Για το πολυτεχνείο

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λαρισαίων

49 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν επίκαιρα και δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναμη του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας! Η αγανάκτηση και η οργή μας να γίνει δύναμη ανατροπής της εχθρικής για την πλειοψηφία του λαού πολιτικής, που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία αποκτούν ξεχωριστή σημασία, καθώς οι στιγμές που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση κλιμακώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και οι ανταγωνισμοί, ενώ προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Κίνα – Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωμα είναι οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ – Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία, η ενίσχυση της πολύμορφης στρατιωτικής ενίσχυσης της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι από το ΕυρωΝατοϊκό στρατόπεδο που υπερψηφίζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κ.ά.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τις υπογραφές και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας όλο και πιο βαθιά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην καρδιά της πόλης μας, στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ, έχουν εγκατασταθεί ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις, και τα κατασκοπευτικά UAV MQ9 Reaper, οι αποκαλούμενοι «θεριστές», τους οποίους και χειρίζονται από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, και που βασική τους αποστολή θα είναι να καλύπτουν αποκλειστικά τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέροντας υψηλής ευκρίνειας εικόνα στα αμερικανικά κέντρα επιχειρήσεων, με έμφαση βέβαια στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα έργα ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή των υποδομών του στρατιωτικού αεροδρομίου για την εγκατάσταση των αεροσκαφών ανεφοδιασμού KC-135.

Ο λαός μας γνωρίζει από τα ιστορικά γεγονότα και την πείρα των τελευταίων χρόνων, ότι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε, ποτέ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Το αντίθετο, αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την αλλαγή των συνόρων, την δολοφονία λαών, την διάλυση χωρών, για την Τουρκική επιθετικότητα, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και τόσες άλλες χώρες.

Για όλα αυτά που καθιστούν την πόλη και το λαό της Λάρισας σε στόχο η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο της Λάρισας που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α. δεν βγάζει άχνα, συντασσόμενη ευθέως με τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης της χώρας και στον στρατηγικό τους στόχο για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» με ρόλο νατοϊκού «μεντεσέ» στην περιοχή, ως κόμβου μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Στον ίδιο «ντορό» φυσικά κινούνται και οι υπόλοιπες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου, της ΝΔ, των πασοκογενών και του ακροδεξιού μορφώματος. Μπορεί να έχουν αρχίσει εκατέρωθεν τα παζάρια και «το σκληρό ροκ» μπροστά στις επικείμενες εκλογές, όμως σ’ αυτά τα ζητήματα σε πλήρη σύμπνοια «σφυρίζουν κλέφτικα».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, παίρνοντας μαζικά μέρος στην συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και άλλοι φορείς την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6:00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας και της πόλης μας να μετατρέπονται σε «ορμητήρια πολέμου» και πιθανούς «στόχους» σε περίπτωση γενίκευσης του.

Απαιτούμαι:

• Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις που είναι στη χώρα μας.

• Να φύγουν τώρα τα αμερικανικά drones από την 110 Π.Μ. της Λάρισας και να μην γίνει η νέα βάση των ΗΠΑ στη Λάρισα.

• Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

• Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

• Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως σε κάθε «δύσκολο χειμώνα» ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με την οργανωμένη δύναμή του!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ