ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ PREDATOR ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ

Μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο κατέθεσε χτες ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καταγγέλλοντας απόπειρες μόλυνσης του τηλεφώνου του με το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε και στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ● Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2021, δύο μέρες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για εντολές παρακολούθησης πολιτών από την ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κακόβουλου λογισμικού Predator αποκαλύφθηκε χθες και προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστος Σπίρτζης, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, από την ίδια διεύθυνση που παγίδεψε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και επιχείρησε να μολύνει κι εκείνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη.

Η προσπάθεια έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021, δύο μέρες μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν. («Πώς η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες], 13.11.2021), στο οποίο δημοσιεύαμε επίσημα έγγραφα της ΕΥΠ που αποδείκνυαν την παρακολούθηση πολιτών, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος των Reporters United και του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση εκείνη τη μέρα κατά του πρωθυπουργού, ως πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ.

Το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» που αποκάλυπτε παρακολουθήσεις ακόμη και απλών πολιτών από την ΕΥΠ

Δύο μέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, και αφού κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε το δημοσίευμα της 13ης, η «Εφ.Συν.» αποκάλυπτε πως το Μαξίμου μεθόδευε τη δημιουργία μιας Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα μέτρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών του πολιτικών και όχι με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη και κατάθεση ερώτησης προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το θέμα. Το ίδιο απόγευμα δέχθηκε το πρώτο κακόβουλο μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο από μια διεύθυνση που παρέπεμπε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Εφ.Συν.», την efsyn.gr, αλλά δεν ήταν γνήσια. Το μήνυμα μετέφερε σύνδεσμο στη διεύθυνση efsyn.news, που έχει αποδειχθεί πως ανήκει στα domains «φαντάσματα» που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι του Predator προκειμένου να μολύνουν συσκευές-στόχους. Το μήνυμα συνοδευόταν από τη φράση «Χρήστο, με το σημερινό θα τα χάσουν σίγουρα».

Το Μαξίμου επιχείρησε χθες, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, να θολώσει την ουσία της καταγγελίας, τονίζοντας το χρονικό σημείο στο οποίο αυτή έγινε, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περίμενε την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά εξαγγελιών. Ακολούθησε μια γενικόλογη τοποθέτηση περί των κακόβουλων λογισμικών που είναι παγκόσμιο φαινόμενο και κατέληξε πως ορθά ο βουλευτής κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την απόπειρα παραβίασης. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το χρονικό

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπίρτζης, βρέθηκαν στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τη γνωστή ΑΔΑΕ, την προηγούμενη Δευτέρα, καταθέτοντας αίτημα γνωστοποίησης εάν τα κινητά τους βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Δεν γνωρίζουμε τι τους απάντησε η Αρχή από τη στιγμή που, σύμφωνα με την τροπολογία Μητσοτάκη, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να παρέχει πλέον τέτοιες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, ο Χρήστος Σπίρτζης, ψάχνοντας το κινητό του, είχε βρει 6 «ύποπτα» μηνύματα, τα οποία και έστειλε σε ειδικούς τεχνικούς προκειμένου να μάθει την προέλευσή τους. Η απάντηση ήρθε την Τρίτη και ήταν καταφατική για 2 από αυτά. Την Τετάρτη ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε σχετικά την ΑΔΑΕ, την Πέμπτη συντάχθηκε η μηνυτήρια αναφορά και χθες πραγματοποιήθηκε η κατάθεσή της στον Αρειο Πάγο.

Τα ερωτήματα

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιχειρήθηκε η προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ (στο χαρτοφυλάκιο του οποίου ανήκουν τα θέματα της ΕΥΠ) αποδεικνύει την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» εκείνη την περίοδο. Επίσημα η κυβέρνηση είχε πει τότε πως η ΕΥΠ «δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης». Ανεπίσημα, η ενόχληση ήταν μεγάλη για το «ρήγμα ασφάλειας» και τη διαρροή πληροφοριών από την ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντος για την οποία υπήρχε η αίσθηση πως ήταν άτρωτη. Ο πρωθυπουργός λογικά θα γνωρίζει την επιχείρηση τρομοκρατίας υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε τότε με την αρωγή εισαγγελικού λειτουργού. Για σχεδόν ένα 24ωρο υπάλληλοι εκφοβίστηκαν, με μια διαδικασία εκτός πρωτοκόλλου της υπηρεσίας, προκειμένου να ανακαλυφθεί πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, χωρίς επιτυχία.

Τούτων δοθέντων, λογικά και ο γράφων και άλλοι δημοσιογράφοι της «Εφ.Συν.» ενδεχομένως να έχουν βρεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ με τις ευλογίες του πρωθυπουργού που είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ταυτόχρονα αξίζει κι ένα ερώτημα προς τη Δικαιοσύνη και ειδικά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μετά τη νέα καταγγελία, τρίτου ατόμου και μάλιστα πολιτικού της αντιπολίτευσης, θα ενωθούν οι έρευνες που αφορούν το λογισμικό Predator; Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον οξύμωρο το γεγονός να ασχολείται με την έρευνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών και εκείνη του Αρείου Πάγου να ερευνά για τη «διαρροή πληροφοριών» και μόνο…

Εντυπη έκδοση Εφημερίδας των Συντακτών – Δημήτρης Τερζής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ