450 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΛΒΑΚ ΚΑΙ DEL MONTE ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ικανοποίηση του Χρ. Κέλλα για την τροπολογία Χατζηδάκη

Λύση στο ζήτημα, που είχε δημιουργηθεί με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους 450 εποχικά εργαζόμενους των εργοστασίων κονσερβοποιίας του νομού Λάρισας «ΕΛΒΑΚ» και «Del Monte», δίνει τροπολογία, που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Χατζηδάκης.

Μετά την παρέμβαση του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, η κυβερνητική τροπολογία αυξάνει το ποσοστό απασχόλησης των εποχικά εργαζομένων κατά την περίοδο μη αιχμής της δραστηριότητας των εργοστασίων από 25 σε 27%.

Να σημειωθεί ότι, πέρυσι, το σχετικό ποσοστό των εργαζομένων στους μήνες μη αιχμής, ανερχόταν στο 26,82%.

Η ρύθμιση

Αναλυτικότερα, η σχετική τροπολογία, με τίτλο «Προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας στην εποχιακή εργασία για το έτος 2021», αναφέρει τα εξής:

«Για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α΄91), περί των προϋποθέσεων επιδότησης της ανεργίας, ειδικά για το έτος 2021, ως εποχιακή θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων, οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, λειτουργούν κατά το ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο (2) και μικρότερο από εννέα (9) μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους, δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το είκοσι επτά τοις εκατό (27%) του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους».

Η παρέμβαση Κέλλα

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικός, έφερε το θέμα στη Βουλή, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και το έθεσε μετ’ επιτάσεως στον Υπουργό Εργασίας αλλά και στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ, τονίζοντας πως, «λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος, τόσο εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής φρούτων από τους παγετούς της άνοιξης, όσο και της πανδημίας, τα δυο εργοστάσια απασχόλησαν λιγότερο προσωπικό για περισσότερο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδήγησε στον αποχαρακτηρισμό τους από εποχικώς απασχολούμενα».

Ο κ. Κέλλας είχε ζητήσει την τροποποίηση της αρχικής απόφασης για τον χαρακτηρισμό των εργοστασίων κονσερβοποιίας ως εποχικώς απασχολούμενα, ειδικά για τη φετινή χρονιά.

Ικανοποίηση Κέλλα

Εμφανώς δικαιωμένος, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, μετά τη θετική εξέλιξη, η οποία εξασφαλίζει στους εργαζόμενους το επίδομα ανεργίας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων για την προσεχή χρονιά, δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, ιδιαίτερα, τον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, για την κατανόηση που επέδειξε και την άμεση λύση που έδωσε στο δίκαιο αίτημα των εποχικά εργαζομένων στα δύο κονσερβοποιεία του νομού μας, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Καθημερινά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή της στο εργατικό δυναμικό της χώρας και, παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που κυριαρχεί στη διεθνή σκηνή, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων.

Η επικείμενη, μάλιστα, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί συνέχεια αυτής της πολιτικής και με την ίδια φιλοσοφία θα συνεχίσουμε».

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ