μεγάλων έργων και επενδύσεων για τη Λάρισα των επόμενων γενεών, έκανε λόγο στην εισήγησή της η δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων, δια του αντιδημάρχου Οικονομικών Θ. Αδαμόπουλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ειδικής συνεδρίασης που είχε σαν θέματα τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2022.

Οπως τονίστηκε ο προϋπολογισμός ως σύνολο είναι στα 150 εκ ευρώ και είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι αλλά αυτό συμβαίνει διότι οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα τα έσοδα του δήμου από τη λειτουργία του είναι αισθητά μειωμένα και αυτό οδηγεί τη δημοτική αρχή σε εξορθολογισμό των δαπανών.
Επίσης τα ανταποδοτικά έσοδα ανέρχονται στα 15.308.000 ευρώ και είναι ισοσκελισμένα με αντίστοιχες δαπάνες που προβλέπονται από την ίδια πηγή χρηματοδότησης.

ΕΞΟΔΑ

Η δημοτική αρχή μειώνει αισθητά τις λειτουργικές δαπάνες καθώς προβλέπει μειωμένα ποσά στο μισθολογικό κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα 27.725.543,52 ευρώ ενώ τα προηγούμενα έτη ξεπερνούσαν τα 29,3 εκ ευρώ.

Για τη μισθοδοσία προβλέπονται δαπάνες αμοιβής προσωπικού με μικρότερο κόστος για το Δήμο όπως το πρόγραμμα 55-67 αλλά και η κοινωφελής εργασία που θα έρθει μέσα στο 2022.

Έχουν ξεκινήσει ενέργειες από το 2021 και συνεχίζονται στο 2022 για τη μείωση του ενεργειακού κόστους όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων με σώματα μαγνητικής υπαγωγής και led.

Ήδη βλέπουμε πως η εξοικονόμηση που γίνεται μεσω της κατανάλωσης ρεύματος είναι σημαντική αλλά στο επόμενο έτος θα φανούν και αποτελέσματα.

Η δημοτική αρχή συνεχίζει με τον Διαγωνισμό της ΣΕΑ που είναι σε εξέλιξη και αποσφραγίζει προσφορές στις αρχές του 2022 για αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων και σημαντική εξοικονόμηση στα λειτουργικά μας.

Τα τελευταία αυτά μέτρα αποτελούν και ένα << φάρμακο>> θα μπορούσαμε να πούμε στην ενεργειακή κρίση και στην αύξηση του κόστους ενέργειας που έχει ήδη ξεκινήσει και θα επηρεάσει και το Δήμο μας.

Τοκοχρεολύσια έχουν προβλεφθεί περίπου στο 1 εκ πληρωμές για το 2022 και ο Δήμος Λαρισαίων μειώνει αισθητά τον δανεισμό του και μάλιστα αναμένουμε ρύθμιση της κυβέρνησης για μείωση επιτοκίου

Αυξημένες δαπάνες για προμήθειες

Έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για προμήθειες υλικών για δυο και τρία έτη και αυτό συμβαίνει για να μην υπάρχει κενό διάστημα και γίνεται καλύτερος προγραμματισμός. Με το πέρας των διαγωνιστικών διαδικασιών αυτά θα μειωθούν και θα τα εξορθολογήσουμε , όμως επιβάλλεται να βάλουμε αυξημένα ποσά με πολυετή δέσμευση για τη διενέργεια των διαγωνισμών .
• Σημαντικά ποσά που λάβαμε χρηματοδότηση για προμήθειες όπως το ΤΕΒΑ και από το Πρόγραμμα Εναρμόνιση.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

• Σημαντικά ποσά από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για εργα και επενδύσεις
• Ο Δήμος Λαρισαίων επενδύει με ίδιους πόρους σημαντικά έργα. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων ετών για έργα και επενδύσεις με ίδιους πόρους και μάλιστα εμβληματικών έργων για τη πόλη όπως το Προσκήνιο Πολιτισμού αλλά και το Μπεζεστένι.
• Συμπληρώνει με ίδιους πόρους, και με βάση τις δυνατότητές του, τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιεί. Για παράδειγμα 1.9 για την Αναστήλωση του Μπεζεστένι, 800.00 ευρώ για την ανάπλαση κοιμητηρίου και αλλά
• Νέα έργα όπως παιδικές χαρες , συντηρήσεις πεζοδρομιών , κράσπεδων κλπ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Δαπανά σημαντικά ποσά και μάλιστα από ίδιους πόρους για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

• 2 εκ για τη συντήρηση του πρασίνου
• 250 χιλιάδες ευρώ το έτος για την αποξήλωση απακάνθωση των κοινόχρηστων χώρων.
• Για την προμήθεια στόλου για την υπηρεσία καθαριότητας 1,5 εκ ευρώ για πέντε έτη μέσω leasing (300 χιλ το έτος)
• 280 χιλ ευρώ για τη προμήθεια μηχανήματων έργου από ίδιους πόρους
• 125 χιλιάδες ευρώ προμήθεια για ηλεκτρικές σκούπες που θα βοηθήσει αισθητά τον οδοκαθαρισμό.
• Διενέργεια διαγωνισμού για τη ΣΕΑ με αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων της πόλης με σκοπό έναν καλύτερο φωτισμό σε όλη τη πόλη συνοικίες και χωριά.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ. : Σημαντική επιτυχία της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση επιπλέον πόρων από το Υπουργείο Εργασίας λόγω της σημαντικής απορρόφησης των πιστώσεων του προγράμματος. Συγκεκριμένα εξασφαλίσαμε 3,7 εκ ευρώ επιπλέον και αυτά προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό και να τονίσουμε πως ελάχιστοι Δημοι- Περιφέρειες έλαβαν επιπλέον χρηματοδότηση.
• Για την κοινωνική μας πολιτική προβλέπονται δαπάνες για δράσεις και προγράμματα όπως η κατασκήνωση στη πόλη, τα ανοιχτά σχολεία, έξοδα διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έξοδα για το διοργάνωση εκδηλώσεων για το Συμβούλιο Νεολαίας.
• Για τον πολιτισμό συνεχίζεται το μεγάλο έργο που ήδη γίνεται από προηγούμενα χρόνια με φεστιβάλ που συνεχίζονται και αναβαθμίζονται αλλά και νέες παραγωγές που βασίζονται σε Λαρισαίους καλλιτέχνες. Βέβαια ο συγκεκριμένος τομέας έχει επηρεαστεί από το κορονοϊό αλλά στο μέτρο που αυτό επιτρέπεται χρηματοδοτούμε από τον προϋπολογισμό του Δήμου σημαντικές εκδηλώσεις.
• Αθλητισμός : To 2021 χρηματοδοτήσαμε σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν στη πόλη μας. Το ίδιο θα κάνουμε και το 2022 στο μέτρο που αυτό επιτρέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλά .το 2022 μελετάμε και βελτιώσεις στους αθλητικούς χώρους αλλά και δημιουργία νέων χώρων ελεύθερης άθλησης για όλους όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑΣ

Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε:

“Διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας αποφέρει ενεές πηγές εσόδων για το Δήμο μας.
Είσπραξη των αυξημένων απαιτήσεων που υπάρχουν και θα βελτιώσει τη ρευστότητα του Δήμου μας.
Και για το 2022 ο Δημος Λαρισαίων στέκεται καλά με υγεία στα οικονομικά του.
Έχει αποκτήσει αξιοπιστία σε αυτούς που συναλλάσσεται μαζί του.
Μειώνουμε τις υποχρεώσεις μας και πραγματοποιούμε ένα σπουδαίο έργο σε όλους τους τομείς”.

Για να δείτε την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό πατήστε ΕΔΩ

Τελικά μετά από διεξοδική συζήτηση ο προϋπολογισμός όπως και το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκαν με 21 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ