ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Βασίλη Καραμπάτσα, υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων την Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία”.

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς την υπουργό Παιδείας

Να επιλυθεί το ζήτημα της απόσπασης εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», ο οποίος, παράλληλα, καλύπτει και τις ανάγκες της εκμάθησης της νέας ελληνικής στα κλασικά Λύκεια του Παλέρμο, ζητά ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά από ενημέρωση που είχε από τον υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων την Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία”, κ. Βασίλη Καραμπάτσα, σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Βουλή, κατέθεσε ερώτηση στην οποία υπογραμμίζει ότι «η στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία, ως χρέος προς τους ομογενείς μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα στις χώρες που διαμένουν. Τμήμα του μείζονος ελληνισμού συνιστούν και οι Έλληνες της Σικελίας, που προσπαθούν όχι μόνον να διδαχθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους τη νεοελληνική γλώσσα, αλλά και να τη διαδώσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού αυτού της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία”, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή της, και χαίρει εκτίμησης σ’ όλη την Ιταλία, πρωταγωνιστεί στη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού στην άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα. Η Κοινότητα, ως επίσημος φορέας του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ), έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογο έργο στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Η δράση της στον τομέα αυτό δεν περιορίζεται στα μαθήματα που διδάσκονται στην έδρα της κοινότητας, σε ελληνικής και μη καταγωγής παιδιά, αλλά περιλαμβάνει και τα ιταλικά Λύκεια της περιοχής του Παλέρμο. Συγκεκριμένα, ο αποσπασμένος στην Κοινότητα εκπαιδευτικός διδάσκει νέα ελληνικά ως ξένη γλώσσα σε εννέα τάξεις του κλασικού Λυκείου “Vittorio Emanuele”, σε δύο τάξεις του κλασικού Λυκείου “Basile-D’Aleo”, σε μια τάξη του κλασικού Λυκείου “Umberto I” και σε μια τάξη του κλασικού Λυκείου “Giuseppe Garibaldi”. Ενδιαφέρον είχε δείξει να ενταχθεί στο πρόγραμμα και το κλασικό Λύκειο “G. Meli”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στο Παλέρμο εδρεύουν το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Goethe Institut και το Ινστιτούτο Cervantes, κανένα από αυτά δεν είχε επιτύχει τη σύναψη σύμβασης διδασκαλίας, των αντίστοιχων γλωσσών που διδάσκουν, στα κλασικά Λύκεια της πόλης.

Δυστυχώς, όμως, την φετινή σχολική χρονιά (2021-2022) δεν ευοδώθηκε η απόσπαση εκπαιδευτικού, με αποτέλεσμα η διδασκαλία των ελληνικών να “μείνει στον αέρα”, και να τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα που είχε τα προηγούμενα χρόνια προωθηθεί στα ιταλικά κλασικά Λύκεια. Κι αυτό, δυστυχώς, συνέβη, αν και εγκαίρως η Κοινότητα είχε αποστείλει σχετικές επιστολές, που ενημέρωναν για το πρόβλημα και ζητούσαν παρέμβαση για την επίλυσή του, προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον υφυπουργό Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΔΣΟ ζητά να πληροφορηθεί από την αρμόδια υπουργό αν «προτίθεστε να επιλύσετε το ζήτημα της απόσπασης εκπαιδευτικού για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Τρινακρία”, ο οποίος, παράλληλα, καλύπτει και τις ανάγκες της εκμάθησης της νέας ελληνικής στα κλασικά Λύκεια του Παλέρμο; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και τι χρονοδιάγραμμα προβλέπετε για την έγκαιρη υλοποίησή τους, ώστε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους (2022-2023) ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται στη θέση του».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ