ΆΜΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΜΗΛΑ – ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Δρομολογείται η αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Χρ. Κέλλας από τον πρόεδρο του οργανισμού

Την ανάγκη άμεσης καταγραφής όλων των ζημιών που σημειώθηκαν στα σταφύλια (επιτραπέζια – οινοποιήσιμα) και στα μήλα (κυρίως στις όψιμες ποικιλίες) και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, για τη δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων, από τις καιρικές συνθήκες, παραγωγών, επισήμανε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε πληττόμενες περιοχές του νομού και την επικοινωνία του με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, Σπύρο Σπυρόπουλο, συναντήθηκε με τον κ. Λυκουρέντζο, προκειμένου να τον ενημερώσει αναλυτικά για την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, “σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, οι οποίοι είδαν τα όψιμα μήλα να σκίζονται από τις έντονες βροχοπτώσεις, σε μία ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, λόγω και του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τις εξαγωγές στην Αίγυπτο. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται και οι σταφυλοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, σε μια περίοδο, που καταγράφεται υπερπαραγωγή των προϊόντων τους, συγχρόνως με τις δυσκολίες προώθησής τους στην αγορά, αλλά και οι καλλιεργητές βιομηχανικής τομάτας, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ, που επλήγησαν από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, την περίοδο της συγκομιδής”.

«Αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και την αβεβαιότητα, που προκαλεί στις διεθνείς αγορές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθίσταται επιτακτική η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος», τόνισε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Ο κ. Λυκουρέντζος, μετά από επικοινωνία και με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπυρόπουλο, έδωσε εντολή να «τρέξουν» οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο Οργανισμός θα αξιοποιήσει κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποζημίωση των παραγωγών».

Αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ακολούθως, ο Χρήστος Κέλλας ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Λυκουρέντζο για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αίτημα χρόνιο και επιτακτικό, με αφορμή την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στις αγροτικές καλλιέργειες.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι «το επόμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση δυο μελετών που “τρέχουν” για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού, θα ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού, με στόχο τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Εργάτες γης

Τέλος, ο κ. Κέλλας συζήτησε με τον κ. Λυκουρέντζο, το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική ύπαιθρο με την έλλειψη εργατών γης, σε συνέχεια της επικοινωνίας, που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση του, «για την εξεύρεση μόνιμης λύσης, με υπερκερασμό των γραφειοκρατικών εμποδίων και γενναία κίνητρα για την απασχόληση στα χωράφια».

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο κ. Κέλλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ τον φίλο, Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για την συνεργασία και το συνεχές ενδιαφέρον, που επιδεικνύει για τον αγροτικό κόσμο.
Ο Οργανισμός επί προεδρίας του, παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με το τεράστιο εύρος ζημιών σε όλη την επικράτεια, στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σύμφωνα και με τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ