ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η ανακοίνωση – κάλεσμα της ΕΙΝΚΥΛ για την αυριανή κινητοποίηση και την απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στις 12:00 μ.

Στα τρία ετη της πανδημίας η παγκόσμια, αλλά και η ελληνική εμπειρία ανέδειξαν και απέδειξαν την αναγκαιότητα των οργανωμένων κρατικών συστημάτων υγείας. Η κυβέρνηση όμως της Ν.Δ αντί να στηρίξει και να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ, το οποίο με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων βρίσκεται σε προχωρημένη υποβάθμιση, επέτεινε την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του, μεγιστοποίησε το ποσοστό των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενίσχυσε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία τόσον με ενέσεις ρευστότητας, όσο και με καλοπληρωμένη με διπλασιασμό των νοσηλίων μεταφορά υγειονομικού έργου από το Ε.Σ.Υ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, την στιγμή που η χώρα κατακτούσε επανειλημμένως θλιβερά πρωτεία στους θανάτους από COVID-19 και πιθανώς και από την παράλληλη «επιδημία» της υπερβάλλουσας θνητότητας.
Με ψεύδη και φθηνή παραπλάνηση η κυβέρνηση βάπτισε νέες προσλήψεις τις ανακυκλώσεις επικουρικών και συμβασιούχων ιατρών και λοιπού προσωπικού, περιέφερε στην δημοσιότητα προκηρύξεις θέσεων, ελάχιστων σε σχέση με τις ελλείψεις, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, προκηρύξεις οι οποίες κατά σύστημα βαλτώνουν από την προσχεδιασμένη αναβλητικότητα. Εξουθένωσε σωματικά και ψυχικά το ελλιπές υγειονομικό προσωπικό, με προσβλητική και αυταρχική συμπεριφορά από μέρους όλων των βαθμίδων εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, που πολλές φορές έφθασε σε απειλές, τρομοκράτηση μέσω Ε.Δ.Ε, αυθαίρετα διοικητικά μέτρα, μετακινήσεις και «εντέλλεσθε».
Αυτή η πολιτική οδηγεί απαρέγκλιτα είτε σε αργό, είτε σε αιφνίδιο θάνατο Κλινικά και Εργαστηριακά Τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων ή και ολόκληρων νοσοκομείων, μέσω της γνωστής προσφιλούς κυβερνητικής τακτικής ίωσης δημοσίων δομών, ως την εκποίηση ή την οριστική εξαΰλωση τους. Όλα εκείνα που κατά το κυβερνητικό λεξιλόγιο αποκαλούνται «εξορθολογισμός», «υγειονομικός χάρτης», «μοντέλο hub and spoke», «νέο ΕΣΥ», «gate-keeper», «προσωπικός ιατρός» κ.ά, τα ήδη γνωστά δηλαδή αντιλαϊκά πρότυπα, τα οποία περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις της Ε.Ε για την υγεία, προετοιμάστηκαν ήδη εν μέσω πανδημίας, αδιαφορώντας με κυνισμό για την εγκληματική κυβερνητική αποτυχία με την εκτίναξη της θνητότητας στην χώρα.

Στο αντιλαϊκό αυτό πλαίσιο τα δικαιώματα των αρρώστων κονιορτοποιούνται στο κρεματόριο του κέρδους και της αγοραίας αντίληψης περί υγείας, με το κράτος να περιορίζεται στην εξασφάλιση μόνον ελάχιστων υποτυπωδών υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ οι τεράστιες δυνατότητες της ιατρικής και της τεχνολογίας θα αξιοποιούνται ως στοιχείο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της φαρμακοβιομηχανίας και όχι ως μέσο βελτίωσης των κοινωνικών αναγκών του λαού και της δημόσιας υγείας.

Αποσπασματικά και ύπουλα, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών, καταργεί κάθε υφιστάμενη οριοθέτηση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας σε μία νεότευκτη ώσμωση, αξιοποιώντας νομοθετικά όλον τον εξοπλισμό και την φαρέτρα μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, από την Σημιτικής έμπνευσης του 1997 νομοθέτηση της ομηρίας ιατρών μέσω της σχέσης εργασίας επικουρικού προσωπικού, ως και τις Σ.Δ.Ι.Τ, την Α.Ε.Μ.Υ Α.Ε και λοιπών εμπνεύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας και τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων του δημόσιου τομέα.

Καλούνται δηλαδή οι ιατροί, είτε μισθωτοί του Ε.Σ.Υ, είτε ιδιώτες αυτοαπασχολούμενοι σε ένα αδιάκοπο κυνήγι της επιβίωσης στον αποκαλούμενο χώρο της «δημόσιας υγείας», με την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας, δομής και παράδοσης της νοσοκομειακής ιατρικής και την τελειωτική εκφύλιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης, της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Είμαστε σαφείς. Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στο έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας υγείας, στην κυριαρχία των αδυσώπητων νόμων των
ανταγωνισμών και των «ρυθμίσεων» της αγοράς, σε βάρος της υγείας του λαού, των παιδιών, των γονέων, των οικογενειών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων.

Δεν συναινούμε στην διάλυση της ζωής μας με τα ατελείωτα ωράρια δουλειάς πρωί, απόγευμα, μέσα κι έξω. Δεν αποδεχόμαστε την μισθολογική μας εξαθλίωση. Δεν βάζουμε πλάτη, μέσω της ανοχής και της αδράνειας, στην κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, στο ξεκοκκάλισμα του ταμείου ανάκαμψης από τα μονοπώλια, την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, τους εξοπλισμούς, την μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, την κερδοσκοπική ασυδοσία της «πράσινης μετάβασης», την ενεργειακή φτώχεια, και την οικονομική εξαθλίωση του λαού.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πλέον του 40%, μέσω των περικοπών του βασικού μισθού και των επιδομάτων, της κατάργησης του χρονοεπιδόματος, και των μισθών 13ου και 14ου, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αρνείται να συμμορφωθεί με τις τελεσίδικες αποφάσεις του Σ.τ.Ε και του Αρείου Πάγου για την μισθολογική μας αποκατάσταση, επικαλούμενη τις αντοχές της οικονομίας, η οποία όμως αντέχει τα πλουσιοπάροχα δώρα, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με θράσος και αναίδεια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παραπλανήσει τους ιατρούς και την κοινή γνώμη με την μεσοσταθμική αύξηση του 10% στον βασικό μισθό, την στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός σταθερά διψήφιος υπερβαίνει το 12% και οι τιμές της ενέργειας υπερβαίνουν κάθε φαντασία.

Οι αγώνες μας τα προηγούμενα χρόνια και η εμπειρία μας αποδεικνύουν ότι οι κυβερνώντες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και διοίκησης φοβούνται την δύναμη της οργανωμένης αντίδρασής μας. Όλοι όσοι καλλιεργούν την λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, της διεκδίκησης και της απεργίας, για να μας φέρουν σε στάση αναμονής, ανοχής, σιωπής, αδράνειας και ήττας, παραπέμποντας κατά πάγια τακτική την επίλυση των προβλημάτων μας σε άλλο μοντέλο διαχείρισης, με τήρηση όμως των ίδιων απαράβατων αρχών και στοχεύσεων απατώνται οικτρά.

Η προοπτική και οι λύσεις βρίσκονται στην πάλη και την αγωνιστική διεκδίκηση και οχι στις επίπλαστες παραπλανητικές δεσμεύσεις και
υποσχέσεις

Όσοι αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα της πάλης, του συλλογικού αγώνα και της δύναμης της απεργίας ας αναρωτηθούν. Αν οι αγώνες μας δεν τους φοβίζουν και είναι αναποτελεσματικοί, τότε γιατί ενισχύουν την καταστολή, τον αυταρχισμό και εμπλουτίζουν με μέτρα την αντισυνδικαλιστική, αντεργατική και απεργοκτόνο νομοθεσία; Γιατί προσπαθούν να εκφοβίσουν τους αγωνιστές ιατρούς της πρώτης γραμμής; Γιατί έσπευσαν να σύρουν στο δικαστήριο την πρόεδρο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, η οποία κατά το κατηγορητήριο «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»!;

Απεργούμε και απαιτούμε:

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

• Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Σ.τ.Ε και του Αρείου Πάγου.

• Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Αυτοτελή φορολόγηση με 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

• Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

• Μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

• Όχι στο νέο Ε.Σ.Υ των ιδιωτικοποιήσεων και των Σ.Δ.Ι.Τ.

• Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Πλήρη κάλυψη της επαγγελματικής και αστικής ευθύνης από το νοσοκομείου και τον εργοδότη.

• Δωρεάν υγεία για όλον τον λαό.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ