ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ

Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ενόψει της σημερινής γενικής απεργίας

Την Τετάρτη 6 Απρίλη απεργούμε μαζικά και ενωτικά για το δικαίωμά μας στην εργασία και για αξιοπρεπή ζωή. Με την πανδημία να καθορίζει ακόμα την καθημερινότητά μας, μια νέα οικονομική κρίση βρίσκεται μπροστά μας. Ενώ η επισιτιστική κρίση είναι εδώ, η Κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα σαν «φάρμακο» στην ακρίβεια, οδηγώντας την κοινωνική πλειοψηφία στη φτωχοποίηση βυθίζοντάς την στην ανέχεια και στην ενεργειακή φτώχεια .

Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, τα γεωργικά εφόδια ,το ψωμί και τα βασικά είδη διαβίωσης μετατρέπονται σε είδη πολυτελείας. Την ίδια ώρα τα μονοπώλια και μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους και να κερδοσκοπούν, ενώ η Κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος .

Αντίθετα προχωρά στο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας ( ΔΕΗ, Λιμάνια, Αεροδρόμια), την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, επιβαρύνοντας κι άλλο το βιοτικό μας επίπεδο. Την ώρα που αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ενός σύγχρονου και οργανωμένου δημόσιου συστήματος υγείας, όχι μόνο δεν προχωράει σε ενίσχυση του χρόνια υποβαθμισμένου ΕΣΥ αλλά αντίθετα νομοθετεί το ξεπούλημα του κοινωνικού αγαθού της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στους κλινικάρχες.

Παράλληλα η Κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει ενεργά τη χώρα μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποστέλλοντας όπλα, παραχωρώντας τις Βάσεις για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και αγοράζοντας αεροπλάνα και νέα οπλικά συστήματα. Οι εξελίξεις αυτές θέτουν στην «πρώτη γραμμή» του κινδύνου τη χώρα και το λαό μας.

Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο σιωπηλοί. Η δυσαρέσκεια που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς χρειάζεται να γίνει δύναμη αντίστασης, ανυπακοής, νικηφόρου αγώνα.
Για να πάνε αυτή τη φορά τα πράγματα αλλιώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δύναμη μας βρίσκεται στα συνδικάτα, στην ενότητα των εργαζομένων, στη συλλογική δράση. Μόνο έτσι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη επίθεση που δεχόμαστε και να πάρουμε πίσω όσα μας κλέψανε με τα μνημόνια αλλά και να επιβάλλουμε αυξήσεις ώστε να ζήσουμε καλύτερα όπως προσφέρουν οι δυνατότητες της εποχής. ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ χρόνια τώρα έχουν δώσει διαπιστευτήρια συνεργασίας στο ΣΕΒ και στην Κυβερνητική πολιτική. Κινούνται στην λογική των κοινωνικών εταίρων. Δεν έχουν στόχο να οργανώσουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Δεν τις έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ξέρουμε το ρόλο τους. Πρέπει να τελειώνουμε με τη σαπίλα του εργοδοτικού -κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Οι εργαζόμενοι να βγούμε στο προσκήνιο με τους αγώνες μας

Σήμερα χρειάζεται να αναπτυχθεί η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλους τους κλάδους και για Εθνική Γενική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας. Για προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν κενά ζωτικής σημασίας στην Υγεία, την Παιδεία και τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση .Για να μπει ένα φρένο στις στρατιωτικές δαπάνες.

Οι στόχοι αυτοί βέβαια συγκρούονται με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν Κυβέρνηση – Ε.Ε και στηρίζουν τα αστικά κόμματα ( ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ… ). Ίσως να φαντάζουν δύσκολοι. Όμως, το αν θα δοθεί μία απάντηση αντίστοιχη του χτυπήματος που δεχόμαστε, εξαρτάται –σε τελική ανάλυση– μόνο από την κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων. Η αναμονή νέων σωτήρων μέσω εκλογών δεν ωφελεί και είναι εις βάρος μας , ειδικά σήμερα που ο πόλεμος και οι συνέπειές του θα έχουν μεγάλη διάρκεια που είναι αδύνατον να προσδιοριστούν. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο ξεσηκωμός των εργαζομένων και ο συντονισμός των αγώνων.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου καπιταλισμού η ελπίδα βρίσκεται στον ταξικό και διεθνιστικό αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού, για την ειρήνη των λαών και την ελευθερία, για την ήττα της πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου, για την κοινωνική απελευθέρωση και την εργατική χειραφέτηση. Το «επιτελικό κράτος» και η αντιλαϊκή, ακραία νεοφιλελεύθερη εφαρμοζόμενη πολιτική, που ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι , οι αγρότες και οι συνταξιούχοι βρίσκονται απέναντι σε αυτή την πολιτική και αγωνίζονται για την ανατροπή της. Η απεργία στις 6 Απρίλη μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Με ενεργή συμμετοχή όλων μας, για να οικοδομηθεί μία νέα ταξική ενότητα που έχει ανάγκη η εποχή μας και να υπερβούμε τους ανούσιους κομματικούς διαχωρισμούς. Να ξαναζωντανέψουμε τα συνδικάτα μας. Με δημοκρατία, με ταξική ενότητα, με ανεξαρτησία από το κράτος και την εργοδοσία. Να αφήσουμε πίσω τον κομματικό συνδικαλισμό και την στείρα παραταξιοποίηση που ψαλιδίζουν τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο και στον καταστροφικό νόμο Χατζηδάκη που θέλει να βάλει ταφόπλακα στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων, μέσα από την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής μας συμμετοχής . Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά οι ανάγκες της εποχής είναι επιτακτικές.

Στις 6 Απρίλη θα δοθεί μία πρώτη αγωνιστική απάντηση και πρέπει να γίνει η αφορμή να δυναμώσει η συνδικαλιστική οργάνωση, να βγουν μπροστά αποφασιστικά, με σχέδιο και προοπτική οι εργατικές διεκδικήσεις.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ
Όλοι/ες στην πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση
του Ε.Κ.Λ. στις 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ