ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ 2ο ΝΗΠΑΙΓΩΓΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966 και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία. Το παιδικό βιβλίο ως ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια των παιδιών, ανοίγει το πρώτο τους παράθυρο σε έναν κόσμο πέρα από τις πέντε αισθήσεις τους.

Έναν κόσμο στον οποίο μπορούν να εισχωρήσουν με μαγικό τρόπο, με την απλή δύναμη των λέξεων και εικόνων, οι οποίες θέτουν σε κίνηση τους τροχούς του εσωτερικού μηχανισμού τους, τους τροχούς της φαντασίας. Άλλωστε να μην ξεχνάμε και τα λόγια του Άλμπερτ Άινσταϊν: «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια».
Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα: « Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Μια όμορφη γιορτή έχουν ετοιμάσει τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 2ου Νηπιαγωγείου Τυρνάβου. Σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία της πόλης, το Σάββατο 2 Απριλίου από 11:00 το πρωί έως και 4:00 το απόγευμα, καλούν τους λιλιπούτειους αναγνώστες στην αυλή του Νηπιαγωγείου τους. Πλήθος παιδικά βιβλία, ήρωες παραμυθιών και παραμυθούδες θα βρίσκονται εκεί για να εμπνεύσουν στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ