Η παρέμβαση στη νομαρχιακή συνέλευση της ΝΔ του Μ. Χαρακόπουλου που χαρακτήρισε απαραίτητη η κυβερνητική διεύρυνση για την πολιτική σταθερότητα
«Θέλω να εκφράσω την χαρά μου, γιατί το ανώτατο κομματικό μας όργανο σε επίπεδο νομού, τα στελέχη πρώτης γραμμής που το απαρτίζουν, μας δίνεται η ευκαιρία μετά από τρία χρόνια να συνεδριάσουμε δια ζώσης, με φυσική παρουσία, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς, να ακουστεί, τέλος πάντων, η φωνή της βάσης. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί συχνά η καθημερινότητα, η ρουτίνα, άθελα πολλές φορές, αποξενώνει τα κέντρα λήψης των αποφάσεων από την κοινωνία, την εκτελεστική εξουσία από τον λαό.
Και εσείς, το κόμμα, είναι ο καλύτερος αγωγός μηνυμάτων». Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος άρχισε τον χαιρετισμό του στην διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΕΕΠ Λάρισας που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χριστιάνας Καλογήρου, και της βουλευτού Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μίκας Ιατρίδου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «τα στελέχη πρώτης γραμμής κατανοούν καθημερινά τις αγωνίες και τα προβλήματα, τους προβληματισμούς των ανθρώπων και θα πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση, προκειμένου τα μηνύματα αυτά να λαμβάνονται αυθεντικά και όχι απλά μέσω των ερευνών της κοινής γνώμης, των δημοσκοπήσεων.
Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, και να καλωσορίσω, το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Εσωτερικών με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης, της Xριστιάνας Καλογήρου, και συναδέλφων βουλευτών, έχει μείνει μόνο η Μίκα Ιατρίδη από τα Δωδεκάνησα, γιατί οι άλλοι συνάδελφοι είχαν υποχρεώσεις και επέστρεψαν στις εκλογικές τους περιφέρειες, για την εδώ παρουσία τους».
Έκρηξη των τιμών ενέργειας
Όπως είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «η αλήθεια είναι ότι είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη αυτή σε καιρούς “πονηρούς”. Επήλθε η κατηγορηματική διάψευση, από τον πρωθυπουργό, κάθε σεναρίου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και, παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γιατί επιβεβαιώνει τη σταθερή βούληση που υπάρχει από την κυβέρνηση γι’ αυτή την επικοινωνία και την αμφίπλευρη ενημέρωση. Είναι μια ευκαιρία, τρία χρόνια μετά τις εκλογές, να επικοινωνήσουμε τον κυβερνητικό έργο το οποίο πραγματοποιείται πραγματικά σε πρωτόγνωρες, σε δυσχερείς συνθήκες με αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, και, ταυτόχρονα, πέραν του απολογισμού, να γίνει ένας προγραμματισμός των δράσεών μας για τον επόμενο χρόνο που έχουμε μπροστά μας, πυκνός χρόνος που πρέπει να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός, αλλά και να ακούσουμε τη “βοή” της κοινωνίας. Γιατί αναμφίβολα είναι πολύ μεγάλα τα επιτεύγματά που πέτυχε αυτή η κυβέρνηση, όπως είπα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Και ήταν ευτύχημα για τη χώρα που είχαμε πολιτική σταθερότητα, αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχεδιασμό και πρόγραμμα που αντιμετώπισε σειρά προκλήσεων -τουρκική προκλητικότητα, μεταναστευτικό, προσφυγικό, πανδημία, πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά ζητημάτων τα οποία, βεβαίως, προέρχονται από εξωγενείς κρίσεις. Και μιλώ πρωτίστως για την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, την ακρίβεια που αυτές οι τιμές της ενέργειας μετακυλίουν σε αγαθά και υπηρεσίες. Όμως, ο πολίτης κατανοεί ότι όλα αυτά είναι εξωγενή, αλλά στο τέλος της ημέρας περιμένει από την κυβέρνηση να σταθεί δίπλα του, αρωγός και συμπαραστάτης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το απέδειξε. Στάθηκε δίπλα στον πολίτη και στέκεται καθημερινά. Βεβαίως, μας ρώτησαν και νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου αν είναι αρκετά όλα αυτά που έγιναν. Ουδείς είπε ότι είναι αρκετά. Καλύπτουν, όμως, ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων που έχουν επέλθει και τούτο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις, και άλλα μέτρα στη συνέχεια».
Οι τρεις “πληγές” της Θεσσαλίας
Ο κυβερνητικός βουλευτής, αξιοποιώντας την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, επισήμανε ότι «πέρα των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, στον νομό μας στη Λάρισα αλλά και στη Θεσσαλία ευρύτερα -ο Περιφερειάρχης είναι εδώ- αντιμετωπίσαμε τρεις επιπρόσθετες προκλήσεις: Τον “Ιανό”, πρωτόγνωρες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα που άφησαν έντονες “πληγές” στην περιοχή μας, κυρίως στην επαρχία των Φαρσάλων. Είχαμε τον σεισμό στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο, οι “πληγές” είναι ακόμα ανοιχτές. Και βεβαίως είχαμε πρωτόγνωρης έκτασης καταστροφές από παγετούς με ζημιές στον πρωτογενή τομέα. Και στις τρεις αυτές προκλήσεις, η κυβέρνηση κινήθηκε πράγματι με γρήγορους ρυθμούς, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ο “Ιανός”, μάλιστα, αποτέλεσε πρότυπο και για άλλες ζημιές και για την αντιμετώπισή τους.
Λέμε το ‘‘μοντέλο Ιανού’’. Συνάδελφοι βουλευτές όταν μιλούν από το βήμα της Βουλής για ζημιές που έχουν στις περιοχές τους, ζητούν να εφαρμοστεί το ‘‘μοντέλο Ιανού’’.
Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό. Είχα την ευκαιρία στις αρχές του προηγούμενου μήνα όταν συνάντησα τον πρωθυπουργό, να τον ενημερώσω. Είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός ότι ακόμη έχουμε εκκρεμότητες με αποζημιώσεις στον Ιανό. Στο σεισμό κινηθήκαμε πολύ γρήγορα. Σε συνεργασία η αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια, ο δήμος και το κεντρικό κράτος. Εκεί βεβαίως υπάρχουν ακόμη ζητήματα και τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα με τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών του κ. Πέτσα για νέα σχολική μονάδα στη Φαλάνη.
Για τους παγετούς, κατά κοινή ομολογία όποια κριτική και να ασκούμε στον ΕΛΓΑ, έδωσε 350 εκατομμύρια αποζημιώσεις, όταν τα έσοδα του από τα ασφάλιστρα των αγροτών δεν είναι ούτε τα μισά. Το δε κράτος, για να μπορέσει να στηρίξει τον ΕΛΓΑ σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία έδωσε αναδρομικά το μέγιστο μέρος των οφειλών που έπρεπε να δώσει σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ, που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν καταβάλλονταν.
Ξέρω ότι είναι μία μεγάλη συζήτηση η αλλαγή του κανονισμού και το πώς ο Οργανισμός θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις αποζημιώσεις και στις ζημιές που όλο και περισσότερο γίνονται. Οφείλω, όμως, επειδή με ξέρετε χρόνια και δεν πολιτεύομαι λαϊκίζοντας, να σας πω ότι πρέπει να γίνει μία έντιμη κουβέντα. Εάν δεν γίνει αναλογιστική μελέτη για να ξέρουμε για ποιους κινδύνους επιπλέον μιλάμε και τι ασφάλιστρο επιπλέον θα κληθούμε να πληρώσουμε ως αγρότες ασφαλισμένοι, κανένα βήμα μπροστά δεν θα γίνει.
Οι τετραετίες περνούν, ακούω όλοι να μιλούν, όταν γίνεται μία ζημιά, για αλλαγή Κανονισμού. Διάφοροι πολιτευόμενοι, πολιτευτές, βουλευτές, ο κόσμος όλος, που εύλογα το λέει γιατί παθαίνει ζημιές. Αλλά εάν δεν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας για να ξεκινήσει μία έντιμη κουβέντα και να πούμε ότι θέλουμε μία αναλογιστική μελέτη που θα συμπεριλάβει αυτά τα αίτια, πράγμα που σημαίνει ότι αν είναι πάγια καλυπτόμενα, το ασφάλιστρο θα πάει τόσο, εάν είναι η επιπρόσθετη ασφάλιση, όπως ασφαλίζει κανείς τη θραύση κρυστάλλων στο αυτοκίνητό του και πληρώνει κάτι παραπάνω, θα μπορεί να το επιλέγει, να πληρώνει το αντίστοιχο ασφάλιστρο και θα καλύπτεται σε περίπτωση ζημιάς, ή αν δεν το επιλέξει, δεν θα πληρώσει το αντίστοιχο ασφάλιστρο και δεν θα καλυφθεί. Θα πρέπει κάποτε να κάνουμε μία έντιμη κουβέντα μεταξύ μας και να συνεννοηθούμε όλες και όλοι».
Οργασμός νομοθετικού έργου
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο. Θέλω να πω, όμως, το εξής. Συνήθως, στον τρίτο χρόνο της κυβέρνησης, επειδή έχω δει αρκετές κυβερνήσεις, υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κόπωση. Εγώ χαίρομαι πραγματικά γιατί σε αυτή την κυβέρνηση συμβαίνει το αντίθετο. Όπως ξέρετε έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Δεν προλαβαίνουμε να ψηφίζουμε νομοσχέδια! Αλλά για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο χρειάζεται η επεξεργασία, πριν την ψήφισή του, στη Διαρκή Επιτροπή. Και η Διαρκής Επιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να προΐσταμαι, έχει και την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, μας “ταλαιπωρεί“ συχνά ο υπουργός. Παραδόξως, μέχρι να κλείσει η Βουλή για το θέρος, έχουμε τέσσερα νομοσχέδια, κύριε υπουργέ, και αύριο το πρωί έχουμε 2 συνεδριάσεις. Έχουμε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις νέες τεχνολογίες, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την δικαστική αστυνομία, νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική εκπαίδευση, νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες, και λίγο πριν μπω στην αίθουσα ενημερώθηκα ότι έχουμε μία έκτακτη συνεδρίαση πάλι του Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και πρέπει όλα να τα χωρέσουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες -από τέσσερις συνεδριάσεις κάθε επιτροπή. Και επιπλέον, αύριο το πρωί υπάρχει και μία συνάντηση με Ελληνοαμερικανούς, Ελληνοκαναδούς και Ελληνοαυστραλούς γερουσιαστές και βουλευτές. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τέτοιος οργασμός δεν υπήρξε ποτέ. Υπάρχει πραγματικά παραγωγή σοβαρού κυβερνητικού νομοθετικού έργου. Οι νόμοι είναι αυτοί που εφαρμοζόμενοι παράγουν πολιτικά αποτελέσματα».
“Κυβερνητική διεύρυνση”
Ο Λαρισαίος βουλευτής σημείωσε ότι «άκουσα με προσοχή την εισήγηση του προέδρου της ΔΕΕΠ Ηλία Σουφλιά, ο οποίος μίλησε για την “κυβερνητική διεύρυνση”. Και πραγματικά θέλω και εγώ από αυτό το βήμα να χαιρετήσω την “κυβερνητική διεύρυνση” και ξέρω ότι πολλοί δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη, όπως είπε, αλλά η “κυβερνητική διεύρυνση” είναι απαραίτητη για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Και η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε κυβερνητική σταθερότητα όταν διαδέχεται η μία κρίση την άλλη. Για να υπάρξουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους από αυτούς που παραδοσιακά αυτοχαρακτηρίζονται δεξιοί ή κεντροδεξιοί ή φιλελεύθεροι.
Επομένως, καλώς γίνεται η “κυβερνητική διεύρυνση” και επειδή απευθύνομαι σε ανθρώπους με τους οποίους πορευόμαστε χρόνια μαζί, γνωριζόμαστε, με γνωρίζετε και σας γνωρίζω καλά, κατανοώ ότι μπορεί να υπάρχει ενδεχομένως και πικρία μεταξύ σας, γιατί ικανότατα στελέχη δεν έχετε χρησιμοποιηθεί σε καίριες θέσεις ευθύνης. Έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο. Σε αυτό τον χρόνο, μέχρι τις εκλογές, οι οποίες, όπως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μπροστά μας έχουμε ένα κρίσιμο διακύβευμα. Είναι η πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας.
Όταν έχεις τον εξ ανατολών γείτονα να απειλεί την εθνική κυριαρχία ευθέως, δεν έχεις περιθώρια πολυκομματικών κυβερνήσεων και πειραματισμών. Για αυτό, λοιπόν, θέλω να πω ευθέως, να σας ζητήσω να παραμερίσετε ενδεχομένως οποιεσδήποτε πικρίες και τον ένα χρόνο που έχουμε μπροστά μας να αναδείξουμε το τεράστιο κυβερνητικό έργο που έχει αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλες και όλοι, όταν φτάσει η ώρα των εκλογών, να αγωνιστούμε πραγματικά για να ξανακάνουμε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση. Να είστε καλά».