ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΜΕ ERASMUS+ ΜΕΛΗ ΤΗΣ OPEN UP

Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας ταξίδεψαν επτά μέλη της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Καινοτομίας OPEN UP από 4-17 Ιουλίου 2022, υλοποιώντας την 1η κινητικότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο: “Μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με βελτιωμένες τις ψηφιακές μας δεξιότητες”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη του συλλόγου κ. Αντώνογλου Λεμονιά, κ. Γκανάτσιου Κατερίνα, κ. Μαρία Ορφανάκη, κ. Στέλιος Ορφανάκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κ. Βαγγέλης Τσουπάκης και κ. Δήμητρα Ξεσφιγκούλη παρακολούθησαν το σεμινάριο με τίτλο «Μάθηση βάση έργου στην ψηφιακή εποχή».

Η μάθηση βάση έργου στην ψηφιακή εποχή είναι μια κινητήρια μέθοδος μάθησης που υποστηρίζει τους μαθητές στην αυτοκατευθυνόμενη μάθηση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως αυτές της διερεύνησης, της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, της δημιουργικότητας, της ευελιξίας, της ηγεσίας κλπ. Ενσωματώνει κυρίως επικοινωνιακές δεξιότητες διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας με στόχο.

Το συγκεκριμένο μάθημα διερεύνησε μια ποικιλία ψηφιακών εργαλείων προκειμένου να διευκολύνει τη συνεργατική διαδικτυακή μάθηση με τη χρήση μιας μεθοδολογίας βασισμένης σε έργα. Η μέθοδος αυτή προώθησε τη μάθηση σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.Οι εκπαιδευτικοί έμαθαν πώς να οργανώνουν και να διαχειρίζονται με επιτυχία ένα έργο, από την αρχική ιδέα του έργου μέχρι το τελικό αποτέλεσμα των μαθητών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως βοηθητικό εργαλείο για την προώθηση των δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού. Το μάθημα επικεντρώθηκε επίσης στους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθούν ή να ανατροφοδοτούν τη χρήση της γλώσσας και να εργάζονται για τη γλωσσική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια ενός κύκλου έργου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έθεσε τους συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους:

να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτών

να δημιουργήσει αυθεντικά, παρακινητικά θέματα έργων σχετικά με τα πραγματικά ενδιαφέροντα και τις ταυτότητες των μαθητών

να θέσει σαφείς μαθησιακούς στόχους και κριτήρια επιτυχίας για τα έργα.

να εξετάσει το ρόλο της γλωσσικής διδασκαλίας στο PBL

να βοηθήσει τους μαθητές να εξετάσουν ένα δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση ή μια ερώτηση προς απάντηση

να δημιουργήσει ισχυρές κινητήριες ερωτήσεις για την έναρξη και την εστίαση των έργων

να σχεδιάσει διαγράμματα ροής έργων και λίστες ελέγχου για να υποστηρίξει την επιτυχή εμπέδωση των έργων

να υποστηρίξει τους μαθητές ψηφιακά για την έρευνα και την απόκτηση πληροφοριών

να υποστηρίξει τους μαθητές για τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών αντικειμένων έργου

να υποστηρίξει τους μαθητές στην ψηφιακή οργάνωση και αποθήκευση των αντικειμένων του έργου και στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου

να ενθαρρύνει και προωθήσει τον αναστοχασμό, παρέχοντας στους μαθητές ευκαιρίες καθ’ όλη τη διάρκεια ενός κύκλου έργου να αναστοχαστούν σχετικά με το τι και πώς μαθαίνουν

να ενθαρρύνει και να προωθήσει την αυτονομία των μαθητών, υποστηρίζοντας τους μαθητές να κάνουν επιλογές σχετικά με το τι δημιουργούν και πώς εργάζονται συνεργατικά και ατομικά.

να συμπεριλάβει διαδικασίες στο σχεδιασμό του έργου που επιτρέπουν στους μαθητές να δίνουν και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση για το έργο τους.

Ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν:

Δημιουργία και κοινή χρήση χαρτοφυλακίου

Δημιουργία padlet

Δημιουργία podcasts

Συμβουλές για αποτελεσματικές συνεντεύξεις

Ηχογράφηση και επεξεργασία ήχου

Πηγές για μουσική και ηχητικά εφέ χωρίς δικαιώματα

Χρήση του tube για τη διδασκαλία της γλώσσας

Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες

Δημιουργία τοίχου λέξεων

Εργασίες PBL σε ρουμπρίκες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ