ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 5,3% Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΑΥΞΗΣΗ

Δείτε αναλυτικά στοιχεία ανά δήμο

Η ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε σήμερα τα προσωρινά αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021», της πρώτης ψηφιακής απογραφής της Ελλάδας. Βάσει των στοιχείων Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι και επίσημα 10.432.481 άτομα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας είναι μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ενώ ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά νομός της χώρας είναι η Αττική.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως οι μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα είναι 10.432.481 άτομα. Η Απογραφή του 2011 είχε καταγράψει πληθυσμό 10.815.197 άτομα στην Ελλάδα.

Οι γυναίκες ανέρχονται σε 5.357.232 -και αποτελούν το 51,3% του πληθυσμού, ενώ οι άνδρες είναι 5.075.249. Ο πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Την πτωτική πορεία όλης της χώρας ακολούθησε και η περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία όμως καταγράφει μείωση πληθυσμού της τάξης του 6,2%

Στο νομό Λάρισα επίσης καταγράφεται σημαντική μείωση του πληθυσμού κατά 5,3%. Στο νομό μόνο ο δήμος Λαρισαίων καταγράφει αύξηση. Ο πληθυσμός ανά δήμο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Αναλυτικά τα στοιχεία της απογραφής ανά περιφέρεια σε όλη τη χώρα είναι:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Θανόπουλος παρουσιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε:

“Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Η απογραφή αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία, καθώς καλύπτει όλη την επικράτεια της χώρας (ηπειρωτική, νησιωτική, παραμεθόριες περιοχές) όπου υπάρχουν κάτοικοι. Τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές.
Η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα: Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων. Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση.

Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ