ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΣΛ

Την πολύ σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ποδοσφαιρικού συλλόγου και στα τοπικά πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι τοπικές ενώσεις, ανέδειξε η συνάντηση που είχε κλιμάκιο της Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη και τον δημοτικό σύμβουλο Λάρισας Κρίκη Πέτρο με εκπροσώπους της τοπικής ένωσης ποδοσφαίρου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μπουχλαριώτη Δημήτρη.

Η κατάσταση όπως περιεγράφηκε από τους ανθρώπους του τοπικού ποδοσφαίρου μετά τις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού κ. Αυγενάκη, οδηγεί στη συρρίκνωση των αθλητικών σωματείων και στην διάλυση ομάδων τοπικών κατηγοριών που αποτελούν διέξοδο για τη νεολαία στα χωριά της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα από τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, από τα συνολικά 80 αθλητικά ποδοσφαιρικά σωματεία της Π.Ε. Λάρισας, μόνο τα 33 έχουν καταφέρει να ενταχθούν φέτος στο μητρώο της ΓΓΑ, τα 36 βρίσκονται σε διαδικασία επικαιροποίησης χωρίς να είναι σίγουρο ότι όλα θα τα καταφέρουν, ενώ 10 έχουν μείνει οριστικά εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 80 αθλητικά σωματεία ποδοσφαίρου που είχανε δικαίωμα ψήφου στη Γ.Σ. της ΕΠΣΛ, σήμερα, με βάση τις πολυδαίδαλες διαδικασίες εγγραφής που απαιτεί η ΓΓΑ για την ένταξη στο μητρώο αυτά είναι μόνο 37.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που προκύπτει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, είναι ο αποκλεισμός όσων αθλητικών σωματείων δεν έχουν εγγραφή στο μητρώο από τα πρωταθλήματα της τοπικής ένωσης ποδοσφαίρου, ενώ δεν μπορούν να πάρουν άδεια για την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε αυτά ανήκουν στη ΓΓΑ, είτε στο δήμο. Ενώ με ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΠΟΑ, που εστάλη στις Περιφέρειες όλης της χώρας τις ενημερώνει να μην προχωρήσουν στην έκδοση άδειας διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων, επιβάλλοντας μάλιστα και αυστηρές ποινές για όσους την παραβούν, όπως πχ. 2χρόνια φυλάκιση και 20.000 ευρώ πρόστιμο για τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα πρωταθλήματα να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη και δεκάδες αθλητικά ποδοσφαιρικά σωματεία να βρίσκονται υπ’ ατμών για το τι μέλει γενέσθαι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ από τις 20/9 ανέδειξε το συγκεκριμένο πρόβλημα στη βουλή με σχετική ερώτηση και ότι στέκεται στο πλευρό των ποδοσφαιρικών συλλόγων και των Ενώσεων που αντιστέκονται σ’ αυτή την πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης που επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στον σωματειακό αθλητισμό. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ποδοσφαιριστές των τοπικών πρωταθλημάτων στην ουσία στερούνται του δικαιώματός τους στην άθληση, ενώ την ίδια στιγμή πλήττονται σημαντικά και οι εργαζόμενοι στο χώρο (προπονητές, κ.α.) που πιθανά θα χάσουν εισοδήματα αναγκαία για την επιβίωσή τους.

Τονίστηκε ότι το ΚΚΕ είχε αναδείξει από την αρχή όταν ψηφίζονταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ότι στόχος πέραν του ελέγχου των διοικήσεων των τοπικών ενώσεων και των ομοσπονδιών από την κυβέρνηση, ήταν και το ξεκαθάρισμα των μικρών αθλητικών σωματείων από τον αθλητικό χάρτη, ώστε να συγκεντρωθεί η «πίτα» σε λιγότερα χέρια και να προωθηθεί πιο γρήγορα η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Καθώς απ’ αυτή τη διαδικασία του υπουργείου πριμοδοτείτε η ανταποδοτική λειτουργία των αθλητικών συλλόγων σε βάρος του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού για άσκηση και άθληση. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των προηγούμενων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με τις κρατικές επιχορηγήσεις – ψίχουλα, οι οποίες έχουν οδηγήσει στο στραγγάλισμα του σωματειακού αθλητισμού και παράλληλα ανοίγουν το δρόμο για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή της άθλησης σε πολυτέλεια για λίγους, εξαιτίας του κόστους.

Κλείνοντας τη συνάντηση το κλιμάκιο του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση στο κοινοβούλιο, ώστε άμεσα να συζητηθεί, και να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι ως ΚΚΕ θεωρούμε αναγκαίο τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το Μητρώο να αξιοποιείται για να οδηγηθούν στη διάλυση δεκάδες ενεργά αθλητικά σωματεία. Η κυβέρνηση μπορεί να δώσει άμεσα λύση γιατί η αλήθεια είναι ότι το Μητρώο ήδη υπάρχει. Όλες οι ομοσπονδίες είναι καταγεγραμμένες στη ΓΓΑ και όλα τα σωματεία στα Τμήματα Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, αφού το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και η δημιουργία του περνάει από τις Διευθύνσεις Αθλητισμού και Πολιτισμού των Περιφερειών, μέσα από τη χορήγηση σχετικών Βεβαιώσεων, ότι τα συγκεκριμένα Αθλητικά Σωματεία έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ