ΓΟΝΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Εκδήλωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας με εισηγητές τους Ολ. Τελιγιορίδου, Στ. Τζουμάκα και Γ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση για την πορεία και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα και με τίτλο «Στη “μέγγενη” ο πρωτογενής τομέας, προτάσεις για τη στήριξη και προστασία των αγροτών. Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική γεωργία» διοργάνωσε στη Λάρισα η ΠΑΚ Θεσσαλίας με εισηγητές τους:

• Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Καστοριάς η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Προβλήματα του αγροτικού χώρου και προτάσεις στήριξης των αγροτών»

• Στέφανο Τζουμάκα, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργός, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Εθνική στρατηγική και νέο παραγωγικό μοντέλο»

• Γιώργο Τσίπρα, Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρώην Γ.Γ. Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής, η οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και το πρόβλημα της ενέργειας»

Ο ΧΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο εκπρόσωπο της ΠΕΚ Χρ. Αθανασιάδης τόνισε ότι η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, που ιδρύθηκε στις 16 Ιανουαρίου και έχει μόλις 3 μήνες ζωής, είναι μια νέα συλλογική μορφή στα αγροτικά δρώμενα της περιφέρειας Θεσσαλίας, από πολίτες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, με ενεργό συμμετοχή στα αγροτικά δρώμενα του τόπου.

Η ΠΑΚ Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη δεν ήρθε ούτε να υποκαταστήσει, ούτε να αντικαταστήσει, αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, Ομοσπονδίες αλλά ήρθε να συμπληρώσει και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των συντελεστών του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή των αγροτών και κυρίως η κίνηση της ΠΑΚ ήρθε να αναδείξει τη σημαντικότατη και καθοριστική θα έλεγα συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική μας οικονομία.

“Δυστυχώς όμως, ο αγροτικός χώρος και ο αγροτικός κόσμος γενικότερα, δέχεται- για πρώτη φορά- μια πολλαπλή επίθεση σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης, της ενεργειακής κρίσης, με την πρωτοφανή και τρομακτική εκτόξευση του κόστους παραγωγής, τα προβλήματα στην αγορά και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και με την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, μετά τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί στην κυριολεξία τη βιωσιμότητα της γεωργίας και του παραγωγικού κόσμου της υπαίθρου.
Μέσα σ’ αυτό το δυσμενέστατο περιβάλλον, βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στη 2η εκδήλωση της ΠΑΚ, με θέμα: «Στη “μέγγενη” ο πρωτογενής τομέας, προτάσεις για τη στήριξη και προστασία των αγροτών. Τι πρέπει να αλλάξει στην ελληνική γεωργία»”, ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το λόγο στους εισηγητές και καλώντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να πάρουν ενεργά μέρος καταθέτοντας ερωτήματα, σκέψεις προβληματισμούς ώστε να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Παίρνοντας το λόγο η κ. Τελιγιορίδου αφού υποστήριξε ότι η πολύπλευρη κρίση από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την ακρίβεια και τώρα τον πόλεμο, πλήττει την πρωτογενή παραγωγή και θέτει σε κίνδυνο από τη μια τη συνέχισή της και από την άλλη τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθεύονται προσιτά και επαρκή προϊόντα, τόνισε ότι απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους η ΝΔ είναι κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αλλά και στην αντιμετώπιση μιας δυνητικά επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και μήνες όπως η Μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε όλα τα καύσιμα, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους αγρότες, η μείωση των τιμολογίων ρεύματος από την υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της ρευστότητας, η ουσιαστική αξιοποίηση προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η ρύθμιση των αγροτικών δανείων, η επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών και αγροεφοδίων, το χτύπημα της αισχροκέρδειας και των ελληνοποιήσεων.

Πέρα όμως από την άμεση αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων οφείλουμε να προχωρήσουμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η νέα ΚΑΠ, πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη, την αξιοποίηση φυσικών πόρων, την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα, τον σεβασμό στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην πράσινη μετάβαση, τον εκσυγχρονισμό μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας, την στήριξη των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, την ενδυνάμωση των συλλογικών σχημάτων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομία και την προώθηση των εξαγωγών”, τόνισε μεταξύ άλλων.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Από την πλευρά του ο κ. Τζουμάκας τόνισε την αναγκαιότητα χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής και καθορισμού ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη σημερινή πραγματικότητα:

“Αβεβαιότητα, ανασφάλεια, έλλειψη εισοδηματικών δυνατοτήτων κυριαρχούν σήμερα. Η Χώρα και το 80% θέλει πολιτική αλλαγή. Εμείς προτείνουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Η δεξιά έχει θέση στην αντιπολίτευση, έχει να υπηρετήσει τα συμφέροντα μια προκλητικής μειοψηφίας. Η περίοδος είναι ιστορική.
Θα έχει πολλούς νικητές και ηττημένους. Σε πολλά πεδία γεωπολιτικά, γεωοικονομικά.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος των 7 δις ανθρώπων στο πλανήτη παράγει το 70% του παγκόσμιου πλούτου και το 90% των τροφίμων. Ο αναπτυσσόμενος κόσμος παράγει σε συνθήκες οικονομικοί κοινωνικού και περιβαλλοντικού ντάμπιγκ.

Ο αναπτυγμένος κόσμος δεν μπορεί να ανταγωνισθεί την ακμή του νέου κόσμου.Στον αναπτυγμένο κόσμο κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, η επικράτηση του μοντέλου των υπηρεσιών, η τηλεργασία, η μαζική ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Έχουμε μεγέθυνση και όχι βιώσιμη ανάπτυξη. Όξυνση των άνισων σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο η διεθνοποίηση της παραγωγής δεν μπορεί να ανακοπεί.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της υπερδεκαετούς κρίσης, η χώρα μας έχει ως πρώτη επιλογή τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση του ΑΕΠ.Είναι ο πρώτος στόχος της Εθνικής στρατηγικής. Η χώρα δεν παράγει, έχει70% Υπηρεσίες , 25% Παραγωγή.

Χρειάζονται κίνητρα για τη προώθηση της οικονομίας της Γνώσης, για την ενσωμάτωση των επιτευγμάτων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Στη παραγωγή πρώτη θέση έχουν οι καλλιέργειες,χρειάζεται επέκταση για αναγκαίο όγκο, ποιότητα και αποδοτικότητα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Υπάρχει διαρθρωτικό ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, δεν είναι απλώς θέμα ενισχύσεων.Χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη ρευστότητας αλλά και χαμηλής απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Η δευτερογενής παραγωγή στη βιομηχανία κυριαρχείται από τη Νεοφιλελεύθερη επιδρομή.
Η δημόσια διοίκηση υποκαθιστά τη πολιτική ανεπάρκεια. Η φοροδιαφυγή επίσης, είναι ανεξέλεγκτη. Είναι ο δεύτερος λόγος της κρίσης του 2010 και ο τρίτος η διαφθορά και ο πλουτισμός της πιο προκλητικής στο παρασιτισμό άρχουσας τάξης στη χώρα.

Η ενεργειακή επάρκεια μπορεί να βελτιωθεί.
Είναι προφανές ότι μια πολιτική ακόμα και για τη παραγωγική αναδιάρθρωση απαιτεί επέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επείγει η αλλαγή πορείας στη χώρα, στην Οικονομία”, ξεκαθάρισε στην εισήγησή του.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του αφού υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέραν βέβαια του ίδιου του ουκρανικού λαού, σημείωσε ότι ξημερώνει μια χειρότερη ημέρα για την Ευρώπη στο πεδίο της ασφάλειας και της ειρήνης, στο πεδίο της ενέργειας και της οικονομίας της. Κυρίως, σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς για τη ευρωπαϊκή «συσπείρωση», ξημερώνει μια Ευρώπη με λιγότερη αυτονομία στις διεθνείς της σχέσεις και επιλογές.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα τόνισε ότι ξεκινά από εξωγενείς παράγοντες αλλά μεγιστοποιήθηκε εξαιτίας εγκληματικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια. Άλλωστε το πρόβλημα εκδηλώθηκε πολύ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς οι εκπτώσεις και τα επιδόματα σε καταναλωτές.

“Χρειάζεται κρατική παρέμβαση σε μια αγορά ενέργειας που ήταν ολότελα στρεβλωμένη πολύ πριν την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί το προφανές. Ακολουθεί πολιτικές που υπηρετούν τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων.

Οι διεθνείς εξελίξεις θέτουν μπροστά μας επιτακτικά τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας, ενδογενούς παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας. Απαιτούνται επιλογές που βρίσκονται 180 μοίρες αντίθετα από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Λύση είναι μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των παραγωγικών κλάδων, αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγικής, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής”, κατέληξε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ