ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ Η  «ΟΙΚΟΝΟΜΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ»  ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μια σημαντική πρωτοβουλία με μεγάλη σπουδαιότητα για την Ελασσόνα, το νομό Λάρισας αλλά και συνολικά την επικράτεια , ανέλαβε  σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να αιτηθεί  την «υιοθέτηση» της «Οικονόμειου Σχολής» Τσαριτσάνης, από την Βουλή των Ελλήνων.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η στόχευση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της κ. Λιακούλη, που αφορά τόσο το επιβλητικό κτήριο της «Οικονόμειου», αλλά και τον  ανεκτίμητο πλούτο της Βιβλιοθήκης της, που πρέπει να διασωθεί αλλά και συντηρηθεί, με όλες τις κατάλληλες επιστημονικές μεθόδους .

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπέβαλε εγγράφως το αίτημα και ζήτησε από τον κ. Πρόεδρο , να θέσει η Βουλή των Ελλήνων υπό την “σκέπη” της τη διαφύλαξη και ανάδειξη του περιεχομένου της «Οικονόμειου Σχολής» , ως να αποτελούσε τμήμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής και να εντάξει τη δράση αυτή, στο πλαίσιο του γενικού σχεδιασμού της , να προβαίνει στην διάσωση σημαντικών αρχείων, ανά την επικράτεια .

Η κ Λιακούλη, αναφέρθηκε εκτενώς στο  γεγονός ότι η «Οικονόμειος Σχολή»  αποτέλεσε ένα ιστορικό σχολείο με παγκόσμια εμβέλεια, το οποίο μετά την απελευθέρωση του 1912,  εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα Γυμνάσια του Κράτους. Τόνισε, επίσης, πως βρίσκεται κτισμένη στο σημείο όπου λειτουργούσε από το 1690 σχολείο, το οποίο, σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη Θεσσαλία, από αυτό αποφοίτησαν σημαντικοί Λόγιοι και Δάσκαλοι, ενώ εκεί δίδαξαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μεταξύ των οποίων ο Δάσκαλος του Γένους,  Κωνσταντίνος Οικονόμου.  Επιπλέον, ανέδειξε την ιστορική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία της Βιβλιοθήκης της Σχολής, περιγράφοντας το περιεχόμενο του σημαντικού υλικού της.

«Η «Οικονόμειος Σχολή» με την ιστορική Βιβλιοθήκη της, υπήρξε “Φάρος” της πνευματικής αναγέννησης του τόπου.  Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, όμως, με θλίψη και ανησυχία διαπίστωσα ότι οι συνθήκες φύλαξης του πολύτιμου θησαυρού της Βιβλιοθήκης είναι αναντίστοιχες του ιστορικού και πνευματικού της βάρους, καθιστούν δε το μέλλον της εξαιρετικά επισφαλές. Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι συνεπεία των καταστροφικών σεισμικών δονήσεων που έπληξαν την περιοχή το Μάρτιο του 2021, το κτίριο της «Οικονομείου Σχολής» υπέστη εκτεταμένες βλάβες, όπως προκύπτει και από πόρισμα αυτοψίας , κατόπιν μετασεισμικού ελέγχου», υπογράμμισε η Ε. Λιακούλη, ενώ ιδίως έθεσε υπόψη του Προέδρου της Βουλής τα εξής:

«Λαμβάνω, λοιπόν, την τιμή να σας εισηγηθώ όπως η Βουλή των Ελλήνων αναλάβει πρωτοβουλία να εντάξει το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης της «Οικονομείου Σχολής» υπό την προστασία της και την μακρά εξειδικευμένη τεχνογνωσία της, προχωρώντας σε σχεδιασμό και δράσεις με στόχο αφενός μεν τη διαφύλαξη του ανεκτίμητου υλικού της Βιβλιοθήκης, αφενός μέσω συμβολής της Βουλής στην αποκατάσταση των βλαβών του κτιρίου, αφετέρου με την ευρεία ανάδειξη της εθνικής σημασίας της σε πανελλαδικό επίπεδο. Καταθέτω και την τεχνική έκθεση που βρίσκεται στα χέρια μου , καθώς και όλα τα στοιχεία για το θέμα , ζητώντας την άμεση ανταπόκρισή σας ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε συνέχεια του αιτήματος  της Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, σημείωσε ότι κατ’ αρχήν διάκειται θετικά προς την κατεύθυνση ικανοποίησης αυτού , ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση,  έθεσε το αίτημα σε γνώση της συνεδριάσεως της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου βρήκε  επίσης θετική  ανταπόκριση από το σώμα.» .

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ