ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί,

Εορτάζουμε για άλλη μια χρονιά την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, την Επέτειο του «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε σύσσωμο το ελληνικό έθνος στον επίδοξο εισβολέα. Ιερό μας καθήκον αποτελεί το να τιμήσουμε, όπως αρμόζει, τους Ήρωες του Έπους του ’40, οι οποίοι πολέμησαν γενναία και νικηφόρα, δίνοντας και τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα σύνορά μας, αλλά και τις ηρωικές γυναίκες της Πίνδου που με αυτοθυσία προσέφεραν ανεκτίμητη υποστήριξη στον εφοδιασμό του στρατού μας. Θυμόμαστε, όμως, σήμερα και τιμούμε και όσους και όσες αγωνίστηκαν κατά τη περίοδο της κατοχής και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδας μας, αντιστεκόμενοι με κάθε τρόπο στο ναζισμό και τους συμμάχους του, που είχαν καταπατήσει τη χώρα μας από άκρη ως άκρη και προξενούσαν παντού την καταστροφή και τον θάνατο.

Ο Ευάγγελος Παπανούτσος είχε πει ότι «Εμείς αυτή την ημέρα έχομε να κάνομε κάτι άλλο, πολύ μεγάλο: να ξαναζωντανέψουμε στη μνήμη μας την 28η Οκτωβρίου του 1940, να θυμηθούμε σε ποιους θριάμβους οδηγεί η ομοψυχία ένα λαό (όσο μικρός και να είναι, όποιους κι αν έχει αντιπάλους) και σε ποιες αθλιότητες η αδελφική διένεξη». Έτσι κι εμείς σήμερα, διδασκόμαστε από τα ιστορικά γεγονότα, όχι μόνο τις αρετές που πρέπει να μιμηθούμε, αλλά και τι πρέπει να αποφύγουμε, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια δεινά στην ανθρωπότητα.

Σήμερα, όπου ο πόλεμος και η βία εξακολουθούν δυστυχώς να αποτελούν μέρος της διεθνούς πραγματικότητας, η μάχη που έδωσαν τότε ενωμένοι οι πρόγονοί μας, για την απώθηση των δυνάμεων της βίας και του φασισμού και για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, φέρνει ενώπιόν μας το διαχρονικό μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Η φιλοπατρία που επέδειξαν, η αγωνιστικότητα, η μεταξύ τους αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια των κινήτρων και η πρόταξη του κοινού συμφέροντος πάνω από το ατομικό, αποτελούν αξίες που μπορούν να καθοδηγήσουν την κοινωνίας μας. Ο δικός τους αγώνας για την απελευθέρωση γίνεται σύμβολο των διαχρονικών αγώνων της ανθρωπότητας για τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η ιερή μνήμη των Ηρώων μας, ας γίνει για εμάς πηγή έμπνευσης για ένα καλύτερο αύριο!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ